Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев

Кабинетът трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент
Обновена: 11 май 2023 09:16 | 11 май 2023 09:07, Камелия Цветанова
591
Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев
Снимка: БГНЕС

Номинараната за премиер Мария Габриел се срещна с ПГ на ГЕРБ. Пред депутатите тя заяви, че правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент.

„Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и която носи решения за грижите и терзанията на българските граждани. Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А - амбиция, авторитет, ангажимент“, каза тя.

Габриел отсече, че има амбиция да покаже, че ГЕРБ е способна да състави правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно.

"Авторитет на България е Европа - да участваме в процесите в ЕС. И третото „А“ - най-важното - ангажимент към хората, към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот“, обясни тя.

"Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото", каза още номинираната за премиер.

Тя настоя, че е нужен план за изход от кризата и работещо правителство, както и нормализация на работата на институциите.

Мария Габриел съобщи, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в кабинета на ГЕРБ е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на прокуратурата и съдебната система.

Тя увери, че ключовата дума на срещите й с останалите партии в НС ще бъде диалог - по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план.

„За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност“, настоя Габриел.

Според нея това е изход от политическата криза.

Тя посочи, че е нужно да се стабилизират публичните финанси и да се приеме държавния бюджет.
Сред останалите й приоритети са правосъдната реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в антикорупционната комисия нейното разделяне.

Габриел акцентира и върху необходимостта от овладяване на инфлацията и ръста на цените, както и преодоляване на негативните последици върху икономиката.

Приоритети са и членството на страната в еврозоната, както и реодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми.

Габриел очерта и необходимостта от подобряване на сигурността на българските граждани - преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген и модернизация на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Мария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ дават свидна жертва.Само и само да се докопат отново до властта,а там те си знаят.
364
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое правителство?
363
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО КАКСЕТА СИ НАПРАВИ АТЕНТАТ?
362
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До Милионер 381 Ти сигурен ли си че си милионер ?Като ти гледам разсъжденията ....!
361
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УТРЕ ХАРВАРДА И КОКОРЧО СЕ ВРЪЩАТ ОТ САЩ ИНСТРУКТИРАНИ И ЖИРАФКАТА Е ПРЕМИЕР ТОЧКА
360
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора, как само най-най-крадливото племе влиза в парламента и си върти сделките? Как става така ??
359
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АААватар срещу ГЛАватар.
358
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази за кое правителство мисли ? Че то, дори и аз ги обърках. Въпреки, че имам опит отвремената през 90-те г. на миналия век. Тогава се сменяха не само правителства, но и министри, че дори и президенти. Дори и имената им не помня. А и няма защо. Те отдавна са в небитието. А пък, моите пари и активи са все повече и повече. ХАЙ СЕГА. Ще започвам да ги дарявам. За да не ме боли главата. НО, не и на тези от политиците и депутатите. Те имат заплати да получават. А пък, някои от тях, дори и пенсии.
357
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашният министър да поиска оставката на Гешев, а хората на ГЕРБ във ВСС да го свалят. Гешев или няма да бъде свален от АААватара, или ще избяга в чужбина и ще се скрие като Ружа Игнатова, за да не бъде намерен за съд или свидетел. Боко си има вариант А, вариант Б.
356
8
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Браво на ГЕРБ! Освобождаване на стария главен прокурор и назначаване на нов главен прокурор, отново верен на ГЕРБ и ДПС, който да прокарва старата политика на стария прокурор! Браво на Бойко Борисов, гениален ход!
355
5
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Този хитрият им Боко отдавна е с двата крака в гроба. Още от времената , когато охраняваше приятеля си от БКП от Правец. Честита Нова 2023 г. на ледирката на БСП г-жа КОРНЕЛА НИНОВА.
354
1
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Спокойно Гешев. Това е хитър и подличък ход на Борисов, докато направят правителство , а после ще видим. Едва ли Габриел не знае, че Гешев е бетониран от законите и Конституцията. Само Патриарха още не е опитвал да свали Гешев.Че и бомба му поставяха .А съм за правителство на ГЕРБ , но тава ли е начина ?
353
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Наистина има недостиг на кадри за Герб. Че дори и бюджет не могат да си направят, за разлика от мен и г-н АСЕН ВАСИЛЕВ. Така са си нещата с простите партии от статуквата. Г-н Асен ще я пее тази за ГОРАТА, а пък аз за БЕЛИТЕ МАНАСТИРИТЕ. Но, г-н Кирил ще е министър председател и ще ни слуша нашите ВЕЛИКОЛЕПНИ ГЛАСОВЕ. Но пък, решенията тези важните, ТОЙ ЩЕ ГИ взема. Българири са тези от ПП-ДБ. Зяа разлика от куките продажни от Герб. Честита да ни е 2023 г.
352
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недей че всички от парламентарната шайка на гроб са за панделата
351
2
 
3
 
! Отговори
Става интересно преди 1 година
Бате Борисов да не е изигран нещо ,мадамата ако идва със мисия от Брюксел ще им сипе да ядат ,пък не върви и да я махнат , да не стана хитрият Боко със двата крака вътре ,,,,,
350
4
 
3
 
! Отговори
ПЕТКОВ е КИРИЛ преди 1 година
Оригиналната мутр от Банкя отдавна умря. Погребаха го заедно с приятеля му от БКП и Правец. Честита 2023 г. на някой си Димитър Радев от БНБ. Шак рак ла де. Чай, шукарие на българските банкери и финансисти. Че дори и на счетоводителите и счетоводитлеките им. Те едва ли разбират, че вече е 2023, но пък си свалят гащичките. ЧАК РАК ЛА ДЕ. Има си еднатакаваприятелка.
349
8
 
4
 
! Отговори
бате Асьо Очите преди 1 година
КАСКЕТА Е В КРРРИЗЗЗА!!
348
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде отидоха Кирчо и Асенчо? С кого обсъждат кандидатурата на ГЕРБ? Кой ръководи тях, а те искат да ръководят България? Мария Габриел направи грешна стъпка с искането за Гешев. Така показа, че тя няма какво да предложи друго, освен да се подмаже на Кирил, Асен, ев рей на , Дългият нос и ДС-то.
347
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Но при този недостиг на компетентни кадри дали Европрокуратурата няма да му предложи длъжност. Може и по-висока заплата. Той проблематиката я познава!
346
3
 
4
 
! Отговори
ПЕТКОВ е КИРИЛ преди 1 година
Орегеналната мутра от Банкя, отдавна умря. погребаха го заедно с приятеля му от БКП и Правец. Честита 2023 г. на някой си Димитър Радев от БНБ. Шак ла ка де. Чай, шукарие на българсикет банкери и финансисти. Че дори и на счетоводителите и счетоводитлеките им. Те едван ли разбират, чег. е вече 2023, но пък си свалят гащичките. ЧАК РАК ЛА ДЕ.