Решено: Ремонтираме военна техника на Украйна, не даваме оръжие

България се ангажира да осигури възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна
Обновена: 4 май 2022 16:31 | 4 май 2022 16:01, Камелия Цветанова
564

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът реши след близо 7 часа дебати, че дава мандат на Министерският съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

Помощта ще е и по следните точки - продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия и природен газ от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

До това се стигна, след като в НС беше получено писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано от посланика на Украйна Виталий Москаленко, който поиска точно тази помощ.Атанас Михнев от ПП поиска това да бъде записано в предложението на решение на НС, внесено от политическата сила.

Изненадващо обаче предложението не беше прието на два пъти.

„Абсолютно безпрецедентно е да се съобразяваме с исканията на дипломат и решението да е упоменато „писмо номер еди кой си“. Ако искате впишете всички искания, но имайте и малко правна мисъл“, скочи Йордан Цонев от ДПС и поиска всички 6 искания на посланика да бъдат прилежно записани в решението.

В крайна сметка така и беше прието решението на НС с гласовете на ПП, ДБ, БСП, ДПС, ИТН и ГЕРБ. Единствено от „Възраждане“ гласуваха „против“.

Предложенията на ДБ и на ГЕРБ бяха отхвърлени, като получиха подкрепата само на депутатите от двете парламентарни групи и на тези от ДПС.

Проектът на „Демократична България“ предвиждаше парламентът да възложи на МС да окаже военнотехническа помощ.

От ГЕРБ-СДС настояваха правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения на нашата страна.

По време на дебата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отсече, че днешното гласуване от парламента за помощ за Украйна е по същество вот на недоверие към правителството.

„Новината отдавна е, че няма МС, няма власт, няма ги и в момента“, скочи той и обвини правителството, че оставя важните решения на проекти, внесени от парламентарни групи или отделни депутати.

Според него коалиция, която е сбор на идейно несъвместими части при липсата на визия за развитие на страната и без план за действие е по-скоро проблем, отколкото решение на проблемите в обществото.

„Ситуацията е не просто нерешени проблеми, а задълбочаване на съществуващите и задаване на нови проблеми и кризи без план за растеж в ситуация на война. И обяснението е едно - липса на отговорно управление“, каза Карадайъ.

Христо Иванов от ДБ посочи, че България за съжаление разчита за своята

Още по темата
сигурност на външни фактори и заради това темата с помощта за Украйна е много важна.

„Тази коалиция беше формирана изцяло във вътрешно политически теми, но войната променя много сериозно тази реалност. Този проблем ще продължи да структурира вътрешнополитическото пространство в България. Нашето решение тук ще има своите исторически последици“, предупреди Иванов.

„Украйна, ако разчиташе на нас за своята защита, позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за България, защото това което се случва е опит на режима на Путин да предизвика с цената на всичко, с агресия, преразглеждане на международния ред създаден след падането на Берлинската стена. Украйна се бори за своята свобода и достойнство, но въпросът е какво правим ние. България е нетен печеливш от този световен ред, ние преживяваме дълги години на растеж и интеграция в международния ред и се ползваме от благата на този ред и заради това си струва ние да мислим какво правим, за да бъде защитен този международен ред“, обърна се той към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


564
Още по темата: оръжияУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка вечер Ан-124 Руслан каца и излита на бургаското летище. Дали изнасяме нещо!? Аз мисля лютеница и корнишони :)
29
8
 
34
 
! Отговори
Нинова вьн преди 2 години
1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност...2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014...3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014...4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент...5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи "чемодан - вокзал - София" ...6. Бъ
28
0
 
31
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ЯСНО, БЪЛГАРИЯ ХЕМ РЕМОНТИРА ОРЪЖИЕ ХЕМ ИМ ДАВА ОРЪЖИЕ.
27
2
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Смешен театър,пред очите на цяла България ! ,,Ремонт във военните предприятия на България" ???? Тези танкове,самоходни оръдия ПТ-САУ, и ,,Ванюши",който качвахме в украинския АН-124 от къде са се отзовали у нас досега???
26
8
 
