Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?

На пресконференция Герхард Карнер ще даде обяснение
11 дек 2023 11:30, Нели Христова
267
Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?
Снимка: БГНЕС

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни публикациите в местни медии, че Виена е съгласна - България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген - да няма граничен контрол само при пътуване със самолет.

Според публикациите, Карнер е поставил няколко условия. Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните. На срещата ще присъства и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Още по темата
България може да бъде приета в т.нар. въздушен Шенген, като се спомена евентуално условие - страната ни да приема повече мигранти.

"Няма как чрез двустранни отношения на България да бъде вменено да приема повече мигранти. По-скоро става въпрос страната ни да регистрира всички онези, които влизат на територията на ЕС през страната ни", заяви коресподентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през България. След тези критики, през последните месеци, България отбелязва повече регистрации.

"Австрия не може да извива ръцете на България. Договорите трябва да бъдат подплатени с документи от Европейския съвет от Европейската комисия. Трябва да бъдат юридически издържани", каза Десислава Апостолова.

България, за да стане част от Шенген, трябва да бъде подкрепена от 27-те държави-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой други държави са във въздушен шенген?? А да никоя...Или са във Шенген или не са. Няма полу-бременна жена.
105
2
 
4
 
! Отговори
Роко2 преди 9 месеца
Кви бежанци са това 99% мъже между 18 и 40 г. ? Предимно жени ,деца дойдоха от Украйна това са бежанци, другото са икономически използвачи на благата на "гнилия запад".Само жени и деца да се приемат , а мъжете да работят 5 години за държавата срещу място за спане и храна само в сроежи и др. и чак тогава статут.
104
3
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Двете най-велики и подготвени армии в света-украинската и руската, в момента си правят спаринг, но скоро контранаступът към Берлин ще спре чак на британския остров.
103
2
 
4
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 9 месеца
Нормално е да станем емигратско гето, защо изпразнихме селата, кой ще живее там, ще им плащате всико, ще живеят на ваша сметка както братят украинци
102
9
 
1
 
! Отговори
Всичко или Нищо? преди 9 месеца
Нека не прилагаме пак това пусто класическо мото: "Всичко или Нищо" - до момента всеки път когато сме следвали тази фраза, все сме получавали нищо. Хайде днес по въздух, отнякъде да започнем.
101
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Великата украинска армия скоро ще се съедини с великата руска и контранаступът към Берлин ще разоре полските ниви.
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Почвайте да учите арабски. Ще ви е необходим в Шенгенското пространство.
99
1
 
4
 
! Отговори
Пази орехите преди 9 месеца
До в Москва боеве!Големи фенове на трошенето на ядки са московчанките...
98
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Украйна да почва контранаступ към Берлин. Ще успее.
97
1
 
5
 
! Отговори
стршният съд преди 9 месеца
Което значи: пускат ни в Шенген а ние ги уреждаме с мигранти
96
2
 
2
 
! Отговори
Мигрантски натиск преди 9 месеца
Както и през първата световна война, така и днес България и Унгария вършат die Drecksarbeit на Австрия.
95
2
 
4
 
! Отговори
Означава преди 9 месеца
Пълен Провал!
94
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
71, не знам за новите Ф16, но тая сутрин чета, че Ф16 се е разбил в Ю.Корея при рутинен тренировъчан полет. Даааа...дано нашите са със застраховка, дано не са я забравили политиците ни.
93
4
 
3
 
! Отговори
в Москва боеве! преди 9 месеца
Огромни опашки и боеве в Москва. Има и жертви! Огромни опашки и боеве за Лешникотрошачката! Има вече и жертви - пострадал със счупена ръка в блъсканиците. Спекуланти продават на черно билетите по 600 хиляди рубли (6 хил евро)!
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като се напълни България с Сирийци и Афганистанци, тогава друга песен ще запеят евроатлантиците. Тук социалните помощи не са като в Австрия и бежанците ще почна да си изкарват парите, както те си знаят.
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбрахте ли сега какво искат от нас тия от родината на оня с мустачките-Шенген срещу мигранти от Авганистан и Сирия!А ние искаме ли такъв Шенген?
90
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как е контрата, вънаха ли Крим?
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като успял българин който живее на запад, и който си сменя поршето на всеки 4 години с нов модел, мога да кажа, че мен изобщо не ме интересува дали България е в Шенген или не.
88
4
 
2
 
! Отговори
По въздух е ОК преди 9 месеца
Страх ви е тука да не би да се напълни с Африканци. Ми то и сега е същото, без да сме в Шенген. Ако искат да ни тупнат емигранти, ще ги тупнат, ако ги вземем. Без да сме в Шенген Бъкгария е на първа линия -т.е. външна гранница. Даже ако сме по суша в Шенген ще е по-зле защото мигрантите ще знаят че имат само 1 гранница да преминат и това може би би засилило още натиска. Сега знаят, че имат да минат първо през България, после през Унгария и някой се отказват и решават през Италия.
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самия Академк Денков е предложил сделката на Австрийския канцлер. Бежанци срещу Шенген.