НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентсащстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
13
 
! Отговори
ПОЗОРзаUSA ПОЗОРзаBG преди 7 месеца
Това за което най-бедната държава в ЕС - България ще дава милиарди се раздаваше БЕЗПЛАТНО на Гърция и Турция под формата на безвъзмездна военна помощ от САЩ в съотношение 7 към 10 за двете по време Студената война! Сега когато войната е топла - Русия напада, ний още повече като членове на НАТО безплатно предоставящи територия за обучение на US-army, с мераците на всичкото отгоре на бивши "комунисти" да се лейне BG кръвчица срещу руския брат ДА ПЛАЩАМЕ за рециклирана/санирана US машинария !
180
4
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Корни каза,че когато и да му поискат оставката на Магарев,все ще е късно. Бих я допълнил, че когато и да отиде при Трактора,все ще е късно.
179
2
 
10
 
! Отговори
ПП пак са лъгали преди 7 месеца
Абе тия ПП нали разправяха да дадем старото да ни подарят нова техника ,да подарят поне 4 танка М1 Ейбрамс- добри са -това би било модернизация..
178
3
 
19
 
! Отговори
Неизбирател преди 7 месеца
Вместо да плащаме за доставки за 2125 г., защо не вземем да налеем 2.5 млрд. лв. в българските болници?
177
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 176Защо хамериканците не им подариха 100 техни "Страйкъра"///60 млрда$ помощ, колко,, Страйкъра" са робе свинярски?
176
2
 
17
 
! Отговори
Незнайко преди 7 месеца
За какво ще служат тези камиони? Ще се бием ли успешно с Турция с тях или Сърбия? Да не са за потушаване не въстания?
175
3
 
12
 
! Отговори
Ще плащате! преди 7 месеца
ВСИЧКИ, които причиняват тези злини на България, да я източват и да издевателстват над нея, продавайки и направо предавайки не само интереса й, а и бъдещето й и достойнството й, неминуемо ще си плащат! Дано се осъзнаят, разкаят и поправят щетите, колкото е възможно! Все още има време и възможност! Ако изберат да не го правят-имат право на този избор и като всеки друг избор ще носят последствия! Призовавам ги да помислят! В случая спрете тази сделка и направете адекватен конкурс!
174
2
 
8
 
! Отговори
Брокер преди 7 месеца
Кой ли е брокера на сделката 0,1% да е комисиона пак са 2,5 милиона кешовица
173
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И за какво са ни тия буклоци? Че нито една от тях неможа даже да стигне до линията на съприкосновение в Украйна? Още преди да стигнат до фронта руснаците ги пратиха при Бандерата ВСИЧКИ ДО ЕДНА! Може и да са останали скрити някъде в тила, но всички, които са задействани досега са фира. За какво са ни, като очевидно за нищо не стават - справка - Запорожските степи? Това не е тенденциозно изказване, а факт, потвърден съвсем скоро и от руските, и от западните медии и военни говорители. Пари на вятъ
172
3
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Позлатихме ги тия американци. То не бяха милиарди за изтребители, за страйкъри. А на бойното поле в Украйна се видя истината, голата истина. Не е важно каква техника имаш а какви кадри имаш. Украинците ги засипаха с подаръци от целия свят и накрая пак губят, защото е важното колко добре е обучен боеца а не каква машина ще му подариш.
171
2
 
12
 
! Отговори
безсрамници преди 7 месеца
САЩ принуждават "стратегически партньор" (имаме официално такова споразумение) да й превежда милиарди закупувайки техни продукти, които НЕ отговарят на условията, НЕ отговарят на интереса на страната, НЕ носят добавена стойност, а по-скоро пречат и СА по-скъппи в сравнение с БЪЛГАРСКИ или ЕВРОПЕЙСКИ продукти! Това е издевателство! За милиарди! Служебното на времето дисквалифицира ф-16 по горните критерии и Бойко...промени критериите и увеличи милиардите. За да се напаснем НИЕ към изискванията!
170
3
 
5
 
! Отговори
тоз пък преди 7 месеца
Ще дойдат с чертежите на ф16 и направо им строим музеи.
169
3
 
11
 
! Отговори
Уха преди 7 месеца
Следващата партида чертежи е на път. Досега имахме само на Ф16-ки, не след дълг и на страйкъри. Може и музей да отворим.
168
3
 
9
 
! Отговори
Франк преди 7 месеца
2 500 000 000 лв за 198 бр. военни машини общо, прави по 12 626 262 лв средно за брой. Това са машини на старо, излезли от употреба в САЩ. Скраб.
167
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо подарихме 100 наши БТР-а на Окрайна? Защо хамериканците не им подариха 100 техни "Страйкъра"? После не се чудете че пари за магистрали, детски градини и училища няма да има. Тия американски тенекии в Окрайна руснаците ги отстрелват като пъдпъдъци!
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оръжейната индустрия на Сащ трябва да се захранва Непрекъснато!!! Иначе ще фалират.
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То оръжието не стреля самО. Мирът е по- евтин от войната. Но не и за Сащ.
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе вие да не мислите, че тия милиарди за Украйна ще бъдат от джобовете на американците или от джобовете на Кирчо и Кокорчо ?
163
2
 
5
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Пичове и Пички , виждам че всички сте против тези Грешни Пари взети от Пенсии и Заплати . Но тук идват Атлантиците - Предствате си че сте Депутат - Идват едни яки и костюмирани Борци в Дома ви - казват ви - нищо лично - Бизнес , или ви даваме пари или ви закопаваме във Витоша ?Няма ли да гласувате за САЩ Самолети и БТР ?Ще гласувате и децата ви ще правят *** на американците .Те не прощават .
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тамън горницата на увеличената цена ще отиде дарение за Украйна. Пък после нашите може да харижат това дето сме купили щото сме много имаши