Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?

На пресконференция Герхард Карнер ще даде обяснение
11 дек 2023 11:30, Нели Христова
267
Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?
Снимка: БГНЕС

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни публикациите в местни медии, че Виена е съгласна - България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген - да няма граничен контрол само при пътуване със самолет.

Според публикациите, Карнер е поставил няколко условия. Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните. На срещата ще присъства и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Още по темата
България може да бъде приета в т.нар. въздушен Шенген, като се спомена евентуално условие - страната ни да приема повече мигранти.

"Няма как чрез двустранни отношения на България да бъде вменено да приема повече мигранти. По-скоро става въпрос страната ни да регистрира всички онези, които влизат на територията на ЕС през страната ни", заяви коресподентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през България. След тези критики, през последните месеци, България отбелязва повече регистрации.

"Австрия не може да извива ръцете на България. Договорите трябва да бъдат подплатени с документи от Европейския съвет от Европейската комисия. Трябва да бъдат юридически издържани", каза Десислава Апостолова.

България, за да стане част от Шенген, трябва да бъде подкрепена от 27-те държави-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
4
 
! Отговори
Чит преди 9 месеца
С Денков и Габриел-чето ще настояваме за "речен Шенген" - свободно придвижване(кой как може) по Дунав и целия и водосборен басейн.:-)
125
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
"Загуба на хора с батальони": укромасмедия нарече операцията по десанта на киевският наркокартел на левия бряг на Днепър престъпление. Одеското издание "Думская" съобщава за големи загуби сред зомбираната по натовски стандарт биомаса, които се опитват да задържат уж контролирано предмостие на левия бряг на Днепър в района на Херсон. "Зомбакнацистишените пресичат реката и повечето ги убиват още на подхода към брега. Оцелелите и преминалите ще бъдат обстрелвани с всичко, което има в руския арсенал. Зомбитата непрекъснато биват пращани през реката - вълна след вълна. За по-нататъшен пробив не мож
124
1
 
2
 
! Отговори
Чит преди 9 месеца
С Денков и Габриел-чето ще настояваме за "речен Шенген" - свободно придвижване(кой как може) по Дунав и целия и водосборен басейн.:-)
123
2
 
0
 
! Отговори
Защо сте толкова преди 9 месеца
неграмотни? Питам се защо голяма част от коментиращите ползуват нещо като руски но с правописни грешки, а друга част коментиращи ползва някакъв локален селски език и най ярките са на файтонджийски! Не знаете български или прикривате дефицити? Толкова ли западна образованието та не е възможно да се комуницира на български? А това за Шенген без половинчати решения!
122
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
"Гледам Юлия Тимошенко, Янукович и други. Всички бяха престъпници, закоравели престъпници. Престъпниците и корумпираните служители са голяма част от украинското правителство", каза Уилкерсън, като уточни, че сега украинците умират напразно, защото властите им нехаят за обикновените хора.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук ги регистрираме сирийците и афганците, а във Виена решават кой от тях е що годе образован и не носи нож в задния джоб и може да остане, а останалото айде при нас обратно... Е как така? А ние как насила да ги държим тук? Концлагер ли да направим?!
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искахте банани, а ви водят афганистанци, ей тая демокрация
119
1
 
8
 
! Отговори
АспенАсг преди 9 месеца
Няма такова нещо като въздушен Шенген. Икономиката ни не се интересува от подобни предложения. Относно мигрантите, да се сърдят на собствените си социални системи. Ако не бяха толкова либерални нямаше да има и толкова желаещи да живеят там.
118
1
 
2
 
! Отговори
3 преди 9 месеца
Посещенията на Путин в Близкия изток са плашещи: това може да е знак за сделка с Русия, което би било "катастрофа на ниво Суец за западните демокрации" (говорим за събитията от 1957 г., когато Египет национализира Суецкия канал).
117
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
"Русия е прехвърлила една трета от предвоенното си гражданско производство към оръжия и боеприпаси и сега може да има предимство, когато става дума за дронове - този модерен еквивалент на бодливата тел и картечниците, които дадоха на защитника такова смъртоносно предимство през ПСВ." Дори Тръмп да не спечели изборите в САЩ, републиканците няма да позволят на Байдън да помогне на Киев в необходимата степен през следващата година. Ситуацията е подобна на тази, когато републиканците се противопоставиха на военните действия на президента Труман в Корея.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ся наште дали ша са фанат за палците
115
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
"Русия се доближава до съкрушителна победа. Фундаментите на Европа се тресат" The Telergaph. Инициативата на фронта преминава към руската армия. "Сега е ред на украинците да се окопаят, да се опитат да задържат това, което имат", пише вестникът. Говорейки за предстоящата окопна война, Даниел Ханан, като използва примера на ПСВ, пише, че тя се печели от тези, които влагат повече сили. "Първата световна война в крайна сметка приключи отчасти защото съюзниците имаха повече жива сила... Този път Русия има демографско предимство с население три и четвърт пъти по-голямо от това на Украйна." "Русия
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хем ще сме в Шенген, ама хем и не сме напълно там. Управлява ни коалиция, която всъщност не е коалиция. Премиера не е точно премиер, защото след 3 месеца ще е друг на този пост. Глания прокуро всъщност няма да е толкова главен и няма да е началник на всички прокурори.... Уникална държава сме.
113
1
 
2
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
значи че сме въздух под налягане - народа казва одабог!
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама мигрантите не искат да се регистрират тук!! Не можем да ги насилваме! Те искат да се регистрират там където искат да останат! Защо Австрия да има предимство пред България щото е в Централна Европа? Да приемат, че мигрантите прелитат над България и не го правят реално щото нямат пари за самолет, а не, че изобщо искат да пресечат физически България! Австрия насилва мигранти! Насилието е и физическо, както ни упрекват, но и психическо- австрийски патент явно!
111
1
 
3
 
! Отговори
А, защо? преди 9 месеца
До Всичко или Нищо?Какво губим, ако е Нищо. Целта ни е да се отпуши трафикът при сухоземната граница с Румъния. Шенген във въздуха, можеш само да го миришеш, но, реално няма да го усетиш.
110
2
 
1
 
! Отговори
КОГАТО АТИЛА преди 9 месеца
ОТ РОДА ДУЛО Е ШЕТАЛ ПО АВСРИЯ ШЕНГЕН Е НЯМАЛО
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С две думи Австрия иска да ни натресе техните мигранти в замяна на Шенгенски въздух ?!
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз също съм съгласен да сме във "въздушен Шенген". Но докато влезем в "земен Шенген" Австрия да ни плаща по 2 милиарда евро годишно неустойки за пропуснати ползи!
107
2
 
9
 
! Отговори
НЕ ВИ ЩЕМ ШЕНГЕНЯ преди 9 месеца
НЕ ВИ ЩЕМ МИГРАНТИТЕ, ДАЖЕ ВИ ХАРИЗВАМЕ И НАШИТЕ ШВЕДИ