Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Global Times: США готовы принимать в армию нелегальных мигрантов из-за кризиса с набором
205
0
 
8
 
! Отговори
усещане преди 10 месеца
Вдъхва ми отвращение, нечистоплътен
204
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руководитель Главного управления разведки Минобороны Украины Кирилл Буданов: Эффективность украинцев, которые были принудительно мобилизованы в армию, "почти нулевая".
203
10
 
1
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 10 месеца
Държава с армия oт пандизчии и крепостни, чиито войници в 21 век крадат тоaлетни чинии като военни трофей не ми я хвалете !!!
202
2
 
5
 
! Отговори
reni преди 10 месеца
215 БГ Рашисти . Много ти е хубаво името ХАХАХА . тук не стои въпроса за русофили , или русофоби. ВЪПРОСА Е ДАЛИ ПРАВИЛНО СЕ ГЛЕДА НА ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГ. УПРАВНИЦИ. ЗащоТО СА ПРЕДАТЕЛИ И работят срещу интересите на държавата. Те работят само за собствения си джоб.
201
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тигран Кеосян: "Някой ден ще издигнем огромен паметник на санкциите и ще носим цветя там. Защото ако нямаше санкции, нямаше да има този натиск, тази русофобия, този расизъм по отношение на руснаците нима щяхме да започнем да укрепваме най-сетне своя суверенитет, за който говори Путин? Да говорим за истинска независимост? Не. Благодаря ви, момчета това казвам на Запада, - че ни събудихте".
200
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледах пресконференцията на Путин как отговаря на въпроси. Западните лидери са жалки карикатури в сравнение с руския президент.
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сата НАТО .Да бе Леопардите и Брадлитата от дървета ги береш нали,а снарядите,а гаубиците и те,а всичките танкове от бившите соц.страни дето ги изкупиха британците и те пак като плодове си ги набра
198
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
този украински министър, васал краварски се чувства заплашен. Защо? Защото е спомагал за убийствата на мирни руски жители -----://------ Кви мирни руски жители? Те 86% подкрепят войната на Путин. Онзи ден за 4 часа пряк ефир с Пудткинд един не каза "абе, дайте да спрем войната". Игьотите от Шебекино к Валуйки викат - абе, обстрелват ни секи ден, не може ли държавата да ни поправи къщите?". Никой не каза "Аре да пробваме да спрем войната!". Кво да ги жалиш такива.
197
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Последното предупреждение на йеменците към Америка и Израел: Ако направите и най-малката стъпка, ще подпалим целия регион!
196
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен само получилите руско гражданство бивши украинци са около 8 милиона! Струва си да се замисли човек.
195
0
 
10
 
! Отговори
someone преди 10 месеца
Защо да е странна идея? Нали декларирате свобода на словото? Или сме фашистка държава и може само едно да се говори и мисли?Колкото до интереса то това си е ваш личен интерес, нас не ни слагайте там.
194
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Връщане на смъртното наказание за държавна измяна !
193
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сата НАТО Да бе да, вземи разгледай документалите филмчета в Интернет, руснаците само танкове ликвидираха над 2500 броя. Виж най-ниската им възможна цена и ще видиш дали са за милиарди или не. Същото е и за авиацията на Украйна - примерно 200 самолета и въртолета са свалени - пак виж колко струват. Не виждам какво се напъваш тука, при положение, че САЩ и EU официално обявиха какви са им загубите в пари от закупени оръжия изпратени в Украйна, които руснаците унищожиха?
192
1
 
16
 
! Отговори
reni преди 10 месеца
уКРАЙНА НЯМА ДА ПОБЕДИ . ТОВА Е СИГУРНО .
191
0
 
14
 
! Отговори
Сашо Костадинов преди 10 месеца
Всички мошеници подписали тази измислена заповед за "демонтажа",в скоро време ще бъдат изпратени в Колима (до живот)за да правят компания на Навални.А тази грозна мутра ще завърши като Гьоринг...
190
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До БГ рашисти Не е точно ЗАВИНАГИ! Сега половината 45% хленчат по посолства и консулства на Русия която плюеха и хулеха всеки ден (без това нямаха шанс за успех на Запад), молят се за помощи и билет за връщане. Останалите, които имат пари се скитат насам натам - като дърво без корен (примерно Алла Пугачова), други прислужват на чуждите прапагандни и антируски организации за подаяния примерно Каспаров, а тези без пари мизерстват и горко съжаляват.
189
1
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 10 месеца
Заплаха за България няма. Но такива предатели като този украински министър, васал краварски се чувства заплашен. Защо? Защото е спомагал за убийствата на мирни руски жители. Всички тия краварски васали, които снабдяват укрофашисткият режим на Киев с оръжия, един ден ще си платят.
188
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Никаква техника за милиарди не е изгорена, това са твои фантазии. И "милиардите" които са дадени, в огромната си част са помощи за бюджета на Украйна, за всякакви други неща, различни от въоръжаване.
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тагарев може и да говори глупусти за Русия и за войната в Украйна, но е факт, че е първият министър на отбраната то времето на Добри Джуров, който е успял да усигури такива бюджети за отбрана. До сега само се правеха проекти за модернизация, но пари все нямаше. Сега изведнъж има