Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
3
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Тагарев, цял свят вижда че Украйна губе и хора и войната , само ти не го виждаш. Самолетите по договор трябваше вече да са си свършили ресурса, а те още не са дошли. Тези таксита за армията за нищо не стават, и къде виждаш армия в България, та да я преобразяваш?
285
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.Е това сега ли го разбрахте?!?! Или на колко украинчета ще им изядат житото ви беше все тая.
284
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 181 Абе ***, свери руската инфлация с нашата и млъкни. Присмял се хърбел на щърбел!
283
2
 
9
 
! Отговори
Махнете преди 10 месеца
го тоз *** да не го гледам!
282
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се надяваш, че Украйна ще спечели тази война, е признак на слабоумие, но да твърдиш това публично е чиста проба наглост !
281
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна няма да победи, този Тагарев после трябва да заплати с живота си за причинените вреди на България.
280
5
 
23
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Откъде знае, че русия ще продължи да напада други? Явно това е дежурно оправдание за неспирно даване на укр. Тоя не е бг министър, а слуга на укр., ес, нато, сащ, въобще жалка ми.житурка, карикатура на бг политик. И правителството, и нс са същите.
279
2
 
17
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 10 месеца
Къв е тоя ве, някъв сейлс ман на краварите ли?
278
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цяла Европа вкл. и Русия има застаряващо население което е за оня свят бе .
277
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо му е допълнителна помощ на наркомана. Ами иска още дрога и да си пасе овцете на спокойствие. Мечтае си да стигне до кремлин в сънищата си.
276
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Тагарев не говореше толкова глупости за Русия и за войната в Украйна, със сигурност щеше да е доста приемлив министър на отбраната.
275
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 10 месеца
Тагарев чий интерес моя твоя на Байдън Орбан или кой може би на Путин в интерес на всички е тва да спре по милион са жертвите и от двете страни
274
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този предател не е никаква заплаха два шамара и се подмокря съжалявам.
273
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна умре.
272
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
CNN: Ако Украйна печели, за какво му е допълнителна помощ на Зеленски?
271
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 313Да не и тя тая бригада е има няма 500 хиляди нали.Щонне гледаш клиповете на украинците дето сами си ги правят как ги мобилизират на сила,как булдозера разчиства,а багера копая стотици гробове предварително щото иначе не им стига времето.И това самите украинци си го снимам без монтажи и разни замазани кадри
270
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този предател е най-голямата заплаха за България!!!
269
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 306 Явно твоя човек е слизал във всяко село да брои гробовете и населението? Ето това е сериозно проучване. Вярвам, вярвам ... пиши още от тези глупости
268
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю" - много ясно, трябва единствено и само американския посланик да дава интервюта. Ама той не иска, защото такива като Тагаренко говорят точно това, което им е казал да говорят.
267
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мравояда и плужека ще са първи с букети цветя на Дунава да посрещат Руснаците.