19
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Мака Ви и предатели!!!
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aбе пак пращаме оръжия, само че не директно, а първо даваме на САЩ и те го дават на укрите.
24
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако правителството се бореше срещу бедността така както се бори срещу Русия щяхме да сме държава за пример. Аш косум, да им е честита на украинците новата колония - България. Продажно правителство. Раздават държавен ресурс на чужди, а утре като дойдат изборите пак ще плащат по 20лв в мaхалите и българина кучета го яли. Пари има, но нарочно държат народа гладен и теглят кредити от наше име да изчезват по разни НПО-та. Срам за ГЕРБ, ДБ, ПП, ИТН, БСП, ДПС.
23
4
 
27
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Браво.Отлично решение.Само да поясна ,че за старата съветска техника която използва Украйна са нужни части които само държавата производител може да ни достави. Тоест Русия да достави части за да отремонтираме счупени Украински танкове . ХАХАХАХАХАХХААХХАХАХАХАХА Никога няма да стане това !!!!
22
3
 
15
 
! Отговори
чичо Дечо преди 2 години
И вълкът сит и агнето цяло. Обаче реално ще се получи така, ремонираме един автомат примерно, а и им връщаме два и то заредени с патрони. Иначе не даваме оръжие а само ремонтираме.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- после- за такова елементарно нещо се кумиха цял месец! Сега ще е важно ако може ЕС да даде някой лев за ремонтите за да има повече ефект! Нали сме най- бедната страна или удобно ще го забравят сега... нещо спряха да ни го повтарят напоследък...
20
22
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
И аз не вярвам колко много хора се хващат на глупостите на Коцето. Украйна никога не е искала оръжие от нас. Няма и да пращаме такова. Добре е хората вместо да слушат сляпо какви ги дрънкат от Възраждане да прочетата за какво става дума реално.
19
2
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Масрафа кой ще поема?
18
10
 
32
 
! Отговори
Тццттт преди 2 години
Вместо да решава собствените ни проблеми в страната, парламентът решава за чужда държава, за чужд конфликт, под диктовката на чужд посланик. За какво ви гласувахме живота и бъдещето си? Честито! Отново на губещата страна. Паметта ви е къса и сте късогледи за истината.
17
8
 
31
 
! Отговори
От вътре преди 2 години
Оставка, оставка, оставка, оставка
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичам либерасткия плач рано следобед. Особено след такъв голям фал. Честито! Радвам се, че разума надделя у родните политици.
15
10
 
29
 
! Отговори
Бсп срам и позор преди 2 години
Офицялно вече сме вьв войната по нареждане на зеленскиЧестито ,, до ракети надали ще се стигне от руска страна но до цени в пьти над сегашните сьс сигурностДа ви е честита промянатаОчакваме следващото искане на зеленски за предоставяне на жива сила в помощ на украйнатаГответе се за фронта - да живее промяната на ценитеИ от азов да се сьобразят и да палвт по малко бьлгари за в бьдеще
14
10
 
19
 
! Отговори
Мижитурки преди 2 години
По-мижаво и жалко от това правителство са само руските платени пък и много безплатни за съжаление коментатори водени от жалкия ни президент
13
21
 
13
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Пълна глупост! Какво искате, от Мордор да превземат Одеса и да се прехвърлят във Варна и Бургас? Това с оръжието започна да става смешно, ние не сме задължени с нищо на Русия. Не виждам защо трябва да се шуми толкова? Тогава САЩ ще го изкупуват от нас и ще го стоварват в Украйна. Русофилите вият заедно с джуджето от бункера и удължават агонията си с няколко дни повече. Така или иначе, оръжие ще се бълва към Украйна.
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия и Франция взети заедно имат около 400 танка. Украйна имаше над 3 хиля танка, колкото Турция, най-голямата армия в НАТО. Къде са сега тези танкове?
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Варна си има достатъчно зърно, нали Добруджа е отгоре, но разбирам заобикалния начин да кажеш, че продължаваме скрито да предоставяме оръжие на украинците, демек да не ядосаме "братушките" :))))