Неделно заседание на коалицията ще решава въпроса за БНБ

Нинова ще призове да се оттеглят двете кандидатури
Обновена: 10 апр 2022 08:01 | 10 апр 2022 08:01, Петя Славова
52
Неделно заседание на коалицията ще решава въпроса за БНБ
Снимка: БГНЕС

Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща тема на разговора ще бъде предстоящият избор на гуверньор на Българска народна банка, предаде БГНЕС.

Кандидатите за БНБ са двама – председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". В петък стана ясно, че Каримански е бил заплашен чрез съобщение на телефона си с текст: "Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага". Премиерът Кирил Петков коментира, че случилото се е недопустимо, а твърдението заплаха да идва от другия кандидат, определи като абсурдно. Той съобщи, че МВР е започнало работа по казуса.

В събота Корнелия Нинова съобщи, че НС на БСП ще призове коалиционните партньори да оттеглят двете кандидатури за гуверньор на БНБ.

Още по темата

Управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит, каза Корнелия Нинова и отрече трето име да е обсъждано.

В петък в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени.

Според председателя на Народното събрание Никола Минчев коалицията не е застрашена от разпадане и изборът на гуверньор няма да доведе до нейния край.

Ива Митева от ИТН бе категорична, че Любомир Каримански няма да се откаже от кандидатурата за поста и съобщи, че премиерът Кирил Петков е предложил на Каримански пост, далеч от България.

Пред БГНЕС финансистът Димитър Чобанов заяви, че Централната банка трябва да е независима от управляващото мнозинство.

Икономистът проф. Ганчо Ганчев също споделя мнението, че кандидатурите са прекалено политизирани и заяви, че БНБ има нужда от човек с визия за развитието на финансовата система и ролята на БНБ за потенциалното ни присъединяване към еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: БНБКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 51 коментара са останали 37. :D
31
1
 
1
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Голям раздор на бесни, гладни п.есове. И тези ли ще траем 12 г? Време е за пролетно почистване. Мястото на итн е до мая .*** ? Госпожа булонката митева от итн казала, че каръмански не можело да отговаря за всеки си подпис. А този подпис = 1млн и повече. За такива същества говорим. Не , че управителя на голф - комплекс гюров е по - добър. Те , ако бяха там, за да свършат работа, щяха да търсят 3 , независима кандидатура. В сряда, ще лъсне ask ( любовта ) при гласуването.
30
0
 
2
 
! Отговори
Гербав трол ли? преди 2 години
Защо човек виждащ видимите недъзи и празни обещания на днешните нищоправещи властници и сравнявайки ги с животът преди 2-3 години ,да е ,,гербав *** "бе мушморок???Просто все повече българи бяха доволни от стандарта който са постигнали и от общата икономическа ситуация,плюс че Борисов работеше рационално!Не е въпрос на харесване,а когато си живял и преживял много,много повече от 12 години,можеш да прецениш кой колко и какво е сторил ...А милениум поколението нека си играе на ***!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Итн да се оттеглят с достойнство от тази прогнила коалиция. Иначе ще гледат парламента отвън
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 31 Тррол да изпълни обещание :) Не вярвам. Пък и защо трябва да става, както Вие искате? Аз пък искам цялата помощ за децата да става с връщане на вече внесен данък.
27
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Шефът на БНБ, - задължително без партийна принадлежност, в противен случай има вероятност под натиск от манипулации и злоупотреби.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А ДОКОГА 30 Едно си трролът знае, едно си бае, че и с главни букви :)
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 Вие казахте, че е подозрителна :) На принципа "нека се разчуе, че сестра ти е к..."
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А ДОКОГА 27 Ама получихме облекчение в края на годината, гербав :) Вие "забравяте", ама ние помним :)
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гюров не става! Подозрителна диплома, подозрително минало...Управлявал СПА хотел в България и там много съмнително изгонен ли, уволнен ли...Но важното е, че е живял в Америка хахах. Това е най-важното условие за да си на власт в момента! Иначе може да си некадърен, дрогиран и да записваш като Насето инфантилни клипчета...
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната 23 Гербав трроле, те току-що спечелиха изборите, та отговорът е 4 години. Вас ви търпяхме 12, така че и вие ще почакате. С нищо не сте повече от нас.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До истина 25 гербав трроле, по принцип е така, не че ПП е направила нещо нередно :) А БНБ има други функции. Да не напомням за искров, какво свърши. Стига ни плашихте, след вашето крадене нищо не може да ни уплаши.
20
2
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Българи Докога ще ни заблуждават Подмяната Слугите на Божков Оставка по неотложност
19
1
 
10
 
! Отговори
истина преди 2 години
ПП е овладяла всички парични потоци на бюджета чрез министерството на финансите. Сега искат да овладеят надзора на паричните потоци чрез техен гуверньор на БНБ. Подготвя се огромна кражба на пари, защото на това правителство малко време му остава.
18
2
 
8
 
! Отговори
Пожелавам им преди 2 години
Яко да се изпокарат, разпад и оставка! Това е единственото добро, което дрогираните, лъжливи продажници могат да направят за страната ни.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 И колко обвинения е повдигнал каскетът ви, гербав трроле, та пишете за кражби?
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшни аферисти на нападнаха! На бате кражбите изглеждат като битови драми на бай *** при Иречек. А тез момчета директно ще ни пуснат батериите, ще приберат милиардите със сделки с приятели и даже и корупция в ганювски смисъл няма да има!! А киретата освен в Банско в механа надали имат допир до Македония и ще сдават позициите, за които дядовците за умирали!
15
13
 
5
 
! Отговори
Какво ли? преди 2 години
Тиквата беше най-пpocтата мутра, която се е раждала на света! Алчна, параноична, неука, ромска торба лой!
14
3
 
14
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ТЪРПИМЕ ТАКИВА ПОЛИТИЧЕСКИ ПИГМЕИ КАТО -НАСТИМИР АНАНИЕВ ЕРГО ВОЛТ -ДА НИ СЪСИПВАТ ЖИВОТА !!!!А СИ БЯХМЕ ДОБРЕ- ОСТАВКА НА ТАЗИ ЗБИ.РЩИ.НА. ОТ ГЛАДНИ ПЛЕБЕИ И ЛАКЕИ НА ПУТИН!!!?
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж всичко щеше да е прозрачно?? Лъжи и пак лъжи! Киро тайно се спазарява за постове. Какви са тези далавери? Това не е ли корупция? Киро продаде и България заради едни 12 милиарда от Брюксел. Киро и майка si ще продаде за пари. Нещастници! Мошеници! За какво толкова драпате за този пост? къде са онези 9 милиарда, където изчезнаха през декември 2021? Къде са парите? Фалирате България, бе mаскарииииииииии!