Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската икономика има достатъчна издръжливост, за да се чувства не само уверено, но и да върви напред. Благодарение на високата консолидация на обществото и стабилността на финансовата система на страната, Русия се справи с натиска. Ръстът на руския БВП до края на годината се очаква да бъде 3,5%, това е добър показател - компенсиран е спада и е направена сериозна крачка напред. Държавният външен дълг на Русия намалява - от 46 млрд. долара до 32 млрд. Индустриалното производство расте. Устойчивото развитие на Русия е гарантирано в средносрочен план.
225
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западняците са загазили. Санкциите им не подействаха и нещо повече, Русия стана още по-силна и увеличава силата си всеки ден. Русия има грандиозни планове. Русия е благодарна за импулса, беше нужен.
224
7
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 10 месеца
Руснаците загубиха доста също в тази война, след като овладеят Украйна ще са им нужни 20-30 години да се възстановят, не могат в момента да си позволят да воюват с Турция в НАТО например.
223
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той обясни, че тези импулси се разпознават от радарните системи на Украйна като реални цели. Някои от тях са абсолютно подобни на ракетите Кинжал по отношение на параметрите на полета. --- Хахаха, ето какви рекети "Кинжал" са сваляли укрите - несъществуващи. Радарите им ги разпознават като реална цел, а то електомагнитен импулс. И после укрите се радват, а нашите *** пишат небивалици.
222
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Карен Шахназаров: "Най-лошото което може сега да се случи на Русия е Западът изведнъж да отмени всички санкции".
221
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Public enemies Краварче, болно от луда крава по цялата глава, тези проценти от Сорос ли ти дадоха или пишиш от генералния щаб на Русия??? Я се скрий "ясновидецо". Украйна се клати и едва се държи на крака и всеки момент ще се сгромоляса, Русия си живее живота сякаш не е във война. На фронта повечето са доброволци и на контракт. А в Украйна вече мобилизират жените (включително бременни!) и сакатите. Къде според теб загубите са 50-60 % с гробища от хоризонт до хоризонт с синьо-жълти парцали?
220
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руските войски използват електромагнитни импулси, за да симулират изстрелването на ракети, като по този начин постигат неефективно активиране на украинските системи за противовъздушна отбрана и тяхното претоварване. Това заяви в интервю за YоuTube канала Говори великият Лвов говорителят на Военновъздушните сила (ВВС) на Украйна Юрий Игнат.
219
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След кризата 2008 всички бяха наясно, че цялата система се крепи на печатана на долари, и големите играчи започнаха да влагат парите си в материални активи. Но скоро изкупиха всичко, и след 2010 се насочиха към Украйна, започнаха да купуват там, особено Black Rock - купуваха земя, предприятия, инфраструктура, всичко. Сега натискат и Украйна, и подлоrите като България - дръжте, дръжте на всяка цена, но в крайна сметка ще загубят всичко,
218
2
 
3
 
! Отговори
помпата преди 10 месеца
Интересът ви, а не ни .след като интересът ви, е да спечели украина веднага да заминаваш на фронта да се биеш.плешлив
217
3
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 10 месеца
Умна глава, намалялата с 50-60 % руска армия планува да стигне чак до ЮАР.
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-голямата част от Украйна са изконно руски земи и Русия ще си ги върне. Всичко ще си върне. Украинците са част от големия руски народ и Русия няма да го даде. Западът да праща там каквото иска и колко искате - всичко ще бъде смачкано. Западняците да си правят сметката.
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КНДР запустила, предположительно, баллистическую ракету в направлении Японского моря.
214
10
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Резултатът е силно в полза на Украйна и Европа, колкото и да ми цитирате "руснаци" като Тигран Кеосян (всъщност арменски ром)....
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската артилерия и безпилотни летателни апарати не спират работата си над украинските нацисти.
212
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Европа цари абсолютно безумие, при това нарастващо. Безумие на поведението, в решенията, в омразата. Това което правят Финландия е икономическо безумие, в Германи - военно-икономическо. Съюзната държава Русия-Белорусия днес е последния остров на нормалността в Европа, последния остров на здравия смисъл, на нормалните човешки отношения, рационалността и човечността.
211
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 242 Да бе,я направи ги направи 10000,щото американците имат нужда да продават Джавелини и Химарси на такива като Тагаренко
210
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сата НАТО.Е кой ще каже и да остави украинските нацисти да го обстрелват.Така стана в Донбас от 2014 година стреля се безразборно по цивилни и се обяснява ,че се борели със сепаратисти.Абе ти от ония ден си държава и никой не ти говори измисления украински ,за сепаратисти бълнуваш
209
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сата НАТО В главата имаш боза, но добре пишеш хуморески. Пробвай се да пишеш вицове, ще изкараш пари!
208
10
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
руснаците само танкове ликвидираха над 2500 броя ----///------ В Интернет пише и че украинците са ликвидирали 5800 руски танка. 2500 срещу 5800 е добър резултат.
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплаха за Бг си ти и твоите господари , ти си продажник и предател.