Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
3
 
4
 
! Отговори
До 306 преди 10 месеца
Именно. След като в село с 50 къщи има 10 убити представи си колко са в големите градове. 155 бригада на морската пехота от Владивосток 3 пъти е унищожавана повече от 40% и отново е формирана.
265
2
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Американската армия в момента има недокомплект 80000 калпака. И това в мирно време. Представете си при война. Тия шарените в Америка замирише ли им на война, мислите ли, че няма да избягат я в Канада, я в Мексико? И пак гганню ще спасява Щатите.
264
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 301 А пък аз съм пътувал навсякъде в България и мога да ти потвърдя, че на всяко българско гробище има някакви количества нови гробове. Спи спокойно - хората се раждат и умират, така е уредено от природата. Влез в Интернет и виж украинските гробища с нови гробове, снимки на военни и по един украински флаг, които заемат от хоризонт до хоризонт.
263
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплахите са правителството министрите депутатите и продажните медии. Може би и социолози политолози и вся остольная пасмина страхливци.
262
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Усещат накъде вече духа вятърът. Падне ли Украйна, и тези си заминават, времето им е преброено, и пак ще трябва да стават русофили.
261
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До армия от пандизчии Нещо като американската армия в Германия - гледал съм ги какъв таш***ак са - само цветнокожи, размъкнати, нагли, като някогашния контингент от КЕЧ-а. И по някой бял да ги командва. Половината бивши наркопласьори, наркомани, латиноси с досиета за различни престъпления, които им се опрощават след изтичане на контракта и получават и американско гражданство след контракта си.
260
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 301 Да бе ,а твоя познат случайно не ти ли каза,че някакви си селца около линията не могат да задоволят руската армия.Аре бегай с твоите истории
259
1
 
8
 
! Отговори
Public enemies преди 10 месеца
И последно, войната беше породена от желанието на Украйна за членство в НАТО, ако това бе постигнато американците щяха да си разполагат глупостите по границата Украйна-Русия, без да има значение с тях кого трепят украинци или руснаци.
258
0
 
7
 
! Отговори
ее преди 10 месеца
За шофьори психотест, а кога за политиците, които никой не е избирал? И тези титли професор, академик в Бг са в преобладаващо напълно бутафорни.
257
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ефките дори и да дойдат това са седем години закъснение и второ те ще отидат в американските бази. Няма кой да ви даде ефки на вас продажници.
256
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Познат руснак е пътувал няколко дни с влак по транссибирската жп линия. Расказвал ми е, че от време на време влакът минава покрай села разположени около самата линия. В края на всяко село има гробища и на всяко от тях има някакво количество нови гробове с руското знаме на тях. Така погребват жертвите от войната.
255
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 292 И къде я видя тая 8 милиона армия,че не е много ясно,а що Ердоган казва,че ще извади Турция от НАТО,ако НАТО реши да воюва директно с Русия.А малко прекаляваш с тия войни,щото Русия реши да начупи кофите на бандеровци,а да даже и това не го искаха,а ония сами си го направиха.
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Public enemies Турция вчера публикува официално съобщение, че след като САЩ обучават кюрдите в ПКК и ги снабдяват с оръжие, сега са провели "военни учения" с тях, като са ги обучавали да боряват с въртолети против турските войски. Турското военно министерство информира, че в близкото бъдеще Турция ще вземе решение за решителен отговор срещу САЩ, който може да включи изгонване на войските им от базите в Турция, отказ от сътрудничество с тях срещу Русия и задълбочаване на взаимодействието с нея
253
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Ама те и Ф16 не могат д ща се отделят от траекторията си без митрополията :) Вижте, ако бяхме независима и неутрална страна, спокойно можехме да поръчаме и СУ75, предназначен за експорт при дванпъти по-ниска цена от Ф35. И никаква митрополия нямаше да ни дава наклон на ракетата ;)
252
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересът ни е Русия да си вземе историческите земи, да закарат Зеленски в Сибир и с този конфликт да се приключи, с което ще изчезне и непосредствената опастност за България. Тогава и няма да има нужда от Кирчовци, чиято цел е да ни вкарат в конфликта ако геополитическите обстоятелства го наложат.
251
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
SRAM POZOR I KRAJBI ZA MILQRDI TOVA E DNES FILMYT
250
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой не ни заплашва.ТОва е в болните ви мозъци!Умишлено и с цел ,която не е в интерес на БГ правиш всичко.Наи-мразеният политик!
249
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Христо Христов изборите и "социологическите изследвания" са фалшифицирани. Никой не е гласувал за тях. Първо пускат платени "социологически изследвания" и после фалшифицират изборите.
248
6
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 10 месеца
Ако Русия продължи към Румъния, означава че навлиза във война с НАТО, а това означава и във война с Турция на този етап, ако това което остана от руската армия срещне модерно въоръжената 8 милионна турска армия, Путин със сигурност ще бъде спрян, вярно имат проблеми с кюрдите на източната граница, но могат да изпратят милионна модерна армия Румъния.
247
4
 
5
 
! Отговори
армия от пандизчии преди 10 месеца
Владимир Путин помилва канибала Денис Горин, който е убил 4 човека и консумирал поне двама от тях, за да го прати да убива други хора в чужда държава.