ГЕРБ поиска МВнР да извика Митрофанова заради Христо Грозев

Българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа
Обновена: 27 дек 2022 14:55 | 27 дек 2022 12:00, Камелия Цветанова
385
ГЕРБ поиска МВнР да извика Митрофанова заради Христо Грозев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев. За това настояват от ГЕРБ в разпространена позиция във фейсбук профила на лидера на партията Бойко Борисов.

"Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции", пише в декларацията на ГЕРБ по повод обявяването на Грозев за издирване от руските служби. 

Още по темата

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 1 година
До ВМРО"ВАНЧЕ" Ти не можеш да бъдеш абсолютни никакво ВМРО и абсолютно никакъв Ванче, ти си един клоун, защото по-голям предател на Българска Македония от Бойко Борисов няма от 1944г. насам! Предател жалък, на който Макрон размаха пръста и нашия хоп - свали ветото на Югок0пелдашката антибългарска анти-държава край Скопие, с което нанесе непоправими щети и от двете страни на границата! Позор!
288
11
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ..!!! преди 1 година
ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИТЕ.......!!!!...... ЕВРАЗИЙЦИТЕ, ВЪНННН!!!
287
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към този от снимката, на когото ме е гнyc да спомена името: Къде са тия с левче по-евтини горива, с които прилъга електората, а? Даже твоите хора в парламента, гласуваха отпадане на отстъпката от 25 стотинки! Народе, и да не забравите пак да гласувате за тоя, докато е жив ще Ви лъже!
286
2
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Ало, Борисов, кога ще препоръчаш да извикат американския посланик заради Главния прокурор?
285
5
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Митрофанова е извикана за четвъртък в МВнР И бОРИСОВ играее на по-вятъра..както винаги е популист номер 1...навярно са я извикали от МВнР да обсъждат разрешаването на преподаване в училищата на български език в новите територии на Русия ))
284
1
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Бо8о, дръж се прилично!!!!
283
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми за дали я викат или не. Ще пийне кафенце, ще хапнат по някоя бисквитка и по живо и здраво. Така работят дипломатическите срещи. Другото е по интересно, че Путин забрани износа на петрол към страните наложили таван на цените сред които сме и ние. Имайки предвид, че у нас се внася основно такъв петрол се чудя как Борисов ще изпълни предизборното си обещание да намали цената с лев.
282
3
 
20
 
! Отговори
зеленясъл преди 1 година
МВнР да извика посланика на Украйна да даде обяснение защо Украйна още не ни е върнала Брендо. Кулеба беше в България да иска оръжие, но никой тогана не го попита кога ще върнат Брендо. Нали се издирваше и има европейска заповед за екстрадиране.
281
3
 
11
 
! Отговори
Do 308 преди 1 година
Още малко продължавай с "предупреждениата" си и може да не гъкнеш въобще... :)
280
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
полковнек колев списъка не е пълен
279
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе стига се навира и ти бее, руснаците имат записи за престъпленията извършени от този , даже пуснаха част от тях в нета.
278
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да ни уведомявата за всяка публикациика на Лойко фейсбуковата мищка.
277
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да
276
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрофанова да не му е Мата Хари на Боко, иначе за журналиста казах си мнението :))))
275
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9689 - ми кой бе бавно развит!
274
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Челяка щом го издирват руските служби, значи много ги е обидил :))) За да те издирват службите на дадена държава, требва или да си ги обидил жестоко, или да си направил престъпление.....иначе разбирам, че иска да се застъпи за укрите, ама те сами требва да си извоюват правото да се нарекат държава, не само да пищят налево и надясно :))))
273
4
 
17
 
! Отговори
...... преди 1 година
Правителсво и президент мълчат като п...и. Мълчанието на агнетата.
272
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
митрофанова да се разкара от България и повече да не помирисва тук
271
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой по руските кратуни
270
6
 
24
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Тоя,Плевнелиев,Пасито,Лорер,Кунева и ред други редки "птици" оковани в трудови лагери до живот....нямат място между нас!?