Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев

Кабинетът трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент
Обновена: 11 май 2023 09:16 | 11 май 2023 09:07, Камелия Цветанова
591
Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев
Снимка: БГНЕС

Номинараната за премиер Мария Габриел се срещна с ПГ на ГЕРБ. Пред депутатите тя заяви, че правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент.

„Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и която носи решения за грижите и терзанията на българските граждани. Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А - амбиция, авторитет, ангажимент“, каза тя.

Габриел отсече, че има амбиция да покаже, че ГЕРБ е способна да състави правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно.

"Авторитет на България е Европа - да участваме в процесите в ЕС. И третото „А“ - най-важното - ангажимент към хората, към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот“, обясни тя.

"Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото", каза още номинираната за премиер.

Тя настоя, че е нужен план за изход от кризата и работещо правителство, както и нормализация на работата на институциите.

Мария Габриел съобщи, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в кабинета на ГЕРБ е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на прокуратурата и съдебната система.

Тя увери, че ключовата дума на срещите й с останалите партии в НС ще бъде диалог - по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план.

„За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност“, настоя Габриел.

Според нея това е изход от политическата криза.

Тя посочи, че е нужно да се стабилизират публичните финанси и да се приеме държавния бюджет.
Сред останалите й приоритети са правосъдната реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в антикорупционната комисия нейното разделяне.

Габриел акцентира и върху необходимостта от овладяване на инфлацията и ръста на цените, както и преодоляване на негативните последици върху икономиката.

Приоритети са и членството на страната в еврозоната, както и реодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми.

Габриел очерта и необходимостта от подобряване на сигурността на българските граждани - преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген и модернизация на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Мария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво кажеш госпожо адамова ябълка, пардон, Габриеле.
384
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти първо стани пък после ще видим.
383
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каката на нацията.
382
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама тази ако стане премиер трябват протести , стига калинки
381
0
 
4
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ ИМ преди 1 година
ТО ЩЕ ПОИСКА всс ЩЕ ОТКАЖЕ ЕДИНОДУШНО И РИСТЮ ИВАНОВ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ЛЪЖЕ ЕЛЕКТОРАТА
380
0
 
15
 
! Отговори
СТАНИ ДА СЕДНА ! преди 1 година
Изглежда под "реформа" у нас се рабира смяната на главния прокурор с друг - тоест "вашия" човек трябва да отстъпи, за да дойде "нашия". То за някаква реформа в таси система и дума не може става...
379
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият начин да се отървем от Гешеф е да умpе от старост.
378
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то и една друга искаше ама като гледам още си е там Гешев
377
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Щом и тази брюкселска зелка иска главата на Гешев, е ясно колко мисли за народа и държавата! ББ пак сгреши, както навремето с Цецка Цачева!
376
3
 
10
 
! Отговори
алоу преди 1 година
"искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на прокуратурата и съдебната система"Какъв престиж имат прокуратурата?
375
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ е Борисов. Която и партенка да сложат, зад нея ще надничат образа на Тлъстия похотлив крадец. Като Гешев от Огледалото.
374
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
добре де,Цецка беше "Майката на нацията", а Габриел какъв се явява в случая?
373
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и КЪДЕ ще "Внесе искане" Габриел?..-До кого ще бъде адресирано това искане?..-До арменския поп?...Нали прокуратурата е абсолютно НЕЗАВИСИМА от останалите ?!...ПРАХ И МЪГЛА !!!...И нито дума за РЕФОРМА на съдебната система !..Без поправки в Конституцията на Гешевия само ще му прднат на оная работа!..Впрочем,много трябва да внимават!..Защото Гешевия изпадне ли в немилост,подобно на оня от Дубай,може да отвори такава уста,че да потопи гемията на банкянския бандит...
372
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един вид... теставане на IQ-то на хората. За съжаление, всички разбрахме, че е критично ниско. Аз съм почти сигурен, че в Европа никой не я подкрепя таз или пък я бръсне за слива..но Борисов я представя все едно са му я изпратили от там, а не е плод на болната му глава.
371
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Aтентатът" срещу главния прокурор (каскета) беше направен с цел да се види колко изтрещяло е оръфаното население на България. След като разбраха, че по-голяма част от партиите са от същата секта, веднага предложиха абсолютното недоразумение в нормално време Мара Гаргамел.
370
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казах ли ви??? тази може само да се смее и усмихва. През цялото време четеше от един лист.
369
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Гешев да покаже коя е Мата Хари.
368
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Боковите номера!...Нали никой не се съмнява,че тая типична парашутистка няма да има собствено мнение и ще изпълнява заповедите на Тиквата?..А неговите номера са известни още от2009-та ..И тогава започна с дъртите лъжи че бил щял да вкара доган в затвора,да опандизи "Батко и братко",а какво направи ?..-Всички цнаете..Така и сега:-Казал е на Габриел какво да обещава,защото разчита на гнева на хората..Но "ПАРЕН КАША ДУУУУХА"..
367
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми вече е ясно , ако се докаже ,че е истина , кой стои зад всичко...ха-ха-ха ,ама народе работата е дотам ,че не е за смях
366
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Докато на хванат "атентатора" никой нищо може да каже. В този смисъл дали истински или отслабен, взривът може да се смята за престъпление срещу личността. Въпросът е кой би си сложил главата в торбата за една инсценировка. В процеса на подготовката всеки може да натопи атентатора и да го унищожат.