Влезе ли България в списъка на проблемните за ЕС страни?

Какво ни каза Европа за върховенството на закона у нас
139
Европарламентът обсъди върховенството на закона в България, като депутатите бяха разделени в своите оценки. ЕНП подкрепи правителството на Борисов, а най-остри срещу ситуацията в страната ни бяха представителите на зелените. Чуха се гласове и за спиране на парите от еврофондовете.
 
Междувременно сградата в Брюксел осъмна с протест на български граждани.
 
"Механизмът го има, той не отпада. Във всеки един момент Комисията може да реши да пише нов доклад. Отпадането на този механизъм зависи от Съвета на страните членки и може да бъде отменен само с единодушие. ЕП променя становището си с тази декларация. България влиза в групата страни, които са проблем за ЕС", коментира бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в "България сутрин".
Още по темата
Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите в ЕП, а според Калфин е негово право да реши дали да отиде. По думите му обаче, липсата на представител на изпълнителната ни власт показвала, че тя няма аргументи.
 
Според него ГЕРБ поставя ЕНП в много неудобна ситуация, тъй като вече си имали Виктор Орбан "на главата". 
 
"Не питаме г-н Вебер кога да са изборите в България, това не е негова работа", подчерта Калфин.
 
Ръководителят на катедрата по политология на СУ и бивш евродепутат - доц. Светослав Малинов, посочи пред Bulgaria ON AIR, че има акция на правителството да обясни, че мониторингът от Европа е спрян. 
 
"Мониторингът продължава и става паралелен на нов инструмент на ЕС, най-вероятно ще се слее с него. Нямаше да има дебат, ако нямаше протести. Факт е, че протестите впечатляват със своята издръжливост. Самото наличие на този механизъм е повод за дълбоко притеснение у нашите партньори. Единодушие в Съвета няма да се постигне, освен ако не се вземе решение новият механизъм да измести стария", обясни доц. Малинов.
 
Той е на мнение, че най-далновидно е да признаем верните констатации в декларацията, а правителството да даде обещания за промени. Според него ситуацията в България ще се влошава, а нетърпимостта между хората ще става все по-голяма.
 
"Европейската комисия има пълната информация какво става в България и оставя нещата на нас - българските граждани", посочи още доц. Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да им се иска на някои лява революция няма да има! Чкафчето с парите не е никак убедително. Всеки държавен глава може да има такова пълно с държавни пари. Само представителните на МС са милиони евро. А за ДПС - да се радваме че го има - анти Ердоган и чисто българско т.н. запазващо българските турци далеч от Ердоган. За имотите, обвинявайте алчните които за имане продават ближния си - но така е не само в България. Така че отровните вън!
70
8
 
13
 
! Отговори
ира преди 3 години
Бойко плаща на ЕНП пачките от чекмеееджето за това не мислете че там са свети води затова са меки и дрънкат глупости от дето не идват кинти врчкат до бога нощо че не са в ЕС - всиччо е парички ама много
69
6
 
20
 
! Отговори
Нещо като преди 3 години
Заял се хърбел с щърбел ! Западняците първо да видят себе си, че и там са авгиеви обори !
68
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отровните *** работят за 100 лв за мръдване на пръста но висят по площадите за да свалят правителството. Един изкукал президент ги подкрепя и поставя държавата на трупчета. Добре нека излезем от ЕС за да не ни казват какво мислят протестърите.
67
10
 
15
 
! Отговори
Глупости! преди 3 години
Това го правят най-големите антибългари - червенобългарите, които ходят да реват пред чужденците срещу собствената си демократична и свободна държава, понеже народът не ги е избрал да я управляват ! Такива са срам и позор за всяка нация !
66
7
 
14
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
На к,радлата ЙО трябва да и се отнеме българския паспорт и да се натири в Сибир,на когото служи и където и е хвърлен пъпа от руската и майка!!!А на Рада дълбоката трябва да и се забрани със закон да участва в избори и да заема държавни длъжности след като с руската п,одлога са клепали Родината ни в ЕС!!
65
7
 
18
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До ВидевМилионерката Ленчето е предателка работеща за чужди интереси и против страната ни да е в Европа
64
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какви чекмеджета бе ***. Само една снимка е вярна. И на бабите им е ясно че това е манипулация."Трудно примеаш факта, че божеството ти с двуцифрения коефициент на интелигентност е нагъл мафиот трупащ подкупи в чекмеджето в спалнята си?
63
1
 
4
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До СтанчоНе се знае кой ще излезе по-голям твар.
62
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според мен баце бе длъжен да присъства. Колко пъти ходи на разни "сбирки", но тогава България не бе на дневен ред и имаше възможност да се хвали, какво е направил. Този път знаеше, че ще има порой от критики и реши да се скрие."Като Гешев по време на посещението на еврокомисарите у нас. Дойдоха да му сцепят шортите от критики, а мишока се ската и прати заместника да се черви.
61
5
 
9
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До гледна точкаПълни глупости са в тази резолюция. Страната ни винаги е страдала от предатели.
60
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарантирано от банкянския Бай *** и шайката.
59
13
 
16
 
! Отговори
Станчо преди 3 години
Цяла Европа видя ЧЕКМЕДЖЕ-ПРЕМИЕРА НА БЪЛГАРИЯ. КАК ТОЙ УПРАВЛЯВА С ПАЧКИТЕ, ЗЛАТОТО И ПИЩОВА.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА ТВАРИ
58
12
 
12
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Как да е на две места едновременно бе?!За Борисов питам.Та той не игра ли футбол в Горно нанадолнище по време на дебатите в Брюксел?!
57
2
 
4
 
! Отговори
0 преди 3 години
Калфин !!!!!
56
4
 
10
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 3 години
Прав си, #57 , че България никога не е излизала от проблемния списък , поради проcmama причина , че нЕкои "фактори" ВМЕСТО ДА ПРИЕМАТ ХАПЧЕТА - ПРИЕМАТ ЗАКОНИ !
55
8
 
15
 
! Отговори
мак преди 3 години
Според мен баце бе длъжен да присъства. Колко пъти ходи на разни "сбирки", но тогава България не бе на дневен ред и имаше възможност да се хвали, какво е направил. Този път знаеше, че ще има порой от критики и реши да се скрие. А иначе го раздава тарикат и самохвалко, най-велик бг политик. Да, ама не. Мишчица.
54
3
 
21
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Червената банда се оплака чрез подставената си руска шпионка,наследница на персонал на КГБ,че властта,разбирай законът,много ги гони!?И това според тях не е вече демокрация.Те демокрацията я разбират да си крадът,да си вършеят и вилнеят безнаказано,да си въртят до безкрай мозъците на червените нещастници за да ги тикат зорлем във властта,а те да се хилят и да потриват ръце,че за стотен път са ограбили България и за стотен път са я спънали по нормалният и път за развитие,а именно Европейския!!
53
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна сме в черния списък, няма нужда да се пенят по медиите :) Те ни карат с 200, Бокича и той си мисли че ги кара с 200, пълна идилия :)))
52
10
 
23
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Другарката Елена Йончева създаде това на което способна - МРЪСОТИЯБСП защо спъвате развитието на държавата??БСП събори правителството на СДС и спря променитеБСП разби земеделцитесега няма земеделска партия в БългарияБСП е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