Решено: Ремонтираме военна техника на Украйна, не даваме оръжие

България се ангажира да осигури възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна
Обновена: 4 май 2022 16:31 | 4 май 2022 16:01, Камелия Цветанова
564

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът реши след близо 7 часа дебати, че дава мандат на Министерският съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

Помощта ще е и по следните точки - продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия и природен газ от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

До това се стигна, след като в НС беше получено писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано от посланика на Украйна Виталий Москаленко, който поиска точно тази помощ.Атанас Михнев от ПП поиска това да бъде записано в предложението на решение на НС, внесено от политическата сила.

Изненадващо обаче предложението не беше прието на два пъти.

„Абсолютно безпрецедентно е да се съобразяваме с исканията на дипломат и решението да е упоменато „писмо номер еди кой си“. Ако искате впишете всички искания, но имайте и малко правна мисъл“, скочи Йордан Цонев от ДПС и поиска всички 6 искания на посланика да бъдат прилежно записани в решението.

В крайна сметка така и беше прието решението на НС с гласовете на ПП, ДБ, БСП, ДПС, ИТН и ГЕРБ. Единствено от „Възраждане“ гласуваха „против“.

Предложенията на ДБ и на ГЕРБ бяха отхвърлени, като получиха подкрепата само на депутатите от двете парламентарни групи и на тези от ДПС.

Проектът на „Демократична България“ предвиждаше парламентът да възложи на МС да окаже военнотехническа помощ.

От ГЕРБ-СДС настояваха правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения на нашата страна.

По време на дебата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отсече, че днешното гласуване от парламента за помощ за Украйна е по същество вот на недоверие към правителството.

„Новината отдавна е, че няма МС, няма власт, няма ги и в момента“, скочи той и обвини правителството, че оставя важните решения на проекти, внесени от парламентарни групи или отделни депутати.

Според него коалиция, която е сбор на идейно несъвместими части при липсата на визия за развитие на страната и без план за действие е по-скоро проблем, отколкото решение на проблемите в обществото.

„Ситуацията е не просто нерешени проблеми, а задълбочаване на съществуващите и задаване на нови проблеми и кризи без план за растеж в ситуация на война. И обяснението е едно - липса на отговорно управление“, каза Карадайъ.

Христо Иванов от ДБ посочи, че България за съжаление разчита за своята

Още по темата
сигурност на външни фактори и заради това темата с помощта за Украйна е много важна.

„Тази коалиция беше формирана изцяло във вътрешно политически теми, но войната променя много сериозно тази реалност. Този проблем ще продължи да структурира вътрешнополитическото пространство в България. Нашето решение тук ще има своите исторически последици“, предупреди Иванов.

„Украйна, ако разчиташе на нас за своята защита, позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за България, защото това което се случва е опит на режима на Путин да предизвика с цената на всичко, с агресия, преразглеждане на международния ред създаден след падането на Берлинската стена. Украйна се бори за своята свобода и достойнство, но въпросът е какво правим ние. България е нетен печеливш от този световен ред, ние преживяваме дълги години на растеж и интеграция в международния ред и се ползваме от благата на този ред и заради това си струва ние да мислим какво правим, за да бъде защитен този международен ред“, обърна се той към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


564
Още по темата: оръжияУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
0
 
5
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Нещо се провали голямото скачане и навеждане на наш Кирчо???...
429
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***
428
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ще се правят, че уж ремонтират, а всъщност ще изнасят оръжие, но Путин не е толкова заблуден икато по-голямата част от българския народ.Оаквайте включване от Путин...
427
0
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 години
Ха,ХА,Ха Корнелията Ви сложи в малкия си джоб.Цял месец ни проглушихте ушите че сте с Украйна и ще и доставите оръжие за да се отбранява от червените серсеми и накрая ще ..., ремонтирате нещо ,ама какво точно не е ясно.Срам и позор.
426
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство са патологични лъжци! Само когато спят не лъжат!
425
1
 
