Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща България

За първи път страната ни е посетена от толкова голяма US-делегация
Обновена: 8 яну 2020 13:44 | 8 яну 2020 10:26, Веселина Йорданова
103

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, от което ще има полза българският народ. Това увери американският посланик Херо Мустафа при откриването на конференция с премиера Бойко Борисов.
Още по темата

Това е първият кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени", каза Мустафа и допълни на чист български: "Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори".

Помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл отсъства от днешната среща, защото е трябвало да остане във Вашингтон и да работи по проблемите в Ирак, обясни Херо Мустафа. Въпреки това сега у нас е най-голямата американска делегация, която е идвала до момента.

Година и половина са подготвяни днешните разговори, даде да се разбере премиерът Бойко Борисов. Днес ще се проведат пет сесии и ще бъдат обявени споразумения в областта на енергетиката, сигурност, отбрана, ще бъде обсъдена отмяната на визовия режим, развитието на 5G мрежите, икономическото сътрудничество, върховенството на закона.

Добросъседството и мирът са ни били пример. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, посочи Борисов. По думите му Иран, Ирак, Сирия са много близо до България, това е сложен регион, а когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време.

Войските на НАТО там стабилизират крехкото положение, но ще се съобразим с решението на иракския парламент по въпроса, посочи премиерът относно позицията на страната ни.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и САЩ.

През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
Аре стига лицемерие преди 4 години
Ако толкова е загрижена за БГ да пратят некоя "томахавка" в министерски съвет,парламента и президентството,а ние ще съберем пари да им ги платим!
72
1
 
24
 
! Отговори
българин преди 4 години
Абе в България.Освен Американски " посланик". Има ли и други посланици???! Къде влезеш и четеш само за тая мюсюлманка! Че и " мозъци ръси"!Голямо клякане от нашите към тая! Ми стига вече де!
71
1
 
16
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Лицемерно звучи това "...желаем силна и просперираща България". Силата ни е да им лижат някои важни нашенци задните части,та дано лично просперират.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, а се носеха слухове за тая че не знаела хубави вицове.
69
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желаем силна и просперираща България, за това поддържаме само мафиоти, тапири, и доказани наши слуги и марионетки, който не им пука за народа, егати парадокса.
68
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен *** 67 Коя армия са ти унищожили бе?Тази, която плаща на Русия стотици милиони всяка година за ремонт на съветски бракми вместо да ги влага в себе си ли?Коя промишленост са ти унищожили като олигарсите спонсори на БСП като Банев, Гергов, Арабаджиев, Ковачки(който внася *** в България, но *** се прави на лyдa) се пренасяха от завод на завод като скакалци?
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Концентрирано лицемерие! И поддръжка на марионетката с всяка изречена дума! Не, че няма да намерят друга такава, ама американците, когато са инвестирали много, с тъъъппа упоритост продължават започнатото! не са рекли, не са Му откъснали главата, толкова много знаят за делата Му!
66
1
 
4
 
! Отговори
ТРЯВА И СУХО преди 4 години
ТО САМО С ПОЖЕЛАНИЯ НЕ СТАВАПОДХВЪРЛЕТЕ ПОНЕ 4-5 ТРИЛИОНА СУХО И ПОЖЕЛАНИЕТО НЕПРЕМЕННО ЩШЕ СТАНЕ
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разкарайте от България военните си! Изпращайте само пианисти, цигулари, диригенти! Искаме мир и добросъседство, чисто Черно море, чисто небе! Имаме икономически връзки с партньорите ни от ЕС и, разбора се, с братска Русия!
64
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава США!
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо унищожихте българската армия, българската промишленост, защо финансирахте предателите от СДС да направят от България пародия на държава? Защо нарязахте ракетите ни, за да сме мишена за турската агресия, защо с мините концесии от които 99 процента е за вашата фирма а един за България НИ ОГРАБВАТЕ ПО НАЙ-ЛИЦЕМЕРЕН НАЧИН И НИ ОСТАВЯТЕ ОТРОВЕНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, ЗАЩО НЕ СИ ПЛАЩАТЕ НАЕМА ЗА БАЗИТЕ, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА СЕ СНИМАТЕ ДО ГЕРБЕРИ
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гОСПОЖО мУСТАФА, ЗАЩО САЩ НЕ ОСВОБОДЯТ РОДНИЯ ВИ КЮРДСКИ НАРОД ОТ ТУРСКА ОКУПАЦИЯ? Защо? Вашите роднини, вашите братя и сестри робуват на един диктатор. Уважение към вас заради произхода ви от народ мъченик.
61
2
 
9
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Айде улево Мустафо! Притрябвали са на някой лицемерните ти пожелания. А на първата снимка се виждат само някакви полухуманоиди все едно е правена в някой от баровете на Татуин. Ваахти уродливите същества.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако арестувате шайката която граби в България ще ви повярвам че искате да ни помагате.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селна и просперираща България с ислямизирани русофили не става.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нЕ ЧЕ МНОГО БЪЛГАРИ СА СЕ ЗАСИЛИЛИ ДА ХОДЯТ В сащ, НО СТЕ НАГЛИ НЕ МАХАТЕ ВИЗИТЕ А БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИЧЕТА УМРЯХА В иРАК ЗА ВАС, И ЗАЩОТО СА АЛЧНИ ЗА ПАРИ, КАТО ТРОЛОВЕТЕ НА ШОРОШ
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и за да е силна и просперираща България на дело свършихте следните прекрасни неща:1. Поддържате огромен апарат от *** и ***, които с празноглавите си писания карат българския народ да се отвращава от вас.2. Подкрепяте тоталитарния режим на Борисов и компания. Въпреки че прекрасно знаете какви са. Въбще не ви пука че по свобода на медиите откакто въпросния е дошъл сме се свлекли на 112 място. 3. Не ви пука, че вашите Марици са привилегировани4.Скъпите самолети - ЧЕРТЕЖ ЗА ПАР
56
0
 
1
 
! Отговори
22 преди 4 години
Аре издействайте визите поне за туризъм
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Е ти пък...........опича се нещо, което го има!!!
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Ооооо...лъжеш се.......ще видиш колко ще ни поискат краварите, когато ги "помолим" да се пръждосат оттука!!! Както Ирак, който се опитва да ги разкара, а дончо тръмповски им иска милиарди, защото били "построили" бази, които НИКОЙ НЕ ГИ Е МОЛИЛ ДА ПРАВЯТ!!! А това, че източват и грабят иракския нефт никой не го отчита!!!!