Денков: Търпимостта към корупцията е една от разделителните линии у нас

Една от основните задачи е конституционната реформа, посочи премиерът пред студенти
54
Денков: Търпимостта към корупцията е една от разделителните линии у нас
Снимка: Пресслужба МС

"В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската или проевропейската насока за развитие на страната, а другата - толерантното или нетолерантното отношение към корупцията”. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков на дискусия със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията, който се отбелязва на 9 декември, съобщиха от правителствената пресслужба.

Дискусията в Министерския съвет се състоя по покана на премиера и в нея се включиха още министърът на правосъдието Атанас Славов, началникът на кабинета на министерството на правосъдието Борислав Ганчев както и Михаил Бояджиев - старши правен експерт по въпросите за борба с корупцията на Базелския институт по управление към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Министър-председателят представи пред студентите напредъка на България в борбата с корупцията в последните месеци и подчерта, че нетърпимостта към измамите и злоупотребите не е идеологически въпрос, а прагматичен подход, който води до по-добър живот за хората.

Премиерът обърна внимание, че една от основните задачи на това правителство е заедно с парламента да проведе конституционна реформа, по която има значителен напредък.

“Залогът е изключително голям. И това е залогът, заради който ние сме в този Министерски съвет - да работим за проевропейската и антикорупционната посока, защото дълбоко вярваме, че това е начинът да направим България едно по-добро място за живеене. В зависимост от това как се справим с тези две големи задачи през следващите седмици и месеци зависи какъв ще е животът ни през следващите 10 - 15 години“, посочи премиерът.

Министър Атанас Славов отбеляза от своя страна отмяната на мониторинга за България като доказателство за напредъка на страната ни в последните месеци по отношение на върховенството на правото. Той спомена и че до края на годината ще бъде създадена и новата Комисия за противодействие на корупцията в изпълнение на приетия през октомври Закон за противодействие на корупцията.


В отговор на въпроси от студентите премиерът Николай Денков отбеляза, че освен законовите и управленски механизми, средство за борба с корупцията биха могли да бъдат и етичните кодекси. Той подчерта и че тонът на политическите лидери е от ключово значение за установяването на почтеността като висша ценност и принцип на управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако имам пари за пет чифта обувки на година бай петко ше си назначи работници ако няма ще работи сам ...обяснявам
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато беше висока инфлацията според Кирчо и Кокорчо беше внесена, сега като е ниска в цяла Европа защо пак не си внесем и тук е пак двойно по-висока?
22
1
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 8 месеца
За тебе е добре, но това е зле за обществото. Ако разчиташ на корупцията да носиш обувки, по-добре се откажи....знаеш от какво. Не ставаш!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо ги търпите тогава др.денков,не само ги търпите,а даже правителство направихте с тях,даже след известно време,ще имат и премиер.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кое е по хубаво да нямам пари и да ходя с един чифт обувки пет години или от корупция да имам пари за пет чифта всяка година
19
0
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 8 месеца
Нямало лошо в корупцията. На животните, изворна вода ще пробитваме. Я, стига!
18
1
 
8
 
! Отговори
опаа преди 8 месеца
В Китай големите корумпета ги разстрелват. По-малките - в Трудов лагер.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сглобка, сглобка, ама пак е по-добре от разглобка. Само вижте каква е алтернативата. Тогава съвсем ще се раглобим.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази "Сглобка" е от пластелин - може да понесе всичко, без да се счупи. Нищо не я събаря, нищо не може да я счупи. Така са се омесили, че са една топка от пластелин от два цвята, които вече изчезват в един кафявожълт.
15
1
 
5
 
! Отговори
бай Ставри преди 8 месеца
Корупцията е в съдебната система с тези условни присъди при за шофьорите-убиййци по пътищата и условните присъди за трафикантите на мигранти. После се чудят защо не ни искат в "Шенген"
14
0
 
7
 
! Отговори
Наглеци преди 8 месеца
Еми много ясно че е при вас корупцията да не е при мен и комшията!! Смешници
13
0
 
11
 
! Отговори
Най-големият проблем преди 8 месеца
Успелите хора не търсят Властта - тя Тях търси, а те отказват. Неуспелите хора търсят Властта - Тя ги игнорира или приема като марионетки.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПП/ДБ изведе България от блатото на кРадевата корупция!
11
3
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 8 месеца
Каква промяна искате,щом хванат някой крадец и го уволнят,мутрите от ГЕРБ и ДПС почват да правят цирк и го бранят?!
10
3
 
3
 
! Отговори
малък сечко преди 8 месеца
Имало едно време в Лондонград - приказки за малките деца.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В БГ имаше за 30 години само един букмеикър ,Еврофутбол.Черепа му повдигнаха обвинения ,стана ясно че е плащал на боко да не се дава лиценз на други компании и О небеса сега от сутрин до вечер по всички телевизии реклами на хазарт .Тоест буци е вземал кинти под масата и като стана ясно че далаверите му ше видят бял свят махна държавната протекция на черепа и се нафрашка България с фирми за залагания?За 1 година имаше повече реклами на хазарт от колкото за 30 години преди това.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едната ос не е проруска и проевропейска, а на тия мекеерета дето инструментализират корупцията и клеветят родината, като взимат за НПО тата си пари и другата е на тия дето наистина искат да направят малки, но полезни и смислени крачки с реформи в конкретни сфери! Големите измамници искат с големи промени в Конституцията всичко да решат, а с това нищо няма да решат! Холандците като нищо няма да се хванат на тая въдица, че с една промяна в Конституцията и- готово! Очквам един дълъг списък
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия всичките са сираци отгледани от Клаус Шваб човекоядеца.Целта им е да намалят населението на България.
6
5
 
5
 
! Отговори
силно замислЕна преди 8 месеца
А другата разделителна линия е онази, която ти дели дупарката на две.....
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искаме си Тиквата. При него си крадяхме на воля.