Тагарев: Поръчки за военна ни индустрия има заради войната в Украйна

България е огромен производител на боеприпаси
Обновена: 14 ное 2023 15:42 | 14 ное 2023 15:41, Камелия Цветанова
89
Тагарев: Поръчки за военна ни индустрия има заради войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още, ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС, така че поръчки към нашата индустрия ще има. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той посочи, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от ЕС. По неговите думи България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Министърът отбеляза, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления комплекс за разширяване на производствените възможности. Той изрази очакване поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране. Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение, добави Тагарев.

По повод общата инициатива на нашата страна, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море министърът отбеляза, че концепцията за тази операция е съгласувана. Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция, посочи министърът.

Попитан за очакванията за насрочения тази седмица вот на недоверие срещу правителството Тагарев изрази мнение, че правителството ще остане на власт. Няма да успее вотът, това е гарантирано, каза той. Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно, обобщи Тагарев. /БТА, Николай Желязков/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: УкрайнаТагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тва малко като оправдание звучи
24
1
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
То добре ама файда виждаме ли ? Говоря не за вас ами за България като цяло или както при Дънди Прешънс гледаме отстрани ? Оръжейните компании ще стават още по богати ....както и вие ама то от десетилетия си е така ....чекмеджета , гардероби , хазни , острови , палати .,.,.....
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През изминалия ден въоръжените сили на Украйна прочистиха територията на страната от 800 руски нашественици.до 13 ноември 2023 г. са следните:военнослужещи - около 311 550 души, включително 800 през изминалия ден;танкове - 5354 (+5) единици;бронирани бойни машини - 10079 (+6);артилерийски системи - 7569 (+10);881 реактивни системи за залпов огън;
22
12
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 10 месеца
Нещата не вървят добре за укрите. Авдеевка е почти обкръжена и скоро ще падне и ще последва съдбата на Бахмут и Соледар. Бахмут бе превзет от затворници, които се биеха срещу най-елитните украински бойци въоръжени до зъби с натовска техника а руските бойци много от тях дори нямаха каски. Техниката не решава изхода от войната. Живата сила е важния фактор.
21
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само заблудените русофили продължават сляпо да вярват, че фашистка Русия има шансове за успех в тази война...
20
3
 
5
 
! Отговори
Руската армия преди 10 месеца
Ред буряти,два чечени,три реда пандизчии.Главнокомандващ -монгол.
19
3
 
8
 
! Отговори
aaaa преди 10 месеца
Гориво им пращаме,боеприпаси им пращаме ! А после Нато ни задължава да сме купували Американско оръжие че Русия щяла да ни напада!Че и на територията ни се разположиха няколко хиляди кравари дето никой не знае и не трябва да пита що са тука!Военен съветник на чужда държава назначен за министър!
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тагарев,ако изпратиш при ВСУ и коцевите копейки де дремят по вестниците ,те признавам! Там ще ги излекуват как си трябва!
17
4
 
5
 
! Отговори
МОЧА (ГЪТАЙ ГО) преди 10 месеца
Тагарев, ако ви трябва метал - вземете си от МОЧA има много, може да го направите на НАТО-ски куршуми, разрешавам ви.
16
4
 
7
 
! Отговори
силно замислЕна преди 10 месеца
Абе този някой с дръпнати очи ли го е правил?!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Браво - Изпраща, само че от собствените си орди.
14
6
 
6
 
! Отговори
Браво преди 10 месеца
Всеки ден благодарение на българската военна промишленост ,ВСУ изпраща при Кобзон рускофашистки орди!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия удвои помощта за Украйна от 4 на 8 милиарда евро!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
какво става с конфликта на интереси и оная фирма, с която БА е сключила договор, а се оказа близка до тагаринчо ?!? Не се говори нещо ?!?
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дмитрий Евстафьев: "Да се надяваме, че европейците ще тръгнат (дори не да излязат) но да тръгнат към съкращение на участието си в този конфликт - такава надежда няма, те вече са изцяло вътре. Затова нашата политическа задача е да вкараме европейците в такава ситуация в Украйна, която да послужи като тригер за голяма социално-икономическа криза".
10
3
 
7
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
Тази война няма да се реши с оръжия.
9
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофилите са в ступор...Само за контранастъплението питат. Нямат мозък за да измислят някакъв смислен коментар...
8
15
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 10 месеца
Човек с азиатски черти е най-големия западняк в България, фен на Нато и най-голям русофоб. Получил образованието си в Москва в СССР а сега не пропуска шанс да плююее по Русия. Как се наричат такива хора, които плююяят в кладенеца от който са пили. Евроатлантици?
7
19
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Естествено ще помагаме на братския славянски народ на Украйна,а не на черкезо-уйгурските пълчища на Антихриста Путин.
6
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Залужни ясно каза в статията в Economist и в интервюто, че ако ЕС и САЩ не направят свръх усилие, с Украйна е свършено. Какво значи свръх усилие. Байдън каза, че АТАКМС няма да променят ситуацията, Писториус каза че и Таурус няма да помогнат, Леопардите и Чаладжарите и Брадлитата изгоряха. 10 самолета F-16 ще помогнат? Какво свръх усилие иска Залужни сега, някой сеща ли се?