ДБ не изключва подкрепа за кризисен кабинет с мандата на БСП

Атанас Славов: Избори 2 в 1 биха били перфектната политическа буря
Обновена: 13 авг 2021 22:04 | 13 авг 2021 21:53, Красимир Ангелов
100

"Демократична България" не е изключила варианта да подкрепи правителство, предложено от третия мандатоносител, ако това е БСП. Това стана ясно от думите на депутата от ДБ Атанас Славов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ние многократно сме заявявали, че няма да подкрепим мандат на БСП. Третият мандат обаче не е класически партиен, а кризисен. Затова, на когото и да бъде даден той формално, ние ще вземем своите политически решения на база широки консултации. Такава дискусия още не е провеждана в парламентарната група, но предвид кризисната ситуация и очакванията на обществото да се излъчи отговорно управление, ще има широки дебати", заяви Славов.

Още по темата
Той очаква с третия мандат да се стигне до експертно, техническо правителство, което може да бъде с мандат от 6-8 месеца, за да извърши най-важните реформи.

Въпреки провалените преговори с "Има такъв народ", от ДБ държат в следващите разговори за съставяне на правителство да се включи и партията на Слави Трифонов.

"Освен нашите партийни позиции има и национални приоритети. Следва здравна криза, вероятно икономическа, нови сметки за ток и парно. Не можем да си позволим, ако говорим за парламентарно управление, да не се излъчи правителство, и да върнем нещата в ръцете на президента. Ще опитаме да направим това, което трябваше да се случи с първия мандат. Най-нормалното е, когато предстоят важни месеци за държавата, да се подхожда отговорно, а не хазартно", коментира депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Той определи като погрешна стратегията на ИТН да подхожда с ултимативен тон и го определи като "незряло политическо поведение".

Според народния представител би било погрешно, ако служебният кабинет автоматично бъде предложен за постоянен.

"Определени министри, които са доказали своя професионализъм, вероятно ще бъдат поканени. Служебното правителство създаде модел, който създава обществено доверие. Със сигурност има министри, които не бихме подкрепили. Министърът на енергетиката е този, който със сигурност не искаме в бъдещ кабинет", категоричен беше Атанас Славов.

Той добави, че независимо кои министри ще бъдат поканени, трябва да е ясно кой ще носи отговорността. И изрази мнение, че би било в ущърб на българските граждани, ако политиците не покажат отговорно поведение.

"Ако не може да се излъчи кабинет, отговорността ще е на всички. Провал за втори път ще означава институционална криза. Всяка от формациите ще понесе в различна степен тази отговорност", убеден е депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
20
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Служебното правителство определено създаде модел, който НЕ среща доверие в обществото. Сбирщина от министри, всеки от които прави каквото на него му скимне, без обща политика. И това доведе до невиждан хаос в цялата държава. Оставка.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма логика заплатите в парламента да са по-високи, отколкото в останалите театри.
42
8
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
БСП + ДПС + ДБ + ГЕРБ + ИЗправи се! Долу мутри, вън!
41
2
 
8
 
! Отговори
без преди 2 години
герб и итн кабинет неможе да стане
40
7
 
21
 
! Отговори
Пази, Боже! преди 2 години
ДБ да се прекръсти на ДС по ще им приляга. Пфууу, че гнуснаци и плазмодии са тези.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На г-л 'танасов от ДСБ,оправили му се прсихиическото разстройство, което получи, че не му дадоха възможност да гласува за правителството на ИТН. Сега поне с големо удоволствие (или с отвращение с повръщане) ще г;асува за правителството на КорНи.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е този от Днес който трие постове и защо му разрешава такива нещау
37
4
 
15
 
! Отговори
Е па ако гласувам преди 2 години
Повече за вас смешници жалки!!! По-гнусно, мекотело поведение и нескромно, нарцистично нагаждане към келепира, кокала на властта едва ли някой друг е проявявал. Какво дясно, каква алтернатива може да сте бе и'диоти неидни??? ДП се превръща в жалко подобие на безподобните И***БНИ, мазни, алчни ***, еничари заслепени от власт и далавера!!!
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ристю Капитана вика Дай България
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според долните коментари всички освен Славчо са комунисти. Предлагам тогава да гласуваме докато той спечели мнозинство и се престраши да предложи кабинет. До тогава държавата кучета я яли. Стига с мантрата комунисти и ДС.
34
5
 
15
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Има си хас да не подкрепи Ристю писарката на капитал- неземна изненада
33
5
 
14
 
! Отговори
- преди 2 години
На тия от ДСБ много интересно им е изместен центъра и го показват последователно.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако слави подкрепи комунисите, дето му се плюха в лицето, значи си е станал чист гей.
31
6
 
18
 
! Отговори
ivo преди 2 години
А Ицката ще се прекръсти ли пак на "Бойкикев" :-D
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз новия кво вика? Чакаме бежанска вълна.. ами спрете я бе, правете балансирана политика, ако знаете изобщо какво е това! Мислете за народа, не само за постове и далавери!
29
4
 
26
 
! Отговори
пена преди 2 години
ДБ са ска*ани комунисти. Това на всеки човек с поне малко мозък в главата му е напълно ясно!
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя противляга защо не защити колегата си от същата катедра - Петър Илиев? Само злоба и завист.
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма омраза и агресия спрямо Герб.. Всичко е инат, само и само да е против тях и накрая какво? Имат си мнозинство, хайде да управляват, ама и това не могат. Лесно е да се плюе, когато друг тегли каручката
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що не за Герб...то все от статуквото?!
25
4
 
18
 
! Отговори
Ново лице преди 2 години
Ицето да отиде на кастинг за някоя позиция, да не се обяснява