Борисов беснее: Блокират, какъв пример дават?

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила..."
Обновена: 4 ное 2015 11:55 | 4 ное 2015 11:14, Веселина Йорданова
373
Борисов беснее: Блокират, какъв пример дават?
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов е ядосан на протестиращите полицаи, които вчера блокираха пътища в столицата и страната.

Още по темата

Преди началото на заседанието на Министерския съвет, той заяви, че е крайно недопустимо униформени служители в полицейски автомобили да дават пример на обществото за незаконни действия.

От думите на главсека Георги Костов пък стана ясно, че ще има наказания за това.

Бойко Борисов подчерта, че има законови начини за протест и беше обявено, че ще се водят разговори по роблемните теми за привилегиите и социалните пакети.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави – и те не са съгласни, но има надлежен ред, по който да се прави", настоя той.

Борисов изтъкна, че кабинетът дава 180 млн. лв. повече за тази година на МВР и 57 млн. лева повече на Българската армия.

Той призна, че полицаите имат право за това, че когато са подписвали трудовия си договор с държавата, са назначени при дадените условия, затова те ще се запазят.

Премиерът обаче изпрати послание на униформените чрез главсека Георги Костов: "Всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона".

Бойко Борисов заяви, че за кабинета полицаите, съдебната охрана са "мили хора", но еднакво мили са доктори, инженери, учители... Премиерът коментира, че дадените допълнително на МВР 180 млн. лева са два пъти повече от целия бюджет за култура, а и от парите за спорт.

"И те да спретнат това снощи, да тормозят обществото... За мен не е никакъв проблем да не съм премиер. Ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде", ядоса се той.

Борисов беше категоричен, че администрацията в МВР ще е трета категория труд, защото, по думите му, няма разлика с останалите чиновници.

"Първа категория ще са тези, които са на границата, на улицата, влизат в пожарите", посочи той.

Премиерът уточни, че новоназначените полицаи ще получават до 10 брутни заплати при пенсиониране.

"Към днешна дата тези, които са постъпили, може да са постъпвали за тези 20 заплати. Нека новопостъпилите да идват за каузата да бранят обществото, с любов към тази професия", коментира той.

Бойко Борисов поиска да се прецени – дали и в съдебната власт трябва да се получават 20 заплати при пенсиониране. Той съобщи още, че порционът храна се запазва. Отпуските обаче стават 20 работни дни.

"Има служители с по 400 и нагоре дни отпуски, натрупани и не ги ползват, за да чакат да им платим, а ние плащаме за допълнителен труд на колегите им. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, като заварените ще си ги вземат", обясни той.

Парите за прослужено време ще влязат в работната заплата.

Премиерът не пропусна да разкритикува опозицията. "Най-малко им отива на ДПС, още по-малко на БСП, да говорят за пари в МВР", коментира той и напомни вдигането на заплати във ведомството с 200 млн. лева, без да има пари за това.

Според Борисов полицейският синдикат би трябвало да протестира не за друго, а за това, че гаранцията за бит полицай е 500 лева.

В крайна сметка се оказа, че вътрешната министърка Румяна Бъчварова не е в Англия, защото десетки журналисти я видаха на мониторите в МС, че присъства на правителственото заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
5
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Колко кратка му беше радостта на Боко от т.нар. избори! Хем избори спечелени, хем 16 млрд.пари изтеглени и пак не може да се управлява спокойно, бе! Ама пусто има един космически закон, карма му викат, че каквото на другите правиш , след време на тебе се връща.
168
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще си подавате оставките го направете, а не ми се правете на интересни......нали сте мъже на честа "ПОЛИЦАИ"
167
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova e palen nenor.malnik. problemite ne s ot vcera. u zada4kata se pita oti 4engetata ne se nadignaa prei ili mejdu izborite na dvata turaÉ oti beÉ oti tova e rejisirana akcia ot samata Utka Borisovskaia. na nego mu trebe nesto s koeto ste se spravi i mu e nujen sum. sega ste otpusne nekoi LEF, posle ste si stisnat rucete i sas sastite 4engeta ste prodalji da krade
166
9
 
