Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС

Социолозите очакват висока активност и голям брой колебаещите се
17 мар 2017 14:00,
249
Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС
Снимка: АФИС

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ.

Ако изборите са днес за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Още по темата

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

****************************

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
2
 
! Отговори
Вуйчо преди 7 години
ГЕРБ= БСП и обратното.
48
7
 
5
 
! Отговори
Васил преди 7 години
ВЪЗРАЖДАНЕ 14
47
9
 
4
 
! Отговори
Слънчарски преди 7 години
До Анонимен #2Гърците не са били общо 700 години в робство и още 50 комунизъм. Винаги сме се опитвали да се привлечем към Европа, обаче точно поради географското ни пооложение Русия и Турция никога няма да ни пуснат напълно от захвата си. Положението е такова, че за и за европейците и за руснаците винаги ще си останем втора ръка народ и ни използват само за жив щит.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42 Трудно ми е да прочета излиянията на някой толкова неграмотен... Просто губиш правото си да даваш съвети.
45
7
 
4
 
! Отговори
Смях в залата преди 7 години
Социолозите придават излишна важност на пом.и.арския фронт.как пък да не може да се състави кабинет без винкела и волен? Никой няма да допусне тия битови фашаги на ръководни постове по време на председателството ни на ес. Нито от европа нито ембасито.
44
1
 
6
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
Това го знаем, казвал си го и друг път. Виж смени си лекаря, явно този е безпомощен в твоя случай.
43
2
 
2
 
! Отговори
z преди 7 години
Нещо такова ще е ,може абв да влезнат с дончева и на бесепету резултата да е доста по- голем от герп,ако Боки беше останал на власт Дост влизаха със сигурност,но служебнияъ кабинет няма да позволи това, ми се струва..........
42
7
 
7
 
! Отговори
свободен преди 7 години
недейте плю руските патриоти, те толкова си могат ... винаги са догонващи! Бъдете толерантни към различните ... те други и не знаят, освен да се отдават под наем на техните чукои и помешчици!
41
3
 
4
 
! Отговори
АФИС преди 7 години
на Юри асланов ли е , много малко дава на своите другари.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това са резултатите жалко за българите! По този начин само ще докажем че заслужаваме съдбата си най бедни и корумпирани в Европа! Герб и БСП са едно и също нещо а именно слуги на мафията и олигарсите, разлика между тях няма и двете управляваха по 8 години и какво направиха освен да гласуват и да дват обществени поръчки на Пеевски и да пазят крадливите политици да не влизат в затвора нищо друго. Мислете.
39
5
 
2
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Системните аналЛизатори не отчитат несистемните играчи. Което показва, че те са за предпочитане. СПУНизираният избирател дали ще го разбере.
38
0
 
0
 
! Отговори
! преди 7 години
При такива резултати 95% от гласовете ще произведат депутати. Това въобще не устройва големите партии, защото няма на преразпределят гласове. Така ГЕРБ или БСП ще правят четворна коалиция
37
1
 
4
 
! Отговори
До22 преди 7 години
Да тогава да си чул ром да е откраднал хилядарки или пък турчин да ограби банка в България?
36
9
 
9
 
! Отговори
Full total преди 7 години
Тези проучвания са пълен шит ! - червените без манипулация не могат да съберат повече от 15% и то ако всичките им привърженици гласуват по 3 пъти.
35
7
 
6
 
! Отговори
60% за герб и бсп :( преди 7 години
Няма надежда за този народ. Тракия и родопите неспасяемо отиват при Турция. Как може 60% да гласуват за бсп или герб....трагедия
34
2
 
3
 
! Отговори
Спомени от ДСБ преди 7 години
А Радан каза,че ще е премиер един ден ...........
33
0
 
6
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
Не знам какви лекарства вземаш, ама и на теб нищо не ти помага.
32
8
 
9
 
! Отговори
???????????????? преди 7 години
До КапиталистКакъв капиталист си, след като не знаеш една многократно доказвана историческа истина - докопат ли левите властта, съсипват държавата, фалират банките и в края на управлението им народът е обеднял, а властниците и кръговете около тях са станали милионери и милиардери.
31
17
 
12
 
! Отговори
свободен преди 7 години
тотален крах ще има за про-кремъслките ДПС, БСП и ОП ....България е ЕС и НАТО-вска държава със свободен народ НЕ изповядващ азиатските ценности!
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е ГЕРБ с турците на ДОСТ и ВОЛЯ ще сформират правителсто !