26
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Една седмица мислихте как да излъжите простолюдието, но част от хората не са толкова прости за да разберат че всъщност гласувахте за изпращане на оръжие, но под уговорката че уж ще ремонтирате. Не пускате кокала, защото друг може и да няма.
424
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Извъртяха задниците така че да не им се развали седянката. 240 хрантутници.
423
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никаква техника да ремонтираме, ще им пращаме наша... този закон го приеха така за да ни излъжат за пореден път... и да не се разпадне коалицията... колкото купуваме газ от Тринидад и Тобаго... толкова и Украинска техника ще ремонтираме.
422
0
 
12
 
! Отговори
! преди 2 години
Сите са маскари.
421
1
 
16
 
! Отговори
Sassin преди 2 години
Уж ще ремонтираме, а всъщтност ще даваме наше родно!Гледайте сега след 4-5 дена как отремонтирана техника ще се праща в ***!
420
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да ми обясни, как ще ремонтираме украинска бойна техника (която е руска), след като нашата бойна техника (пак руска), я ремонтира Русия?????
419
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Иванов и Иво Мирчев, като сте по 250 кила и си облечете камуфлаж ще приличате на танкове. Ще изпратим вас.
418
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ ПОДАРИ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА НА РУМЪНИЯ, БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ НА ГЪРЦИЯ, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ НА СЪРБИЯ,А БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФРАНКЕНЩАЙНА ФИРОМСКИ БЮРМИСТАН! ВСЕКИ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ РУСИЯ Е ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД И ЗЕМИ!
417
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, само на един въпрос искам отговор. КАК точно ще в транспортират тази техника за ремонт, като едвам имат гориво да зареждат фронта. Кой ще я изнася тази техника, когато отстъпват?
416
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като в сервиз за домакинска техника. Върнете ни старата, ние ще ви изпратим нова, докато отремонтираме старата. Кого лъжете, бе, си мрели душици? Господ ви гледа отгоре, не можете да се скриете от справедливия гняв!
415
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военно- техническа помощ. ..терминът военна вкл всякаква военна помощ. Техническа е за заблуждение. Само наивни и глупави ще повярват, че българите ще ремонтират техническите оръдия на урките. Срам и позор за БСП, к парадират, че са против военна помощ за Украйна, а всъщност гладуваха за това.
414
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ТЕХНИКАТА ДАЛИ Е РЕМОНТИРАНА УКРАИНСКА ИЛИ НАША, КОЯТО ИМ ПРОДАВАМЕ. ЕДИН ЖУРНАЛИСТ КАТО ЗАСНЕМЕ И ПИШЕ, ЧЕ ТОВА Е НАША ТЕХНИКА И Я ИЗНАСЯМЕ ЗА УКРАЙНА ВЪРВИ, ЧЕ ДОКАЗВАЙ, ЧЕ Е УКРАИНСКА, КОЯТО СМЕ РЕМОНТИРАЛИ. КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД И ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ КИРО МЕНТЕТО....ИЗКПЪРЗАЛЯХА КАКА КОРНИ И ВСИЧКИ НАС. ТОЙ КИРО ОТДАВНА ГО Е ЗАМИСЛИЛ, ХЕМ АГНЕТО ЦЯЛО ХЕМ ВЪЛКЪТ СИТ, АМА...
413
2
 
17
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Всички депутати имат къщи в чужбина и изобщо не ги интересува какво ще стане с България това са едни национални убийци.
412
4
 
7
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До 426 "Малко политика" - Явно dnes. Ка са робофили, щото ме трият и то без да пила никакви нецензурни изрази! А що се отнася до твоето "А в тази гражданска война, която започна от 2014г. Русия не можеше да остави на изтребление рускоезичното население на Донбас и Луганск."-Издишаш, много! Русия точно сега унищожава рускоезично население в Луганск, Мариупол, Бердянск, Херсон... и защо ли?! Всичко е просто. Русия ги смята за предатели,от което следва много простия извод-не е ГРАЖДАНСКА.
411
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 426 грешиш историята в Донецк и Луганск не почва през 2014 а през 2010 с пращането на 5000 руски войници и почва терор на хората който не са с руско самосъзнание от тогава има към 150 000 изселени украйнци