НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентСАЩСтрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отново ни ограбиха. Други страни пазарили тия консерви през тази година и то по-малки партиди са договорили цена от по $3 милиона за брой 2.5 пъти по-евтина цена от нас. Оборудвани консерви, с подобен боекомплект, който е и в нашия договор. 2.5 пъти, 250% по-ниска цена на брой.
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2.5 милиарда е сума, която България не може да си позволи. Това са приблизително парите за образование за една календарна година. За какво са ни железа? Да ръждясват ? 183 железа за този дето духа. Че и поддръжка след това. Луда работа. ЕС влиза в нова икономическа криза и на хоризонта са години с висока инфлация. Ние инвестираме в железа.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евала налите капацитети купиха много по-скъпо това което от рсм купиха много по евтино. И пак май се оказва че е без окомплектовката. Тоест освен този разход ще следват и други не малки. Както за самолетите-наскоро одобриха плащане. За над 5млрд за комуникационно оборудване. Да бяха взели самолети грипен и хората даваха пълен комплект и поеме бройки за много по малко пари от тези които платиха нашите. И вече щяха да са тук в експлоатация
157
1
 
8
 
! Отговори
DNES преди 10 месеца
Точката на Пречупване вече е Факт - Украйна вече е в Отбрана като Третия Райх през 1944 . България се нареди като последна на опашката , Тагарев ще се съди и обеси в Хага .
156
0
 
11
 
! Отговори
Плескавица преди 10 месеца
Как пък няма поръчка от други съюзници като Франция,Германия, Франция а все САЩ та САЩ дупедавци и при положение че в България поне бойни машини могат да се направят и да намерят пари в нашата икономика ама не Цял живот чуждопоклонници ... Преди на съюза сега на Сащ
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази покупка ще помогне ли на контранастъплението на Зелята ??
154
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе да питам : тия дето пропагандират за Посолството - те освободени ли са от връщането на външния дълг или ще получават по-евтини газ и бензин ?
153
3
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 10 месеца
Планова икономика заем за скрап,По зле е от СССР вече тоя нов комунизъм, само другарите смениха виолгата с Мерцедес и Бентли.
152
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рашките вече нямат думата в България, няма вече да им купуваме тенекиите
151
12
 
11
 
! Отговори
анти русия преди 10 месеца
Трябват ни повече далекобойни ракети да стреляме по русофашистите от другата страна на Черно море
150
8
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Пуснах една вътрешна сълза за руските УАЗки с китайските гуми.
149
16
 
11
 
! Отговори
анти русия преди 10 месеца
Това са добри новини, с качественото мериканско оръжие можем да спрем нашествието на русофашиситите от изток
148
9
 
15
 
! Отговори
На тази цена... преди 10 месеца
щяхме да купим 300 танка от някоя по-близка до нас държава. Вместо това, продажниците в парламента ни рекетират!
147
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълно предателство. Пълен позор.
146
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** ги видим ли тия щайги в тоя живот. или само плащаме оня с деменцията, данък съществуване.
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заглавие на статия: Започна се: Човек на Терзиев иска общината да отнема празните апартаменти в София и да ги раздава на...
144
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пространството между Черно море, Румъния, Гърция, Тутция и Сърбия НЕ Е ДЪРЖАВА а една територия. Сервилни политци, със свалени *** и едни намаляващи 7 милиона, които по изборно време са обикновенно за гъби. И така вече 35г, без тендеция за подобрение. И само мрънкат и чакат някой отвън да ги оправи. Еми да, опрвят ги...
143
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Продажните политици си напълниха гушите отново, хамериканците са на издръжка на най-бедният народ в Европа, благодарение на тези подобия на хора дето дават парите на хората за чертежи.Всичко се връща за всеки , на толкова клетви от всички дето ви се радват , ще го отнасяте до девето коляно. Няма неплатена сметка...
142
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видяха, че Германия успешно ни пробутват старите си таралясници и решиха те да ни пробутват праисторическите си военни машини
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-добре тоя път да пратят някоя друга конзолна игра с няколко диска Call of Duty, вместо чертежи