Депутатите подхващат Конституцията, заявката - промените да са приети до края на годината

Ако проектът събере под 180 гласа, но над 160, второто четене ще е след от два до пет месеца
109
Депутатите подхващат Конституцията, заявката - промените да са приети до края на годината
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията влизат на в дневния ред на депутатите.

Те ще разгледат промените в основния закон на първо четене.

Ако проектът събере под 180 гласа, но над 160, второто  четене ще е след от два до пет месеца.
Заявката на управляващите е реформата да мине до края на годината.

Още по темата

Първият опит на Народното събрание беше през месец октомври, тогава обаче текстовете не минаха, защото по закон трябваше да бъдат събрани 180 гласа „за”, а вносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС разполагат с малко над 160. Сега обаче по бавната процедура гласовете са достатъчни.

Промените в Конституцията предвиждат освен съдебна реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство.

Проектът предвижда президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на служебния министър-председател назначава служебно правителство, а за служебен премиер да се назначава или председателят на Народното събрание, или председателя на Конституционния съд, или управителят на Българска народна банка.

Една от най-критикуваните идеи в становищата е тази инспекторатът на съдебната власт да проверява „сигнали за нарушаване на закона и на съдопроизводствените правила“ и да инициират „дисциплинарно производство „при констатирани системни или груби нарушения на закона и на съдопроизводствените правила“.

Вносителите се отказаха от идеята да променят националния празник на България от 3 март на 24 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: парламентКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хващам се на бас, че така ще я извъртят, че приемането на третополовите вече да НЕ Е противоконституционно. Хващам се и на втори бас, че протести от *** НЯМА ДА ИМА никакви! Най-много да има лозунги "нито една повече"!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно тези ще е най-голяма грешка да се занимават с конституция. Няма един истински образован и тежащ на мястото си човек, малко са като от кол и въже.
52
2
 
14
 
! Отговори
Трябва бързо да преди 8 месеца
Променят конститецията защото Габриел има двойна гражданство! А трябва от 2024 да стане премиер..баси измамниците продажни!
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Депутатите наливат от пусто в празно. Конституцията-врата в полето. Не съм правист, опази Боже, но конституцията не е ли основния закон на държавата и не може всеки да го променя според прищевките си?
50
0
 
15
 
! Отговори
Навсякъде в Европа преди 8 месеца
Е забранено хора с двойно гражданство даже да стават депутати! Това и просто скандално! Тук в Германия има и етнически чужденци които са депутати, но само с едно германско гражданство!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
Конституцията не е блокче за рисуване, за да си драскате в нея, както си искате господа управляващи.
48
0
 
10
 
! Отговори
а преди 8 месеца
не трябва ли да се направят избори за белико народно събрание за да се правят такива промени в конституцията ??? не може всеки който си купи или спусне във власта да да пипа конституцията и прави промени - това е незаконно - спрете да се правите на велики тъ паци
47
0
 
10
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 8 месеца
Промяната няма да си ходи поне 10- 12 години докато си осигурят старини и децата ..благодарение на онези които не гласуваха и другите които избраха "Не подкрепям никого". Целият рев и протести беше да ви излъжат че ще се борят срещу ГЕРБ и ДПС , а истината е да влязат в парламента на вашата хранилка , с вашите данъци . Сега и като си гласуват своите правила /закони НЕ МОЖЕТЕ НИЩО ДА ИМ НАПРАВИТЕ! Промяната ДОЙДЕ и няма намерение да си ходи . Ходете си за гъби , "гласувайте " с "Не подкрепям никого". Заслужавате си престъпниците и лъжците които ви управляват. Промяна не не получихте ,
46
0
 
16
 
! Отговори
Хмм преди 8 месеца
Прави ми впечатление, че сегашната криминална шайка си прави буквално, каквото иска, независимо, дали е законно или не. Това, което готви е едно сглобено в чуждо посолство правителство да може да управлява почти безкрайно. Ще има псевдо избори и псевдо опити да се състави ново правителство. В крайна сметка, с тези промени в конституцията, същата престъпна сглобка ще продължи да си управлява неограничено време.
45
0
 
6
 
! Отговори
преди 8 месеца
Утре аз също ще направя промени в конституцията!! Моите промени са толкова легетимни колкото и техните, ако не сме велико народно събрание. Поздрави СиднейАавстралия
44
0
 
8
 
! Отговори
Половинчати са преди 8 месеца
Направо да въведат изискването че министрите трябва да имат чуждо гражданство.
43
0
 
12
 
! Отговори
Токмаков преди 8 месеца
ЕДИНСТВЕНО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ИМА ПРАВО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА. ТЕЗИ ИМАТ ПРАВО ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ СНИМАТ С НЕЯ И ДА Я ИЗПЪЛНЯВАТ . ВСИЧКО ДРУГО Е ИЗМАМА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
42
0
 
14
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 8 месеца
Делян Пеевски ,Бойко Борисов, Кирил Петков гласуват промени в Конституцията..... Три години рев, протести по площади и сега какво, престъпници, лъжци ще ви пишат законите които да спазвате ??? Изпързаляха ви яко хора .Това ли беше промяната?
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди да се е развалила Сглобката усеррееете всичко Българско и ценно !
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Промяната лица с двойно гражданство да могат да заемат ръководни постове в държавата е меко казано скандална! В Австрия не може да имаш двойно гражданство, избираш или австрийско или българско/ако си българин/! В САЩ не можеш да станеш президент ако не си роден в Америка и общо взето във всички демократични страни съществуват определен тип нормални ограничения! Естествено в България сме по-папи от папата!
39
1
 
5
 
! Отговори
Важното!!! преди 8 месеца
Какво е важно за българите!? Не е важно разделянето на Висшия съдебен съвет, правомощията на главния прокурор!? Това, което е от значение 1. Бързото съдебно производство и прилагане на обществено полезен труд за по-дребните и ясни престъпления! 2. Интересува ги реципрочно на извършеното престъпление наказание! 3. Интересува го ясно разписаните процедури за разследване и време за осъществява им, които трябва да се спазват от разследващите органи и от съда! Останалото е прах в очите!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На снимката - гелосания мошеник получава "ценни" указания от Посолството.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 10 Явно това не е комисия по отбрана а комисия по предателство на националния интерес.
36
0
 
11
 
! Отговори
отпад преди 8 месеца
"отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство." Има ли у нас Общвствен съвет за подобни подкупни промени???????
35
1
 
8
 
! Отговори
Сийка преди 8 месеца
Да не забравите да пишете в конституцията на всеки Дипутат по една Лена