Европрокуратурата ще има у нас администрация, разследващи полицаи и следователи

Премиерът Кирил Петков разговаря с евродепутати от ЕНП
Обновена: 21 мар 2022 23:23 | 21 мар 2022 22:40, Веселина Йорданова
313
Европрокуратурата ще има у нас администрация, разследващи полицаи и следователи
Снимка: БГНЕС, архив

Европрокуратурата ще има у нас администрация и персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат оперативно и независимо да провеждат разследвания. Това каза говорителят на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова в Министерския съвет.

По думите й законодателните промени за това се подготвят и се очаква да бъдат представени до седмица.

Бориславова даде кратък брифинг, докато течеше срещата на Петков с евродепутати от Европейската народна партия. Срещата на премиера се провежда след ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и пиара на партията Севделина Арнаудова.

Ролята на премиера е да даде пълна свобода на разследващие органи, заяви Бориславова, като отрече за арестите да е оказван политически натиск.

В отговор на въпрос за изтекли показания по сайтове на премиера Кирил Петков като свидетел, тя посочи, че не е запозната с тях, но предположи, че ако има изтичане, то е дошло от Прокуратурата, а не от МВР.

"Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на Прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея.

Това е една от причините, поради които работим по този законопроект, който да обособи администрацията на Европейската прокуратура от тази на Българската прокуратура", обясни Бориславова.

По думите й се е предоставила много добра възможност евродепутатите да бъдат запознати от премиера и вътрешния министър Бойко Рашков със ситуацията и да получат отговори на техните въпроси. Кирил Петков пък споделил наблюдения за системни проблеми в правосъдната система и в управлението на евросредства у нас.

"В този ред на мисли бяха изложени факти, свързани със системните нарушения и подозрителни кредити, раздавани от ББР, премиерът разказа за язовирите и строежа им от свързани фирми без строителни разрешения, както и за строителството на АМ "Хемус", и пътищата от републиканската пътна мрежа", даде пример тя.

Министър-председателят покани на среща представителите на ЕНП и изрази готовност да обсъди с тях политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията, както и предприетите стъпки от правителството за утвърждаване на върховенството на правото и справедливост за всеки български гражданин.

По-рано днес Петков заяви, че "българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева" и попита как  е възможно българската прокуратура дори да не образува досъдебно производство. Премиерът определи държавното обвинение като „окупирана институция“, която не си върши работа.

Той посочи, че има и нов експертен доклад на Министерството на финансите, който посочва пропуски при одитиране на европейските средства, докато министерството се е ръководило от Владислав Горанов. По думите на премиера има примери от отделни региони, където парите по европейските фондове са достигали единствено до ограничен кръг фирми.

Представителите на Европейската народна партия не направиха изявления. Бориславова обясни, че те са дошли на неутрална мисия, за да установят какви са фактите и обстоятелствата. Обсъдени са обаче възможностите европейските и българските институции да работят по-добре, по-ефективно в опазването и управлението на европейски средства и на националните бюджети.

Поет е ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства, съобщи Бориславова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още по темата: ЕНПкирил петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е мечтата на антибългарските неомарксисти, които ни управляват в момента - да затрием българската държавност и да сме една малка безправна губерня, пълна с крепостни селяни, които са собственост ту на Русия, ту на Запада. И през 30-40 години да имаме нов собственик.
238
2
 
2
 
! Отговори
Иван Костов преди 2 години
Хората, които правят изказвания от сорта на "нали бяхме суверенна държава" - това са общи фрази, които не значат нищо. Колко от вас наистина вярват, че българската пропукартура и разследващи органи са независими? В тези институции е пропито от бивши *** и ДС агенти, вклинили са се на високите етажи 5-то поколение агентури, никой от тези не е независим. ЕС няма такива връзки, съответно нека да пробват и да изчистят системата, след което да я изградим наново и да я поемем "на чисто".
237
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-267,г..а...н..ч..о,за каква мафия и кирчо говориш,когато имаше мафия ,кирчо не е бил роден,а твоя любим банкянски беше изпълнител на мафията,на поръчки с бухалки,или и ти не си бил роден тогава,като кирчо.
236
0
 
7
 
! Отговори
ДА преди 2 години
А,така!Да хрантутим и европейската администрация у нас,че сте ни малко,гадове ниедни!Щом те ще ни управлявяват,вие за какво сте ни!?
235
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко преди идването на киро поне стигаха пари за храна ако караш сносно понякога и на заведение можеше да излезнешВече заведенията са мит а с храната само най необходимотоТова ли ви е промяната божковчета
234
5
 
