Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно

Димитър Стоянов след решението на НС за даване на оръжие
3 ное 2022 16:15, Елка Василева
179
Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната в съответствие на решението на парламента ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод приетото от парламента решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

Още по темата
Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал, обясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна министърът каза, че в конкретика може да се влезе, след като бъде направен съответният анализ.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана министърът отговори следното: "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент".

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи, подчерта Стоянов.

Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО, коментира също военният министър.

Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан, каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове, поясни също Стоянов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ако военния министър беше самурай, щеше да си направи сепуко.
96
8
 
5
 
! Отговори
Оле Боже преди 1 година
Б.е още ли не сме разчистили русоробите...като *** са...извират отвсякъде...пфуууу
95
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не са казали американците , не си гидал.
94
2
 
5
 
! Отговори
носталгия 2ww преди 1 година
Що ще рече консервативно? Ще минем на консерви сухари и дажби ? Разбираме и си съчувстваме.
93
6
 
7
 
! Отговори
народният съд преди 1 година
Ей външния. Няма да шикалкавиш. Като си казал че ще пращаш оръжие ще пращаш. Бъди мъж. После си понеси последствията мъжки.
92
16
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Анализите са направени отдавна!!! Стига увъртане! Да помогнем на Украйна!!! Решението е взето!!! Действайте!!!
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още 8 фки сме щели да купим - за още 1,3 млрд долара. Съвсем да загробим държавата. Значи за 10 хиляди лева трябва държавна поръчка по ЗОП с конкурс, поне 3 оферти и прочее, а за 2,5 млрд.лева само трябва да свирнат от Козяк
90
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, докато няма правителство, а това няма да е в близките 4 5 години, ще управлява Президента чрез служебното правителство. Накратко казано украйна и либералните предатели ще получат единствено това един по твърд .|.
89
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателите от ГРОБ и "Дай България" и ДПС гласуваха да раздават от България на западните търговци, оръжие за без пари и за още убийства!
88
29
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Тези нашенци, които пишат от България още не са разбрали, че държавата ни е член на НАТО, с други думи натовска държава и отгоре на всичко не в Евразия или иБРИК, а в цивилизацията на Европа. Тези нещастници още ли не могата да изтръгнат Варшавския договор от проруските си сърца. Газ пикат, горките.
87
14
 
7
 
! Отговори
Spaniard преди 1 година
Умреха на мъка и пРезидент, и комунусти, и вся астальная от ***. Цитират, че всяка държава ... и прочее. Сякаш Дяволът чете Евангелието. Голем т.ашак с тези наши "народни" избраници.
86
5
 
20
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Ние нямаме никаква военна техника. Сащ и запада ни накараха да я премахнем. Взеха ни сега пари уж за самолети, а ги няма.... Тиквата лично излезе и говори куп лъжи..... Ние няма какво да дадем на Украйна, а и не би трябвало!!!!! По-скоро се опомнете и да махнем американските бази оттук, за да престанат да ни крадат. И това ще бъде! Дб
85
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев няма да позволи да се дава оръжие на Украйна. Най-много няколко каски и гъбини да изпратим. Военнолюбците от ДБ, ГЕРБ и ПП ще останат само с намеренията си. Нищо, важното е, че ще се харесат на господарите си във Вашингтон.
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, което е написано срещу Русия и българите, които не подкрепят помощ оръжие за Украйна, е НАПИСАНО ОТ ВЪТРЕШНИ ХОРА НА ДНЕС. БГ! ЗАТОВА МАНИПУЛИРАТ И ХАРЕСВАНИЯТА!
83
11
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Няма да се плашите русофилчета!Другият месец замръзваме,така каза Путин!
82
7
 
13
 
! Отговори
а пък тези преди 1 година
От цялата работа дпс-то най-се издъниха. Години градиха авторитет и таман приехме, че са разумни хора...те се сгромолясаха с трясък. Жалки сте.
81
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е следният. Защо след 20 години в НАТО ние все още имаме само руско оръжие? Защо доброто НАТО все още не ни е въоръжило с нещо модерно? А само ни разоръжи?
80
2
 
15
 
! Отговори
Загрижен преди 1 година
Трите танка наведнъж ли ще ги пращаме или един по един!
79
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато двама си мерят работите не си слагай задницата по средата защото има голям шанс да намажеш. Щом решаваме да се месим значи сме преценили че носваме и нама проблем да се защитим. Аз вярвам че тия гласували в парламента при нужда ще застанат пъри на фронтовата линия да бранят родината
78
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако зависеше нещо от нашите оръжия, България отдавна щеше да тропне по масата и да каже кой трябва да победи. На всички ни е ясно, че не зависи нищо от нашите оръжия. Проблемът е, че на някои не им е ясно, че РФ вече ще има сериозна причина да ни подпука и нас. НАТО щяло да ни пази. хаха Прочетете чл. 5 от договора и тогава пак си помислете.Ако някой ни нападне,Франция може да реши просто да ни дава каски и толкова.Като знаем колко са се загрижили западняците за Бг си представете как ще помагат.