Тагарев: Поръчки за военна ни индустрия има заради войната в Украйна

България е огромен производител на боеприпаси
Обновена: 14 ное 2023 15:42 | 14 ное 2023 15:41, Камелия Цветанова
89
Тагарев: Поръчки за военна ни индустрия има заради войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още, ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС, така че поръчки към нашата индустрия ще има. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той посочи, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от ЕС. По неговите думи България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Министърът отбеляза, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления комплекс за разширяване на производствените възможности. Той изрази очакване поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране. Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение, добави Тагарев.

По повод общата инициатива на нашата страна, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море министърът отбеляза, че концепцията за тази операция е съгласувана. Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция, посочи министърът.

Попитан за очакванията за насрочения тази седмица вот на недоверие срещу правителството Тагарев изрази мнение, че правителството ще остане на власт. Няма да успее вотът, това е гарантирано, каза той. Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно, обобщи Тагарев. /БТА, Николай Желязков/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: УкрайнаТагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
11
 
3
 
! Отговори
проф. Х. Чинчирев преди 10 месеца
Трябва да усвоим технологията на касетъчните снаряди. Вижте при авдеевка как укрите транжират рушките салдатики с тях. Едно време берлин са взели по бързо, сега ще се радват ако въобще превземат авдеевка.
44
3
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 10 месеца
Гледах преди малко видео с един украински руснак от Крим. студент с дълга коса. Имал гллуупостта да напише съобщение на известната украинка от град Лвов Ирина Фарион.Написал й, че чакал с нетърпение освобождението на Крим от украинската армия. Студента е от Крим, специалност "Украинска филология" 1 курс. Украинката се похвалила с това съобщение с името му на страницата си в нета и сега младежа е в център за борба с екстремизма в Крим. Вместо да дочака украинските войници, дошли руските полицаи
43
4
 
8
 
! Отговори
да преди 10 месеца
Истински добър пример ще даде Тагарев ако дарява комисионните си от сделките на Украйна
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Браво ! - казано по друг начин, подозрително приличащата на Otokar Рила 8х8 е просто "концепт". Виж, ако ставаше дума за Pirahna 5 - като при румънците, или Patria, Boxer GTK, Nexter - с две ръце те подкрепям. Рила-та обаче - трябват още данни, за да се направи извода, че е боеспособна машина а не поредната измислена "наша гордост", която апропо е всъщност "канадска гордост".
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Браво ! - нещо каза, ама... не съвсем! Т.н. бронилана машина Рила 8х8 ще е "сефтето" в този клас за IAG. Те имат известен опит в MRAP - Mine Protected Ambush Resistance - обаче, не и в бронетранспортьорите. Защо сметна, че ще превъзхожда Страйкър-а? Отделно, самия БТР е "носител" на въоръжението. За Рила-та не чухме нищо, освен, че е предвиден купул Hispano! Срещу Konsberg за Страйкъра? За Bushmaster Mk II и Javelin - въобще не коментираме. Та, с какво ще е въоръжена Рила?
40
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
е в такъв случай тоя фашага не трябва ли да благодари на Путин че задвижва военната ни индустрия ..
39
2
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 10 месеца
"""Тагарев: Поръчки за военна ни индустрия има заради войната в Украйна""""" ------ А, във войната в Газа няма ли да съ "включим", бе, Тагаренко ибн Б////удала???? -))))))
38
5
 
15
 
! Отговори
Шом преди 10 месеца
другарю Тагарев е голям производител къде е печалбата на тези предприятия, ще ни разкриете ли или и това е тайна. Къде са кинтите, къде ги завлякохте ааа? Къде бе Магарев?
37
9
 
2
 
! Отговори
ванга е казала преди 10 месеца
путин ще станбе на кайма от български снаряд
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
страна която е деградилала до северо корески снаряди и ирански ракети няма шанс на бойното поле
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пове4е 122 и 152 за Украйна е пове4е пари и за пенсий в БГ а костя копейкин да прави като вятъра в родния си максуд
34
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
ама контраофанзивата продължава ли бе? щото някои много се палят - щели да отиват в крим, щели да превземат москва...на кукуво лято!
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я поръчай за 10 млрд няколко американски танка примерно 10. И ги подари на Украйна.Ще те поканят в Кийв ще поприказваш на украйнски ще се гушнете със Зеленски.Всичко ще бъде наред.Има ли по-презиран българин в момента от Вас?
32
3
 
7
 
! Отговори
J преди 10 месеца
Този ни мисли за будАли , колко ли комисионни е гушнал.
31
8
 
12
 
! Отговори
AXE преди 10 месеца
Въйййй, Тагаренкомагаренко, как бе другарю министърче, поръчки с военно оборудване са се озовалив хамас, палеснина......???? Не казвам, че са от България. Но за ултра модерно запазно оборудване през украйна до хавас има доста слухове по света, но не и у нас....Както, и че не са се гърмяли по бобошево-бобовдолския край по време на изборите, кой, кой да го кажееее???? То една свобода на словото то лъжи то чуууудеса
30
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само индивиди лишени напълно от морал, ум и съвест може да подкрепят фашисти които окупират чужди държави и разрушават градовете им...
29
12
 
13
 
! Отговори
Браво ! преди 10 месеца
Хайде, сега поръчай за три милиарда лева и бронирани машини Рила от завода в Бургас, вместо остаряло поколение Страйкър. Парите ще останат в българската икономика, машините ще бъдат обезпечени с резервни части, произведени в България и шансът да лежиш в затвора е много по- малък, въпреки, че много ти се е събрало.
28
7
 
14
 
! Отговори
п.п. преди 10 месеца
УКРАИНСКИ ШПИОНИН И ПРЕДАТЕЛ! ...как се нарича тоя който дава оръжие да се избиват хората?
27
7
 
8
 
! Отговори
Отчето преди 10 месеца
Пази Боже от такива богохулници и лъжепатриоти!И тоя безсрамен , безпардонен тип е наш министър?
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мене не ми пука за военната индустрия. мене ми пука за това, че вече не мога да смогна на тая инфлация да изкарам месеца