Защо цените у нас падат по-бавно, отколкото на Запад?

По думите на Борис Петров нашите пазари не са достатъчно конкурентни
19 апр 2023 23:00, Йоана Цонева
37

Новият бюджет в главите на партиите - 3% дефицит, без вдигане на данъците и влизане в Еврозоната - възможно ли е?

"Това вероятно е част от преговорните уловки, което може да очакваме в този ранен етап. По-важното е, че на практика общо разбиране, че дефицитът трябва да бъде сведен в границите до 3%. Необходима е фискална консолидация. Приоритетите са Еврозоната, ПВУ и свързаните с него закони, запазването на данъчна политика, уеднаквяването на стъпките по ДДС и премахването на нулевите ставки", каза финансовият експерт Борис Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има достатъчно окуражаващи сигнали за нормален диалог.

"Бюджетът е необходимо, но не достатъчно условие, защото ние все пак имаме и други критерии, по които изоставаме с инфлацията. Фискалната консолидация категорично ще помогне за по-бързото намаляване на темпа на нарастване на т.нар. "базисна инфлация". Тя касае индекса без цените на хранителните стоки и електроенергията, където имаме известно изоставане. Икономическият растеж е под риск заради завишения темп на инфлация", допълни Петров.

По думите му по този начин всички предпоставки ще са на лице ние да се присъединим към Еврозоната.

"Нашата инфлация следва международните тенденции както и в Еврозоната, така и с глобалните цени на суровините се случват изключително позитивни неща. Темповете намаляват, в България малко по-бавно спрямо останалите държави от ЕС. Причината - нашите пазари не са достатъчно конкурентни. Нашият пазар е малък и доминират определени посредници, които им дават възможност да влияят по-силно върху ценовите тенденции на икономиката", подчерта финансовият експерт.

Той припомни, че и КЗК се е активизирала в последните месеци.

"Тя си влезе в своите отговорности, наложи 2 глоби и даде важен сигнал за тези пазарни участници, които позволяваха толкова дълги години да доминират. Това не беше достатъчно като санкция, но беше добро начало. И плащанията към бизнеса не трябва да продължават, защото пазарните цени на електроенергията се нормализираха не само в България, но и в Германия", категоричен бе Петров.

Експертът смята, че тези мерки са били неефективни и са били заплаха за фискалната стабилност за страната.

"Ако има нормален диалог, бихме могли да си пожелаем до края на годината да изпълним амбициозната законодателна програма по ПВУ. Служебното правителство извърши доста важна работа, подготвиха програмите за реализацията на Плана, така че следващото правителство има на какво да стъпи и да продължи този важен процес", коментира Борис Петров.

"Регламентът, който даде възможност за безмитния внос на украинско зърно, предстои на 6 юни да се продължи, или да не. Нагласите са, че той ще се продължи, защото това е изключително важен инструмент, който влияе не само върху икономиката на една държава, която е окупирана, но и също така това е инструмент за стабилизиране на ситуацията на международните пазари на зърно", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Защото п търговците ни са алчни, ненаяли се ***, а държавата мълчи и га талерира, защото си плащат където трябва. Ето затова!!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Как да паднат преди 1 година
Цените като самоизбиращите се дипутати крадяха с 200 и сега превключиха на 300.
28
0
 
3
 
! Отговори
Как да паднат преди 1 година
Цените като затворите са празни?И от 33 години са блокирали народното събрание.
27
0
 
3
 
! Отговори
Как да паднат преди 1 година
Как стои се самоизбират дупетатите със фалшиви дипломи с профил-измамници.
26
0
 
3
 
! Отговори
Защото има тврд преди 1 година
100люпенски електорат на дипутати които се появяват след 10 годишно отсъствие в народното събрание преяли с власт,забравени от народа.Гласува за чиста и свята република и получаваш опростачени свински физиомутри.
25
0
 
4
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Цените не падат защото в затвора не вкарват така наречените "бизнесмени" които са си чисти престъпници. А тези престъпници-бизнесмени си имат правителство - основно ГЕРБ, Дай България и ПП.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амив магазинчето до нас пак хляба е 2.20, а беше 2 лева заради мерките с ДДС-то.Питах ги защо. Магазинерката ми каза, че фирмата пак го е вдигнала с 20 ст.въпрвки, че си имат 0 ДДС все още. Тоест търговците са си намерили друга причина пак да вдигат цените въпреки мерките.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка на това се вдигат по-бързо отколкото в Европа
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже бих казал че въобще не падат
21
0
 
3
 
! Отговори
Б.Карадочева преди 1 година
Падаме бавно, падаме бавно, неусетно почтиииии.....
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото няма контролиращи органи и цялата администрация от АПИ до НОИ са роднините, приятелите и любовниците на онези 250 в парламента.
19
1
 
17
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Защото, Чалгаристан е държавата на неограничените невъзможности. Тук, не само че не съществува такова нещо като пазарна икономика и ценообразуване, ами и нищо не почива на логика и здрав разум. Скъсаха се хора да провеждат примери, колко струва една стока в Германия и у нас, обаче алчния чалгаристанец е твърда рЕпа- и да го риташ у главата, то нагло и продължава да дрънка глупости... "Бизнесмени", Уотсън...
18
3
 
17
 
! Отговори
Fool преди 1 година
Защото БНБ обслужва всеки интерес освен на народа. Основния лихвен процент в България е 2.47% което апропо е вторият най-нисък в Европа след Швейцария и седмия най-нисък в света. Този процент БНБ го държи толкова нисък, въпреки, че имаме най-високата инфлация в целия ЕС. Най-интересното е, че нито една политическа мижитурка не го споменава този въпрос, значи интереса е общ на копейки, туквуни, харвардци, корнита и ***. Това са тъжните факти!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как защо падат по-бавно? Защото си имаме лев, а не евро.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради климата и глобалното затопляне, предполагам..
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото в България бизнесмените са откровени хомосексуалисти.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото цени никога не падат бързо. Що за глупаво заглавие...
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кувалдов *** ВЕРНО ЛИ се намира козуначец по два лева, щото като минавам покрай хлебарничката в квартала и ми се вижда като 7, 8, 10 лв за едно малко козуначе, абе да не лъжеш нещо бе? Да не е бил по 90 стотинки тоя козунак, дето го сънува?
12
2
 
15
 
! Отговори
Сър Алекс Фъргюсън преди 1 година
До Пол Гаскойн Батюнка, бензинеца го помня на около 2 лв преди "войната", сиренце може и по 5 лв за килограм да се "намира", ама каквото вземах по 10-11 лв за 400 грама, сега е 18-20 лв за 400 грама, та моля те, като си съчиняваш пропаганда, внимавай да не се прескочиш и да се ритнеш отзад. И да не забравяме, да не объркваме - Ние не сме във "война" нито България, нито Европа - единствено със самоубиийствените "санкции" се самонаказвамел "Санкции" които някой си съчини без да пита
11
17
 
2
 
! Отговори
Кувалдов преди 1 година
Друзя цените паднаха именно за велик ден - яйцата бяха по 32 ст(при средна цена 50ст преди това). Козунак се намираше на промоция под 2 лв, при средни цени 3.5-4.00 лв. Няма как да ви повярвам на дрънканиците за поскъпване при условие че обикалям редовно всякакви магазини и виждам с очите си реалните цени.