НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентсащстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
36
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
всяка машина е 13 млн лв???? капиталовата програма на община пловдив, втория град в България за 2022 г е 50 млн лв, сиреч 4 машини в един гараж са бюджета за ремонт на втория град! а сега си представете ако тези пари бяха раздадени на всичките 256 общини догодина, дали България нямаше да изглежда иначе ..? вие си ги избрахте
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Асен Васиев от другата страна дърпа дълг от 2 милирда евро , демек ние и децата ни чак ще плащат , вдига данък сгради , това е лицемерие .
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що доставките не започват веднага пак ще ни пращат чертежи.
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За самолетите 3 млрд. за тея машини още 2,5, то верно сме били Швейцария на балканите
17
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега разбрахте ли за какво са теглили милиардите ...за сащ
16
2
 
36
 
! Отговори
Колония преди 7 месеца
По време на първото си бандитстване шapлатанитe не успяха да фалират държавата, но явно са си взели поука и сега действат през глава. Явно от пocoлството са дали краен срок за затриване на държавата и тези действат яко. От друга страна ние сме си виновни сами, колко скандала избухнаха около тези - записи, платени протести, чужди гражданства и всичко скимти по форумите, вместо да се изсипем 300-400хил. души в центъра на София и да не мръднем, докато тези не се изнесат от парламента безвъзвратно
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако искате да видите как ги унищожават руснаците в Украйна тези трошки, ползвайки някакви евтини дронове, потърсете в ютюб. Тия машини са от полза, ако ги ползваш срещу някой който няма артилерия, няма дронове, нито самолети, общо взето ако решим да нападнем Афганистан, ама преди да вземат запасите с оръжие дето им оставиха САЩ. Не знам, може би ако ще нападаме Македония, но за какво ни е!?
14
1
 
32
 
! Отговори
От мен преди 7 месеца
Армия нямаме но ще имаме Стракъри
13
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тия ни пуснаха по бързата писта надолу- 45 милона няма за майките а за американците 3 милиарда за скраб- не знам държава ли сме или колония
12
0
 
40
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
Хората без покриви в Исперих, 200 на брой одобряват това, ще плащат заеми за да има страйкъри, а те ще емигрират, защото къщите са им съборени. Доволни са и шофьорите, особено тези които чакат Хемус и Ч море, както и всички ползващи бдж със средна скорост 84 км ч. Както е известно страйкърите и ф16 ще решат всичките ни проблеми включително и демографските или пък ще ги задълбочат..., ами ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ
11
2
 
48
 
! Отговори
ЗАЕМИ преди 7 месеца
За това ли теглихме нови заеми? За да купим трошки по 14 милиона парчето. Имаме производствени мощности с които тия машини могат да се правят в БГ, но не - дайте да ги купим от САЩ (и то стари модели).
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ами колкото повече ги търпите тия из-роди толкова повече обричате децата си-не разбирам- в държава с промишленост17 в света 89 година протести - в държава на 170 място по промишленост овцете доволни
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Платените ефки кога ще ги получим, чекаме ги от 5г. и нищо за тех :)))
8
1
 
45
 
! Отговори
Жокич преди 7 месеца
Тагаренко осигури комисионната, браво ! Дали да не я дари на Украйна ?
7
21
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 7 месеца
През деня възмущение, че закупуваме нови машини за армията.Вечерта след две ракии - славни истории каква велика армия сме имали.Не е лесно...
6
2
 
21
 
! Отговори
Хаирлия да са ни! преди 7 месеца
Чок гюзел, машала и аферим, Доган Ефенди! :D
5
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Старо желязо, САЩ добре се отърваха. Самолетите ни никога няма да дойдат нали? Контранстъплението успешно ли е?
4
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха тва кво излиза, по 14 милиона на жипка, дето я гръмва дрон за 5 бона...
3
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бързо да плащаме, а дали ще получим, кога и сакво не е важно. Важното е да си плащаме налозите към владетелите.
2
1
 
61
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 месеца
Мда, после ме търсете да плащам данъци и осигуровки!? Теглим заем, да си купим на чертеж някакви абсолютни ненужни ни трошки, просто да се угоди на Посолството. Отврат.