Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев

Кабинетът трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент
Обновена: 11 май 2023 09:16 | 11 май 2023 09:07, Камелия Цветанова
591
Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев
Снимка: БГНЕС

Номинараната за премиер Мария Габриел се срещна с ПГ на ГЕРБ. Пред депутатите тя заяви, че правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент.

„Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и която носи решения за грижите и терзанията на българските граждани. Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А - амбиция, авторитет, ангажимент“, каза тя.

Габриел отсече, че има амбиция да покаже, че ГЕРБ е способна да състави правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно.

"Авторитет на България е Европа - да участваме в процесите в ЕС. И третото „А“ - най-важното - ангажимент към хората, към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот“, обясни тя.

"Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото", каза още номинираната за премиер.

Тя настоя, че е нужен план за изход от кризата и работещо правителство, както и нормализация на работата на институциите.

Мария Габриел съобщи, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в кабинета на ГЕРБ е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на прокуратурата и съдебната система.

Тя увери, че ключовата дума на срещите й с останалите партии в НС ще бъде диалог - по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план.

„За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност“, настоя Габриел.

Според нея това е изход от политическата криза.

Тя посочи, че е нужно да се стабилизират публичните финанси и да се приеме държавния бюджет.
Сред останалите й приоритети са правосъдната реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в антикорупционната комисия нейното разделяне.

Габриел акцентира и върху необходимостта от овладяване на инфлацията и ръста на цените, както и преодоляване на негативните последици върху икономиката.

Приоритети са и членството на страната в еврозоната, както и реодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми.

Габриел очерта и необходимостта от подобряване на сигурността на българските граждани - преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген и модернизация на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Мария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не го освободихте преди 1 година, ПП-тата като се пробваха? Тогава друга песен пеехте.
404
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като го освободите ще цъфнеме и вържеме.България ще стане световна сила.
403
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеш като дърта ромка.Елементарен ход на началника ти,на който му се хванаха останалите рибки.Айде сега кажи как точно ще стане това?
402
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изхвърля се за смяна на главния прокурор, а тя е в тежък конфликт на интереси. Не е законно да си премиер и в същото време да ти се пази мястото за еврокомисар?.??
401
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво освобождаване , куха лейко не знае български Киро номер 2 , кажи ще стокираме Гешев и ще го вадим когато ни е удобно
400
1
 
1
 
! Отговори
от Бурдж-Халифа преди 1 година
Тук времето е чудесно,и ще върви още по-хубаво в най-скоро време.Поздрави от Пустинята и Морето.
399
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде ги намират такива калинки, направили кариера по политическа линия. Крайно наложително е за премиер да се предложи изключително опитна личност. с популистки лозунги ААА не се върши работа.
398
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаргамел верно ли е с двойно гражданство и това не е ли в разрез с конституцията?Толкова ли няма българи,които поне 5 години само в България да са си били и да стават за премиери?Тази е тип Мая Санду.Ще ни подари на съседите в името на европейското благо.Миналата година бате Бойко като предложи психиатър да е начело беше по-добре и всички от НС имаха нужда от него...Още имат нужда де хаха.
397
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според мен "атентата" беше сценка на герп, защото бокоратурата е на герп, а гешев вече само може да ги злепостави, без съдебна реформа, който и да дойде на позицията главен прокурор, ще е същото
396
2
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
А и да махнат Гешев, ако сложат заместниците му е същото, прокурора трябва да не е от престъпните тикви , ако пак е от тиквите е същото.
395
4
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
ГЕРБ никога няма да се добере до властта повече, дори и бесепарите комунисти не биха се хванали с комуниста Борисов.Или пък Трифонов ще се хване с Борисов, това ако стане партията му повече няма да вземе нищо на каквото и да е избори. Скоро ГЕРБ, ДПС, патриотари, седесари и тнт в затвора.Гешев за да го махнат първо трябва да махнат ВСС после Борисов, Гешев и тнт в затвора.
394
2
 
9
 
! Отговори
Прокурорчо преди 1 година
Интересно защо при наличието на ежедневни скандали с изнасяне на огромно количество информация за злоупотреби, заговори, продажност на държавни служители, шпиони..... ,толкова много са примерите, министри загробили цялата държава, президент-престъпник според Конституцията ...и Гешев не е вкарал нито един в затвора !!!!!!!
393
1
 
14
 
! Отговори
Хмм ! преди 1 година
Ами ако Гешев преди това поиска ареста на Борисов ? А има право да го поиска , защото има разследване, факти, улики, които недвусмислено сочат за някаква мафиотска размяна на пари и злато срещу политическо влияние ! Е, залужава да видим пожарникаря зад решетките !
392
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая шия не е от туршия...
391
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До defa Решиха да го "махнат", защото разбраха, че няма как той да продължава, а на всичко отгоре го жертват като гергьовденско агне, защото този "атентат" най-вероятно е инсцениран от самите ГЕРБ. Това показва, че Борисов може да се обръща и срещу "своите хора" когато ножът е опрял до кокала. Той трябва с нещо да излъже българите за да ни върже за потъващия кораб ЕС. Всички ГЕРБери в момента са заложници на един психопат и на една кариеристка от с. Хаджидимово.
390
1
 
6
 
! Отговори
defa преди 1 година
По причина слабо режисиран екшън ,най-после и ГЕРБ решиха да махнат играещия ролята Гл.Прокурор. То досега завалията нямаше издънка...
389
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Брюксел , Вашингтон и Лондон са събрани всички токсични отпадаци на вселената..Тази може да донесе само антицивилизация и античовечество ..
388
2
 
14
 
! Отговори
k преди 1 година
Долу герб
387
4
 
7
 
! Отговори
балканджи Мишо преди 1 година
Може да се бъзикате за името и ама поне за сина си е избрала хубаво бългаско име ЖАН-ЕДУАРД ГАБРИЕЛ.
386
12
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Истински.. европейски човек.. европейска жена.. щастлива и независима...