Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?

На пресконференция Герхард Карнер ще даде обяснение
11 дек 2023 11:30, Нели Христова
267
Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?
Снимка: БГНЕС

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни публикациите в местни медии, че Виена е съгласна - България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген - да няма граничен контрол само при пътуване със самолет.

Според публикациите, Карнер е поставил няколко условия. Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните. На срещата ще присъства и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Още по темата
България може да бъде приета в т.нар. въздушен Шенген, като се спомена евентуално условие - страната ни да приема повече мигранти.

"Няма как чрез двустранни отношения на България да бъде вменено да приема повече мигранти. По-скоро става въпрос страната ни да регистрира всички онези, които влизат на територията на ЕС през страната ни", заяви коресподентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през България. След тези критики, през последните месеци, България отбелязва повече регистрации.

"Австрия не може да извива ръцете на България. Договорите трябва да бъдат подплатени с документи от Европейския съвет от Европейската комисия. Трябва да бъдат юридически издържани", каза Десислава Апостолова.

България, за да стане част от Шенген, трябва да бъде подкрепена от 27-те държави-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никакви мигранти не ни трябват. Ние и с тези не можем да се оправим. По-добре да излизаме от този евро съюз и да си направим един балкански съюз. Сърбия-Македония-Гърция-Румъния-Албания и тн, който иска наблизо. Ще сме по-добре без *** северняците и дрендъри
185
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано някой от МС чете коментарите тук. Австрия се подиграва с нас. Ако аз бях МП сега, щях да наложа един куп проверки на всичко внасяно от тях. Всичко австрийско под ножа за проверки. Австрийските граждани могат да пътуват свободно, но това не означава, че не трябва да бъдат тествани за Ковид и темподобни щуротии. Защо от МС позволяват да ни се подиграват? А съм против!
184
0
 
0
 
! Отговори
expert преди 9 месеца
До РокоБи ли и наШенгенил дупарата на тая русата ? хахахаахахах
183
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голяма работа. Ще ни спестят 10-15 мин паспортен контрол на летище. Друго си е 8-10 часа на сухопътна граница чакане през лятото
182
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
не мога да разбера що изобщо се бутаме там, където не ни искат. Мястото ни изобщо не е в ЕС. В ЕС винаги ще сме последна дупка на кавала.
181
0
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Нека сега баба и да ви обясни какво е въздушен шенген. Значи като изядеп една тенджера боб+10 сарми кисело зеле, изиеш една боза преседяла седмица на прозореца и ей ти на - въздушен шенген
180
1
 
3
 
! Отговори
абе кой ви е виновен преди 9 месеца
Кой ви кара да ходите по летищата. Я хващайте мотиките - глей колко нивя има за копане. Една мотика и на полето и ша видиш и шен и ген та ша хванеш и тен. Летища им се приходило
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А не можем ли ние Българите да си направим - "Български шенген"? И да приложим същите закони каквито имат в Австрия за влизане в техния шенген, като искат и те да влезнат в нашия "Български шенген"!
178
0
 
4
 
! Отговори
Роко преди 9 месеца
Тая русата не е за изхвърляне още.
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не си от Шенген и полетът ти е "овърбукнат", има голям шанс, да не те допуснат до борда ... Слупвало ми се е няколко пъти. Мвтат ми едни смешни 400 евро в лицето ... Да, много ме комоенсира. Дал съм 200 евро за полет, а сега полупавам минималната шопавоа заплата, да спя на летищети ..
176
0
 
6
 
! Отговори
аллоооуу успелия преди 9 месеца
До оня по-долу успал се български гражданин. Аре махай се и от тука, че пак е време да сменяш поршето. Няма и тебе да те мислиме тука. Нали си се успал - седи кротко и не врякай.
175
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такъв шенген е послезен само, ако ходил на екслурьия до Хошандия и си вземеш малко холандско, щото на излизане към шенгенска страна, тамаска не проверяват. Не, че не могат, просто чисто административно им се позволява, д ане го правят. Инапе само хабят ресърси, ще теябва д аатестуват и да си унищожават турузма.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 189 - Големите играчи идват 1 път да открият офиса и това е. Да бе казвам, *** ако летиш с пастния си самолет, бе инаваш и 1/100 от униженията на летището. Играя си, да си събера жюбагажа, а на летището, пред 500 дули ми го рапарчатисват, оставвт го в мръсни контейнери и ако тръгна, д аси гобсъбирам прилежно ми подавиркват, да бързам ... Не хора а ypoди!!!!
173
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виждате ли така бленуваната Европа какво ни причини? Унищожиха работещите и конкурентни фабрики и заводи. Почти на 100% вече всичко е внос. Така наречения бизнес е "гола вода" без европейски субсидии. И на финала искат да ни натъпкват с бежанци, та да ни претопят час по-скоро.
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но пък когато Австрийците ни пратят Цирийците и Афганците ще има бум на дюнерджийниците.
171
0
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 9 месеца
въздушен шенген -въздух под налягане - дали ще отпадне двата часа преди полета да си там и паспортната проверка ?? а дано ама на дали -въздухари оставка
170
0
 
10
 
! Отговори
Ясно преди 9 месеца
Е че безродниците от сглобката ще се съгласят да напълнят България с мигранти и отчитат дейност.Ще продават и земята , а после самите те по островите- казаха си го в един изтекъл запис!
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Като успял българин който живее на запад, и който си сменя поршето на всеки 4 години с нов модел, мога да кажа, че мен изобщо не ме интересува дали България е в Шенген или не." - Като усоял български гражданин, ти гарантирам, че на никого в България не му пука за теб и мнението ти.
168
0
 
1
 
! Отговори
Тоест преди 9 месеца
Ако можем да преминем през въздуха на Австрия сме ОК, щом не можем да си стоим у дома!
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква ще е ползата за бизнеса от този въздушен шенген? Нали всички политици горещо обясняваха, че най-голяма полза ще има Българския бизнес, превозвачи, търговци ще увеличи инвестициите.. Аз се сещам само за 1 официале Български въздушен превозвач - България Еър.