13
 
! Отговори
до 276 преди 2 години
Вярвай си че Киро ще те управи..... будала. Киро е сложен да казва Yes Sir и да прави далавери....и да доразсипе каквото имаше...
233
5
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 години
Премиерът има непосилната задача да изкорени корупцията. Това автоматично го изправя срещу манталитета, начина на мислене, житието и битието на 90+% от населението. Не случаен е изразът "имам човек". Та каквато и щото корупция да хванат тук и там, не се ли промени мисленето на българина, няма да се оправим.
232
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бяхме суверенна и независима държава, и никой нямаше да се меси във вътрешните неща???? Киро ти самия го каза с кривата си уста..... Или си патологичен лъжец или имаш психиатричен проблем.... но май са и двете...
231
11
 
9
 
! Отговори
По целесъобразност преди 2 години
По целесъобразност, да премахнем от власт просто Киро! За да оцелеем и да продължим да живеем като хора във България. ЗА 100 дни, обещания, празнодумие, прах в очите и цирк със правителствени балерина просто Киро ни намества в режим оцеляване. Не агитирам за никой. Въпрос на оцеляване е да премахнем усмихнатите Харвард крадци! Всеки ден е заплаха от пропаст за нас като плащаме за техния възход като босове на чужда интереси.у
230
9
 
10
 
! Отговори
Алооууу, преди 2 години
...Ленке , като заговори за "тишина", що не кажеша къде изчезнаха 9 милиарда за девет дена през декември ? И каква беше тази "неотложност", щом ги държите в ареста 24 часа, а са разпитани чак последните 10 минути! Кога стана политик, кога се научи да лъжеш така! И за "справедливостта" си има правораздавателни органи, а не да се бутате там, където ви изпрати...Черепът!
229
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета колко голямо е неодобрението срещу това правителство - вече вярвам , че машините на мадуро си казаха думата , няма как всички да са против него а то да печели избори
228
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто киро управлява България катастрофира челно. Нормално когато държавата е в ръцете на мафията!
227
3
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ ЩЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА . В ПОДРАЗБИРАНЕ ТОВА ЩЕ РЕЧЕ ,ЧЕ СА НЕКЪДЪРНИ И КОРУМПИРАНИ ЗАТОВА ЕВРОПА ЩЕ ИМ ВЪРШИ РАБОТАТА ,А НАШИТЕ САМО ЩЕ ЛАПАТ . АКО ИМА ЧЕСТНИ ПРОКУРОРИ ВИ МОЛЯ СПАСЕТЕ ЧЕСТА НА ПРОКУРАТУРАТА .
226
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце, ами кой ще им плаща? нали уж щехте некакви съкращения да правите пък и нова администрация още на хранилката.
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕлектраМоже ли така да говориш за госпожа Кьовеши, една от малкото жени които уважавам :)
224
10
 
16
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Евро прокуратурата в лицето на Кьоравиши ми падна в очите, след като допуска такива корумпета във свитата си. Кирето направил на едната корумпирана чанта мъжа и министъра на другата в борда на Директорите на тлъста заплата, и те започнали да пращат от обективност. ПедеРашков за една дамаджана пък е готов да арестува и майка си... Но най жалкото и тъжно е, че родната Бг журналистика е на хранилка при Цв. Василев, и Черепа, а телевизията на Дикоф и Корвализич, направо правят сфирки на Черепа в ефир, и то не безплатно разбира се...
223
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ами ние наистина не можем да се справим с управлението на държавата. Ти на това управление ли му викаш? Аз му викам разсипия, безхаберие и шуробаджанащина. Да влизат от Европа, *** като не може сам...
222
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо взе да ме кефи, европейски ориентиран е, обаче не виждам как ще махне Гешев, все ак по закон са независима (уж) институция :))
221
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да вземем цялата държава да я дадем да я управлява някой друг, че ние не можем да се справим .... Чужди военни, чужди прокурори и полицаи ... после да не се чудите защо българските компании и фирми не печелят поръчки и големи проекти :) В европата сме всички равни нали? Някои малко повече от други обаче...
220
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ясно, а ти, Киро пиле шарено, ти какво ще направиш за ългария? Не за Канада, не за Дубай, за клета България какво ще направиш?