Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС

Социолозите очакват висока активност и голям брой колебаещите се
17 мар 2017 14:00,
249
Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС
Снимка: АФИС

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ.

Ако изборите са днес за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Още по темата

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

****************************

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
18
 
3
 
! Отговори
Преслав преди 7 години
АБВ - За да я има България!!!
28
2
 
6
 
! Отговори
8046о76о преди 7 години
Всичките ми познати ще гласуват за " ВЪЗРАЖДАНЕ " , ама само социологическите агенции се правят на ударени БСП , ГЕРБ , РАЗЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ , ДПС , ВЪЗРАЖДАНЕ - това ще е следващият парламент
27
8
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Брато,БКП повече е в герб отколкото в бсп !ДСсъщо!.. Е как не го рсзнрахте това че разлика няма.бееее..много офчиии народ!!!
26
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте им на цоциалистите да цоцат щото са зажаднели за цоцане
25
11
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Напълно поръчково изследване , което няма и доза истина.Резултатът на Обединени патриоти е поне с 5 % занижен и разликата с водещите две партии не е толкова голяма. Справка последните президентски избори. Къде го видяхте този резултат на Реформатори като те са аулт от парламента. Явно добре сте назобени от Марешки с "хапове".Колкото и да ви е мъчно победител от изборите ще бъдат само Патриотите щото без тях никой няма да състави кабинет.
24
11
 
8
 
! Отговори
.... преди 7 години
Няма как *** да имат толкова % над много ще имат 25 26 ,за другите е възможно
23
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БКП-БСП са озверели. Играят ва-бaнк да вземат власта. Доят до кръв всички тяхни фирми. Бавят се заплати или "само" се намалят. Трябват пари за манипулация на общественото мнение или за откровенно купуване на гласове.Комунистите са най-зловещата организирана престъпна група в човешката история.Нека проявим мъдрост и да не ги връщаме на власт !Братя, гласувайте за когото и да е, само не за червената мафия !За Бога, за България, за децата ни, не гласувайте за БСП !
22
2
 
6
 
! Отговори
u4en преди 7 години
От 1 седмица шеф на АФИС е Кольо Колев !
21
1
 
16
 
! Отговори
ТВ преди 7 години
И как ще станеш Швейцария, бе другарю анонимен номер 2 - имало условия. Условията не правят икономика - трябва работа, хъс, акъл, образование... Трябва и народ, който цени труда, образованието и успеха, а не само да се чуди на кой канал да превключи телевизора и да търка като луд билетчета от лотарията. От това зависи просперитета, а не да чакате партиите да ви нахранят.
20
0
 
4
 
! Отговори
Слънчарски преди 7 години
"гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията"Странно защо ли? Ааа, може би защото около 5% се прибавят към тях с бусове от Турция.Да добавим и тежко на всеки, който е в коалиция с Волен. Видя се, че "Атака" вече отиваше на бунището и наш ни Волен решил да за почне "на чисто", че и там да ***.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДПС 18Значи тогава Българя ще се оправи.
18
11
 
15
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Червените *** успяха отново да насеят апативя в българският избирател и да разбият десните, про Европейски сили.Тези избори ще са пълно дежавю на 2013 г.Очаквайте коалиция бсп - обединени патрЕоти, негласно подкрепени от дпс и марешки.След банковия погром от с ктб ще видим каква нова схема за източване на държавата ще измислят дрОгарете.Не дръжте пари в банките...
17
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ отново ще бъдат първи макар и с малко. Това е провал за БСП, защото трябваше да водят поне с 10% над ГЕРБ.
16
2
 
13
 
! Отговори
Lyubs преди 7 години
Тези социологически проучвания са толкова платени, че просто нямам думи. Изкараха ГЕРБ, че ще си повтори резултата от първия мандат :DНе виждам как ГЕРБ, или БПС, ще минат 25%. НИКАКЪВ ШАНС. За отбелязване е факта, че Да, България, които се движат в момента около 4%-ната граница даже не са споменати.
15
0
 
8
 
! Отговори
ДПС преди 7 години
Ишаллах 2020 ще съставим правителство със Евророма.Президент Халил Тепегьоз премиер Керим Амчъков
14
18
 
10
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
На България сега и трабва една ляво социалистическо правителство да въведе стъпаловиден данък за работещите - така е в цяла Европа и така да върже бюджета на държавата вместо да товари бизнеса с такси и акцизи и нови данъци, така е на запад където управляват социалисти - Франция, Германия. Който взима 2000 лева - 50% данък, 1000 лева отиват в бюджета и за социални помощи на бедни, който взима 1500 - 40% данък, който взима 1300 - 35% му режат - така е справедливо и социално!
13
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще загуби катастрофалнос поне 10 % както загуби мамата ЦецкаТова ще стане ясно на 26 март
12
15
 
13
 
! Отговори
Последните данни преди 7 години
Колкото и да се стараят различни социологически агенции, за да ни втълпяват онова, за което им е платено, истината е една и е неоспорима:КОРНЕЛИЯ ОТБЛЪСКВА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, НЕ ГИ ПРИВЛИЧА.Не е нужно да ни досаждат повече с измишльотини!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некомпетентност, корупция, арогантност, надменност, безпреспективност, престъпност, лоша бизнес среда, разделение на обществото, лошо здравеопазване, лошо образование, изключително лошо управление в държавната администрация на средно и ниско ниво, лоша защита за семействата и младежта, лоша политика в икономиката и селското стопанство, глад и мизерия. Цялата икономика се концетрира в София.
10
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Дне.са, защо не пишете за това как путинистите и тръмпистите щели да спечелят изборите в Холандия и как ЕС щял да се разпадне?Май чичко Пуцин ви е спрял парата след като летящите Холандци показаха на *** и на простите кравари какво означава да имаш повече от 2 гънки в мозъка? М? А?