Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща България

За първи път страната ни е посетена от толкова голяма US-делегация
Обновена: 8 яну 2020 13:44 | 8 яну 2020 10:26, Веселина Йорданова
103

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, от което ще има полза българският народ. Това увери американският посланик Херо Мустафа при откриването на конференция с премиера Бойко Борисов.
Още по темата

Това е първият кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени", каза Мустафа и допълни на чист български: "Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори".

Помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл отсъства от днешната среща, защото е трябвало да остане във Вашингтон и да работи по проблемите в Ирак, обясни Херо Мустафа. Въпреки това сега у нас е най-голямата американска делегация, която е идвала до момента.

Година и половина са подготвяни днешните разговори, даде да се разбере премиерът Бойко Борисов. Днес ще се проведат пет сесии и ще бъдат обявени споразумения в областта на енергетиката, сигурност, отбрана, ще бъде обсъдена отмяната на визовия режим, развитието на 5G мрежите, икономическото сътрудничество, върховенството на закона.

Добросъседството и мирът са ни били пример. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, посочи Борисов. По думите му Иран, Ирак, Сирия са много близо до България, това е сложен регион, а когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време.

Войските на НАТО там стабилизират крехкото положение, но ще се съобразим с решението на иракския парламент по въпроса, посочи премиерът относно позицията на страната ни.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и САЩ.

През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ОТНОВО е на грешната страна на историята !
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пендибезплатна територия за базите им...каква чест за България
51
10
 
9
 
! Отговори
БНБ чиновник.. преди 4 години
В крайна сметка, едрия бизнес в страната е в ръцете на Руски банки и БКП фамилии. Факт! Пътят на парите говори много. Още много US делегации трябва да минат докато се постигне нкакво равенство и баланс.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опичай си акъла Тиво, че обръщането на геополитическата палачинка май е вече близо.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите в Ирак носят повече приходи за фермата от българското правителство, Боко ще трябва да почака, няма как
48
1
 
23
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Дайте един пример с това госпожо Мустафа.Където е стъпил американският кървав бутуш там има кръв,сълзи,огън и меч. Където са стъпили еврейските слуги има несправедливост,изостаналост,екплоатация на природните ресурси от вас самите и стотици хиляди безследно изченали хора.Примери? Близкият изток, Виетнам, Лаос, Камбоджа Сомалия, (Африка като цяло),Чили, Аржентина, Салвадор... да продължа ли със списъка? Влизата со кродце со благце и когато народът се усети и пожелае да ви изхвърли леете реки кръв
47
2
 
17
 
! Отговори
САЩ = зло преди 4 години
Колониалният режим ке падне !
46
2
 
9
 
! Отговори
Пенди преди 4 години
Само да не хапнем някоя бомбичка дошла от югоизток с тоя просперитет?
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не САЩ,а България е страната на неограничените възможности!Само тук мутра и човек с една прочетена книга може да стане премиер.Само тук може народът да свали с камъни същата тази мутра и след една година да я избере отново. Само тук най-бедната държава може да плати милиарди кеш за никому ненужни и все още несъществуващи самолети и то 100 % /няма такава сделка никъде в световния мир за каквото и да е било,даже и за ***,и това да не прави впечатление на никого.Само такъв може да гони сделка за втечнен газ от хиляди километри със специализирани кораби и да го стоварва по чужди пристанища,за кои
44
3
 
3
 
! Отговори
а бе,червенушко преди 4 години
До а, бе човекоМи като няма ДС и КГБ остави ме да говоря глупости,от това печелиш!Защо подскачаш като ужилен от стършел!?:)))
43
2
 
25
 
! Отговори
Sitting Bull преди 4 години
Г-жо Мустафа, не ви вярвам! Американски политици и специални служби се намесиха във вътрешните и външните работи на България през изминалите 30 години! С принуда и шантаж, с копуване на хора и т.н. Резултата е 3 милиона българи извън България, унищожена икономика, смазано образование и здравеопазване и още много други! Как да ви вярвам?
42
0
 
13
 
! Отговори
ДОКАРАХА ЛИ БАНАНИ преди 4 години
или поне тоалетна хартия. Дънки си имаме
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До а бе,човекКаскет, пак ли ДС са си в главата бе. хахахахаххаха Кажи още нещо за ДС, кажи :)
40
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
България е била просперираща само през осемнадесетте години прекъснати дипломатически отношения със СССР. Факт.
39
4
 
8
 
! Отговори
Мизийски преди 4 години
Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук лесно разпознават сянката на комунизма.Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред.Комунистите са интернационалисти, а необолшевиките глобалисти.Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права.Комунистите се стремят към безкласово общество, а ултрал
38
3
 
16
 
! Отговори
национална гордост преди 4 години
Важното е,че имаме банани и тоалетна хартия!И че сме демократични еврипейци!
37
4
 
6
 
! Отговори
а, бе човеко преди 4 години
Ти на МАРС ли живееш. ДС, КГБ...след 30 г "ДиМОКРАЦИЯ". Що за бръмбари има в главата ти и змии в устата ти
36
3
 
25
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Усещам как тази загриженост се изразява в това, че сигурно ще ни натресат ядрените бомби Б 61, които ги има в Турция. Тия бомби могат да се носят и от Ф-16, които също загрижените американци ни натресоха срещу скромната цена от 4-5 милиарда за осем самолета.А нещата им с Турция нещо не вървят, така че "загрижеността" им се изразява да ни направят цел на руските ракети. Честито аборигени!
35
3
 
20
 
! Отговори
Ньойският договор преди 4 години
даже изглежда като по-добър от днешната ТОТАЛНА ОКУПАЦИЯ от САЩ - икономическа, политическа, военна. Нашите така наречени политици не смеят даже да пръднат без разрешение от САЩ
34
7
 
5
 
! Отговори
а бе,човек преди 4 години
До ОЧЕВИДНО"Канадската" фирма за златото е на ДС!"Американските" Марици -също!"Софийска вода"-също!Енергетиката-също!Комунистите ви въртят като в руска пералня "Рига" и не можете да се освестите!