Няма първа сила на вота: ГЕРБ печели 29,1%, БСП - 29 на сто

Обединени патриоти, ДПС , Воля и АБВ също влизат в парламента
Обновена: 7 мар 2017 21:26 | 7 мар 2017 20:22, Камелия Цветанова
229
Няма първа сила на вота: ГЕРБ печели 29,1%, БСП - 29 на сто
Снимка: Булфото, архив

През първата седмица от предизборната кампания съотношението между първите две политически сили, ГЕРБ (29,1%) и БСП (29,0%), е паритетно.  Това показват данни от проучване на Института за модерна политика, финансирано от самата организация.

И двете партии засега съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти, отчитат анализаторите.
 
На този етап предизборната борба е сведена главно до "лидерски сблъсък", което обаче не е достатъчно за привличане на избиратели от широката периферия, които търсят успешна управленска алтернатива.

Крайният изход от предизборната борба най-вероятно ще се реши от това коя от двете партии ще допусне по-малко грешки в хода на кампанията. Във всички случаи обаче, при очертаното от данните на този начален етап от кампанията разположение на политическите сили в бъдещия парламент, е ясно, че нито една партия няма да има достатъчно обществена подкрепа и мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Данните сочат, че освен ГЕРБ и БСП в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още четири формации с вероятност и за пета: "Обединени патриоти" (9,5%), ДПС (7,3%), партия "Воля" (5,8%), коалицията "АБВ-Движение 21" (4,1%).

Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера засега има и коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" (3,5%).

Според анализаторите крайният резултат и преодоляването на изборната бариера от страна на АБВ-Движение 21 и на Реформаторски блок-Глас народен ще зависи във особено висока степен от избирателната активност.

Очертаващата се на този етап невъзможност за съставяне на еднопартийно правителство, прави актуален въпроса за предпочитаната идеологическа ориентация на бъдещото управление. В това отношение известно преимущество има делът на респондентите, които изразяват предпочитания към по-скоро дясно управление след изборите – 40,1%, докато 35,8% предпочитат по-скоро ляво правителство. По-малко от една десета – 8,9%, е делът на подкрепящите съставянето на правителство на широка коалиционна основа с участието на ГЕРБ и БСП.

Повече от половината е делът на респондентите, които заявават твърда нагласа да упражнят правото си на вот в предстоящите на 26 март парламентарни избори – 58,5%. Въпреки това, очакванията на социологическия екип са, че отмяната на и без това меките санкции за задължително гласуване най-вероятно ще доведе намаляване на избирателната активност в сравнение с президентските избори от миналата година.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Паспорт на изследването:

Период на интервюиране: 4-6 март 2017 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 827 лица от цялата страна. Метод на регистрация: CATI. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Възложител, изпълнител и финансиране: Социологически екип „Институт за модерна политика“ като част от самостоятелна изследователска програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 7 години
Вярно ли е че Борисов и Плевнелиев са предоставили на Ердоган Празни БГ Паспорти за Изборите - да впишат несъществуващи хора от Турция в Списъците ?Скандала в Турция е по тази причина .
57
14
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
От Националния Сеизмологичен Център съобщават за голямо земетресение 7.9 по скалата на Рихтер на 26 март към 19 часа... - епицентърът ще бъде в централата на мафията Позитано 20...
56
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига комунизъм , стига диктатура, стига ГРОП !
55
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще бие БСП, тва искат всички и то ще стане!
54
26
 
19
 
! Отговори
Избирател преди 7 години
БСП ще бие ГЕРБ, това искат всички и то ще стане.
53
3
 
9
 
! Отговори
Хм преди 7 години
На тоя етап просто трябва да се вдигне избирателната активност,за да елиминираме ДОСТ(и пълзящия ердоганизъм),а на следващите избори(през лятото) ще "оправяме" другите работи.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Допълвам коалицията на БОЙКО от Банкя : Б.Б.с КАРАКАЧАНСКАТА, Б.Б. с В.СИМЕОНОВ, с ПЪРВАНОВ , РАДАН ..... Само ТОЙ може . Може да върши глупости .
51
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не харесвам ГЕРБ, но мразя БСП, затова ще подкрепя Борисов!
50
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е удар за герб. Които досега водеха на социалистите двойно! Което означава, че с Нинова начело, ще спечелят изборите. Сбогом, герб!
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв лидерски сблъсък? Медийното противопоставяне е цел да мобилизират по някой друг гласоподавател с идеята другият да не вземе повече.Кои са тия хора да излиза ,че 60% от българите са доволни от управлението на баце или на ***,чиято столетница разсипа България. ИМА алтернативи , ама няКОЙ се прави ,че не ги виьда.Най-малкото преди изборите отделете 2-3 за информиране и не пускайте гласа си за най-големите крадци на България .
48
4
 
3
 
! Отговори
Ракиджия преди 7 години
Ако кака Корнелия ми даде, ще гласувам за БКП...Само не знам ако Лиляна Павлова ми се предложи, как ще избирам... Искам и двете да ги накажа с дву-минутно креватно джудо с нулево задоволяване за тях
47
2
 
9
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
До АнонименТова си е твое право, но не забравяй, че цялото партийно ръководство, барабар с вожда Баце са комунисти, колкото и да се правят на дисиденти. Все пак шапка ти свалям, че ходиш да гласуваш.
46
1
 
1
 
! Отговори
ТОВА преди 7 години
Изборите са Лотария - на кой се падне е добре .Не купувайте билети , Дистрибуторите са намерили цаката , скоро Цажаров ще ви каже как е ставало .
45
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ са били първи на избори, но никога с 50% + ! Така управляваха Б.Б./ СИДЕРОВ, Б.Б./ Я.ЯНЕВ , Б.Б./БАРЕКОВ , Б.Б./ КУНЕВА , ............! Всички бяха купени , а преди изборите се клеха , че не искат да видят очите на Боко ! Така всички излъгаха хората ! Парламент с 9% одобрение ! ГЕРБерски резил !
44
0
 
10
 
! Отговори
стига р преди 7 години
Ще си изберем поредните смърфове.Ала бала избори всичко е далаверинпекс.Докато не хванем сопите никакви избори няма да ни спасят от гадовете.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Всички срещу Тикватанали знаете вица за песимиста и оптимиста.има накъде-сега заграбват вече и земята ни,ще правят нова златна мина в Челопеч.,ще ни тровят и крадат до край!
42
3
 
5
 
! Отговори
Гледам и не вярвам! преди 7 години
Хем единият печели, хем другата не губи.
41
8
 
9
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До АнонименХа-ха,що пък си мислите,че като мразим Тиквата,трябва да гласуваме за БСП?Е,не сме чак толкоз улави,ще си намерим някой друг,дето ще му вгорчи живота!
40
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това което се хвалят, че са направили е така направено , че след 2-3 г. ще рухне.Но за тях е важно сега да приберат комисионните. Замислете се!------------По-добро е от това, което вие НЕ направихте!
39
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Mr STARBUCKSМежду другото,Ленчето Крема в последните години гравитира към ГЕРБ,те я и назначиха за втори мандат.Което разбира се не я оправдава,а само обяснява някои неща.(Краставите магарета и прочее...)