17
 
! Отговори
бивш гербераст преди 8 години
Тиквата си е тиква , вари я печи я , тя на пържола няма да стане .Тая мутренска партия посяга на националната сигурност на държавата ,полицаи и военни масово се пенсионират и напускат , отвратени от гавратана ГРОБ с тях ,не е ясно кой ще пази границата и колко *** ще се навиятда стават милиционери при новите условия на назначаване в МВР . За армията картинката е същата.
165
2
 
2
 
! Отговори
Бай Спас преди 8 години
До Пян_ГъДай пък ти два аргумента с какво са се справили сегашните и с какъв мозъчен ресурс разполагат.
164
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 000 000 000 заем, примитивни ор'ки с права, че и импорт идват, мизерно съществуване на нормалните хора, всеки опитващ се да спазва законите го правят луд.... То е ясно, че не може да е толкова голямо ла'ното, но е факт. Друг е въпроса, че тия дето го се'рат в момента се оправдават с предните се'ящи и така 25 години, а и от по-рано. Гладните се'ат много по-малко от други, г-н Бо'исов.
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"полицай" в България е обидна дума, причините за това са безброй.. сега сме на път да намалим причините с една..
162
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове, театрато продължава и днес - недоволни синдикалисти от МВР се събират на Орлов мост - скоро очакваме да го блокират. Ще стане интересно. Май по сценарий Боко Мутрата ще жертва в крайна сметка незначителната пешка Руми Бъчвата. Той и затова я сложи всъщност.
161
1
 
3
 
! Отговори
Дьржавна баница преди 8 години
Колко голямо парче от дьржавната баница да изядеме. Да изядеме парчето на другите работещи за дьржавата.
160
8
 
9
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ТОВА ПРЕСТЪПНО И ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО.НЕЗАБАВНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ Е.С. И НАТО. ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЧЕСТНИ И ДОСТОИНИ СПЕЦИАЛИСТИ И МНОГО СТРОГ НАРОДЕН КОНТРОЛ НАД ТЯХНАТА РАБОТА.ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА РОДИНАТА НИ,ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА!ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ,ТЕ ПРОСТО НЕ СА НИ НУЖНИ.КОИ Е КАЗАЛ ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПАРТИИ?КАКВО ДОБРО СА НАПРАВИЛИ НА БЪЛГАРИТЕ?
159
3
 
7
 
! Отговори
мутра преди 8 години
тоя тъпия нещо кара ли ми се или съвсем е изтрещял?
158
1
 
6
 
! Отговори
Смях в залата преди 8 години
Бъчварова:"ПремиерА ще каже кой е виновен в тая ситуация"
157
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Бойко премахне 20-те заплати на хрантутниците, леко ще ми се издигне в очите.. А дано ама на дали.
156
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха - ха - на сега ги видяхме всички какви *** са полицаите ! Протестират, блокират, нарушават закона - и защо ?!? ЗА ДА СИ ИСКАТ ПРИВИЛЕГИИТЕ !!! А ЗАСЛУЖИЛИ ЛИ СА ГИ ?!?!? НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !!! СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ !! Като не им харесва - да напускат. По-малко ХРАНТУТНИЦИ на клона ще има - и без това работа не вършат.
155
5
 
3
 
! Отговори
Цветан Василев преди 8 години
Само ГЕРП
154
6
 
3
 
! Отговори
Виновниците преди 8 години
Ако има някой за наказване, това е Горанов - с простотиите си той предизвика цялото това напрежение. Социоложката също.
153
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Осигурете контрол и съответно стимулираща или санкционираща система при ясни правила за оценка.Трябва да се започне от ръководството, всичко останало е прах в очите и настройване на хората едни срещу други.
152
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво господин Борисов само се чудя що не беснееш като ти пазят границите като ти пазят парламента като ти пазят мачовете нали бяха твои братя много бързо забравяш като са отминали поредните избори
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
229Бъчварова е некомпетенетна - вярно, но Цветанов направи нещо като гестапо в МВР, че и подслушваше всичко що се движи. Трябва един стабилен човек да води това министерство.
150
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожарникар по образование и охранител по професия няма място в правителството, още повече в политиката. В политиката трябва да има образование хора като Орешарски, Виденов и т.н. Не казвам, че те са успешни, но като тях трябва да са бъдещите премиери поне откъм образование.