Василев представи Бюджет 2024 г.: Ръст на средната работна заплата с 10-12%

Бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии, увери финансовият министър
Обновена: 10 ное 2023 19:08 | 10 ное 2023 17:30, Красимир Ангелов
100
Василев представи Бюджет 2024 г.: Ръст на средната работна заплата с 10-12%
Снимка: БГНЕС

77,6 млрд. лева приходи включва Бюджет 2024 г., 83,8 млрд. лв. са разходите в бюджета, като приходната част като процент от БВП е 37,7%, толкова беше и тази година и малко по-ниско от миналата година. Това заяви финансовият министър Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Разходите нарастват за предучилищното и училищното образование, добави той по време на представянето на финансовия план на държавата за следващата година.

По думите на финансовият министър бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии. „Ще ни позволи да  изпълним всички критерии, свързани с членството на България в еврозоната Предвижда 50% повече инвестиции. Това, което очакваме като увеличение на средната работна заплата в рамките на следващата година, на база на заложените политики, е ръст между 10 и 12%“, подчерта министърът на финансите Асен Василев.  

Бюджет 2024 ще бъде публикуван в края на деня, след което предстоят редица обсъждания, междуведомствено съгласуване, обсъждане с политическите партии във вторник, обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента. Василев изрази очакване последното да се случи около 22 ноември, а бюджетът да бъде приет най-късно преди Коледа.

"Предвиден е брутен вътрешен продукт (БВП) от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%", каза Василев.

"Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% ", допълни той.

Василев обяви, че в Бюджета са заложени 12 млрд. лв. капиталови инвестиции, 11% увеличение на пенсиите, както и капиталови разходи в размер над 1 млрд. лв. във Фонда за общински проекти.

“Разходите за здравеопазване нарастват с 1,1 млрд.лв. Разходите за образование нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и училищното образование, което включва увеличението на заплатите на учителите, предвидени са 63 млн. лв. за увеличение на нормативната издръжка на дете в детска градина или общинско училище, предвидени са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за допълнително увеличение на разходите за издръжка на образователни институции, почти 87 млн.лв. за изграждане на нови детски градини, ясли, както и за ремонти и израждане на училища, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони”, обяви Василев.

“Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП. Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лв. за държавни културни институти за сценични изкуства, 9,3 млн. лв. за филмовата индустрия, 28,5 млн.лв. за механизма за постигнати резултати в областта на библиотеките, галериите и читалищата”, съобщи той.

Той уточни, че са предвидени капиталови разходи за довършване на ГКПП “Калотина”, ГКПП “Капитан Андреево”, както и започване на проектиране на нови пункт на ГКПП “Капитан Андреево”.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
Аз съм програмист на 16 хиляди лева заплата, а жена ми HR на 8 хиляди лева заплата. Живеем в София и имаме 2 деца. Живеем нормално, но разбира се не можем да си позволим никакъв лукс като автомобили, скъпи вечери, ваканции. Ако от догодина не ми направят месечната заплата 20 хиляди лева, напускам. Същото и жена ми ще направи, ако не и вдигнат заплатата на 12 хиляди лева месечно. Вече сме заплашили работодателите си и онези стреснато покачват заплатите.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам да му кажа НСО Асковски зализан малОомник че с 12% ръст на заплати и пенсии няма да влезе в Еврозоната и през комина.Забравете Еврозона с инфлация 10%. Тия доказаха че и с валутен борд могат да сринат държавата. В България вече е по-скъпо от Франция и Германия.Катастрофата е зад ъгъла.
49
0
 
1
 
! Отговори
HarvardCity преди 9 месеца
Да прекръстим е студентски град Щата Витуша
48
2
 
4
 
! Отговори
К.П. преди 9 месеца
Издирват се едни 640 милиона лева за едни фирми на едни наши хора.
47
1
 
7
 
! Отговори
Реалност преди 9 месеца
Ясно , ще теглим нов заем с 10 % лихва .
46
1
 
2
 
! Отговори
НаПанахидаВмалашевци преди 9 месеца
Да изпратим партията столетница
45
2
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Не знаех, че лилипутите след 20 годишна възраст растат . Така и този пореден джендър си разправя приказки , за да си почеши езика. При обратните всичко се случва на обратно .
44
5
 
3
 
! Отговори
Щат Вакарел преди 9 месеца
От българо-руското робство по лошо нема.
43
1
 
2
 
! Отговори
Вежди Рашидов : преди 9 месеца
Борисов има зависимости, партията е негов заложник. Всички стари гербери бяха изчистени, до крак. Вижте кръгът "Капитал" кого не плюе в ГЕРБ - всички со././/ро///.со../.***, 4-5 човека, които му искаха главата на Борисов. Дончев от "Отворено общество", Сачева, Митов...
42
1
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 9 месеца
31. ДА си купи 100кг. Кашкавал и чиста работа. Ако го свари , може и олио за нафта да изкара.
41
3
 
2
 
! Отговори
Ердоган е Спаси ни преди 9 месеца
От българското робство!!!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Вежди Рашидов : преди 9 месеца
Вежди Рашидов : В ГЕРБ става бавно пълзящ преврат от лобито на кръга "Капитал". Томислав идва от "Отворено общество" в Габрово, колежката Сачева, Митов, една камара са. Те бяха антигербери, плюеха Борисов. Сега се обърнаха и той им вярва сляпо, а аз съм излишен...Да са живи и здрави..ГЕРБ вече го няма, няма ни ония от 2009 г., аз оттогава членувам там.Аз тръгнах в ГЕРБ с един друг Бойко. Той се промени в последния мандат, когато започнаха да обикалят едни хора с листове "Магнитски", разкри бившият министър на културата .
39
2
 
3
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕРКА преди 9 месеца
УРААА, ЗАБОГАТЯХМЕ!
38
5
 
2
 
! Отговори
Te Amo Italia преди 9 месеца
Мразя всичко българско
37
2
 
1
 
! Отговори
Г преди 9 месеца
Вярно е. Има ръст на заплатата с 10% ако ти е била 2000лв. Моята си седи на 2200 и колеги с доста по малък стаж и квалификация си взимат вече колкото мен. Така е в частния сектор, няма лошо не ламтя за повече в момента , но 10% на фона на цените на всичко. Няма да изреждам храни, хартия под всякакъв вид и прочее е скандално висока. И кой стопли с тези 10% ?
36
4
 
2
 
! Отговори
Аз ще приема Исляма преди 9 месеца
Мразя Бог че съм българин
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В ЕС сега в най-критично положение е Германия. А най-критична в Германия е автомобилната индустрия. В Германия вече се подготват за рухването на Фолксваген, а след това и унищожението и изчезването на цялата останала автомобилна индустрия, основата на немската икономика - а какво ще правим тогава когато вече няма да произвеждаме автомобили, е, Мерцедес пак ще си прави скъпите луксозни автомобили, но останалите какво ще правят? Обикновените автомобили вече са по 50 хиляди - това народна кола ли е? Икономиката на Германия е на ръба на пропастта.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мене по ме кефи минималната да е 10 хиляди
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Минималната трябва да е 4 хиляди лева за да можем да се разхождаме със щастливи лица в мола и да си купуваме хубави неща да живем щаствливо.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Казахстан сключи дългосрочна сделка за доставка на уран с Китай. Казахската държавна атомна компания Kazatomprom сключи сделка за доставка на неуточнено количество с China's National Uranium Corporation Limited, разкри компанията в изявление.