Радев: Планът за устойчивост не кореспондира с националните амбиции

Оценката на Брюксел – трябва да се ревизират редица неща, посочи президентът
25 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
145
Радев: Планът за устойчивост не кореспондира с националните амбиции
Снимка: БГНЕС

Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на България е, че не просто е желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Точно поради липса на достатъчно перспектива и устойчивост, заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали служебното правителството планира ревизия на националния план.

Затова, по думите на президента, служебното правителство работи усилено за да предложи проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията и духа на модернизацията на една европейска държава.

Още по темата
"Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има определена времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак и ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък", заяви Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Запитан дали има информация, че компании, които попадат по санкционни режими са строили "Турски поток"  в България, с техника, която е отклонена от европейски проекти и дали е готов да инициира разследване, държавният глава посочи, че други институции инициират разследвания.

"Ще се направи всичко възможно това да се  провери. Не само "Турски поток". Виждате, че цяла магистрала се строи "на тъмно".  Огромни ресурси се плащат, знаете 4,5 млрд. лв. с „ин хаус“ процедури без обществена поръчка, с неясни критерии и когато се строи "на тъмно", винаги се създават условия за две неща – условия за корупция, условия за ниско качество", посочи Румен Радев.

Държавният глава посочи, че тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, срещу какви дейности, при какви гаранции и при какво качество.

"Това са сложни механизми за проверка, защото изискват големи екипи от хора, а всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли технически спецификации, които са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали, дали са имали информация, или не", подчерта още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почнаха да ни подритват, я Русия с македонската земя, я ЕС с върнатия план!
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Надявам се, че ситуацията е критична""- казва фигуранта в Брюксел- превъзходен английски няма що!
80
1
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 години
До Анонимен"Дpyrape, абе защо фигуранта мълчи като... за македонската азбука???" -За да отвлекат вниманието така изненадващо и той и Ленчето Милиончева говорят яко против.... Беларус!!!
79
0
 
2
 
! Отговори
В същото време: преди 3 години
Негово нищожество Сакскобурготски дълбоко се притеснява, че едно дръвче паднало след като изсече петдесет годишна гора и пратил специална комисия да се грижи за 100 годишният дъб предполагаемо засаден от Фердинант.Имам една лоша новина - там на едно място има едно 800 и кусур годишно дърво и яко сте го втасали ако го пипнете и ако продължавате така!
78
0
 
0
 
! Отговори
Сега за трите неща преди 3 години
По детайлно - черният вълк е символ на Бога на войната Арес (много лошо) , планинският орел е символ на Асгард и на Фрейр , а кедровата секвоя пазеше данните за какво се е случило тук някъде 120 години. Някой ще каже случайности .... Друг ще каже - случайност не мисляяяяя ....А един приятел много мрази да го държат на тъмно ....
77
0
 
0
 
! Отговори
Разбирате ли? преди 3 години
Аз не съм суеверен човек, нито съм религиозен човек ... Но в тази връзка ще вметна и няколко по-дребни неща - не само християнската религия поражда повтаряеми явления , нали виждате сега аз съм митологично грамотен човек - в смисъл знаете нали, че аз много харесвам гръцкото антично изкуство - и скандинавското - някак си някой направи три неща - застреля черен вълк, отрови планински орел и отряза 100 и кусур годишен кедър, че щял да срути църквичка!
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Още въпроси:Построй я ти за по малко, бившият премиер е вече бивш.Кажи твоят премиер за колко може да я направи?
75
1
 
12
 
! Отговори
народе-е-е преди 3 години
Един *** ще провали България - жална ни майка !
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една много интересна книга за Румен Радев претърпяла вече две издания поради големия интерес. Нарича се Аферите на Румен Радев и се разграбва като топъл хляб. Особени интересна е за неговите слепи фенове.
73
1
 
7
 
! Отговори
Във тази връзка: преди 3 години
И в конкретната ситуация задаваме още неудобните въпроси на бившия министър на вътрешните работи и бившия министър на външните работи защо не виждаме червени бюлетини от ОЛАФ и Интерпол за определени лица, а виждаме предизборни плакати на едни лица дето трябва да са за международно издирване и да са обявени за заплаха за националната сигурност и още по-хубавото заплаха за сигурността на ЕС.Господин Божков си е правил много каквото иска, за Маебахът му се носят легенди!Както и за Банев и копилетия
72
1
 
13
 
! Отговори
САМО СПОКО преди 3 години
Радев или евентуално онова гюб,,,,е Йотова не *** ли да питат Путин що поздрави Македония или вече не е българска азбуката според тях нещо мълчат по тоя въпрос или и е по-важно че сега е къде по добре с служебното правителство според другарката Йотова
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев почти сигурно ще опропасти и плана за развитие и ще загубим парите.
70
5
 
1
 
! Отговори
Още въпроси: преди 3 години
Трябва да попитаме господин бившия премиер на Република България колко струва изграждането на чисто нова сграда да кажем шест етажна със съвременни методи от основите до дограмата? Цена на строителя със земята под нея? 1,5 милиона лева. За колко се разпродава - 10 до 15 милиона.Питаме друго защо против чл. 13 на българската конституция БПЦ получи нерегламентирана субсидия в размер на 4 милиона за ремонт на семинария и факултет! Ремонт не чисто нови сгради!
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От две седмици всички обвинения срещу Борисов и ГЕРБ се равняват на - Имам информация, някои медии съобщиха.Нищо конкретно, обичайните червени клевети срещу хората, които работят, а не се търкалят по булевардите като зам министърът на Регионалното развитие в работно време 15 часа да прави митинг и да задръства движението *** Черни връх.
68
2
 
8
 
! Отговори
Българин отново преди 3 години
Epicenter.bg цитира Politico колко смешен и жалък е бил в Брюксел сричкоговорещият зелен чорап.
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧАО, РАДЕВ! ЕС ТЕ ОТРАЗЯХА!
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дpyrape, абе защо фигуранта мълчи като... за македонската азбука???
65
1
 
16
 
! Отговори
ФИГУРАНТА Е ПЪТНИК преди 3 години
ЯВНО НЯМА ПАРИ ЗА НАРОДА ОТ ЕС....ДОКАТО Е ТОЙ НА ВЛАСТ! НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ ПО ПРИКАЗКИТЕ МУ??!
64
1
 
10
 
! Отговори
Ама само преди 3 години
С планът да не стане като с едни грамоти, чееее тогава I hope this situation is critical ще стане баш критикъл!
63
1
 
1
 
! Отговори
Изникват интересни преди 3 години
Въпроси. Ако стойността на продадените билети от "Национална лотария" е към два милиарда лева - 500 милиона данъци говорят за поне толкова - а той не ги е платил и да кажем че са дадени най много 200 милиона за награди и печатарска дейност и към 20 милиона за реклама (най-много) къде са 1,7 милиарда лева минус един милион откуп като гаранция за свободата на сина му. ЦРУ обичат ли хазарт?