Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив

Българските моряци са в добро състояние, увери военният министър
27 дек 2023 13:12, Красимир Ангелов
419
Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив
Снимка: БГНЕС

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, обяви в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион.

“Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция. Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия”, добави Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът и посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници.

Българските моряци са в добро състояние, увери още военният министър.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Сегашният кабинет продължи плана за нарастване на разходите за отбрана и за следващата година планираме малко над 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат насочени към нея, заяви още Тагарев в коментар за Бюджета.

По думите му това е „много сериозно“ ресурсно осигуряване и въпросът пред екипа на министерството е как по най-добър начин да изразходва растящите ресурси.

Тагарев посочи още,че трите големи проекта за модернизация на Българската армия се изпълняват на различни етапи.

Много близо сме до сключване на договор за модерни 3D радари, а в следващите години приоритетни ще са системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, изграждане на нова инфраструктура, създаване на дивизионен щаб и продължаване на инвестициите в Сухопътни войски, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заминавай! Какво чакаш?
272
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На руска салата нагло същество предателско!
271
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагаревчо, на теб и продажната коалицийка ви трябва само 15 минути народна любов, и до един ще украсите стълбовете пред Народното събрание!!!
270
0
 
7
 
! Отговори
Мара Шекера преди 8 месеца
До Народно събрание пари. тоо кокаин дето домуза озяни да не е без пари
269
3
 
17
 
! Отговори
Народно събрание преди 8 месеца
Съучастници на САЩ в Специалната военна операция (СВО) в Червено море са Франция, Испания, Норвегия, Нидерландия, Великобритания, Италия и Канада (с военни кораби), Бахрейн и Сейшелските острови (предоставили военни бази). Няма данни за участие на Германия, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Финландия, Турция, Румъния, Хърватия, Република Северна Македония, Албания, Гърция. С други думи, не става дума за задължения по линия на НАТО. Какво търси България в Червено море?
268
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До Менгеле менгеме, оня от виваком като пусна алармата се окъкахте сичките, ама тука у форума герестаци го раздавате :) самодейци мамини благи
267
3
 
17
 
! Отговори
Менгеле преди 8 месеца
*** дано тая Коледа да ти е Последната...на теб и всички предатели
266
1
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛОВ преди 8 месеца
В РУСКИ ЗАТВОР ПРИ НАВАЛНИ.
265
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
дрънкай си, *** - братушките яко бият укрофашистите!
264
1
 
22
 
! Отговори
ало ало преди 8 месеца
спрете да давате тая отвратителна му-цуна! искам да повърна върху нея! ...вижте го, българи - на човек не прилича!
263
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
ааа беее много смели коментари от дежурните, *** ако угре шкембетата от СБК влезнат в редакцията, сотаджията на вратата ше може ли да каже "вай алла" преди да му падне кръвното? верно бившите командоси са пиянки, шкембета и на години ама гаранция могат да раздадат едно пале турски шамари по -добре отколко дежурната пaчa борави с *** панела, а красето и сандеца - с флекстайпа
262
1
 
27
 
! Отговори
Какво следва преди 8 месеца
До Taгара: Не разбрах ти ще отидеш ли доброволец в Украйна или не?
261
1
 
28
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Тагаренко, "пуделчето" на Щатите и "На всяко гърне - мурудия"!!!! С кво, шъ бориш Хуситите, бе, Тагаренкооо...??? Нашти "гемии" нямат нито ракети за поразяване на цели по сушата, нито ПКР, нито ПВО!!!!!!!! Виж, Хуситите имат ПКР - хем съветски, хем ирански. Шъ потопят гемиите ни барабар с моряците ни, бе, аптал!!!!
260
3
 
5
 
! Отговори
путаренко преди 8 месеца
Нета ходят момчетата да помиришат барут , да свикват , па и другите таман ще ги видим колко ще шават та да сме на ясно с ква твърдост да подходим . Гикой обаче не може да преположи колко съм откачен и кви " дестинации " съм им подготвил , даже няма и да се усетят и са " сварени " тия жабета , дето само крякат
259
27
 
5
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Копейкаджиите продължават да киклят на Кремълската опорка, как някой щял да ни вкара във "война"! На Украйна помагат над 50 държави! Не съм видял някой да се е плашил! Да не говорим, че все забравят, че България е в НАТО! Карай да върви, и те хляб ядат! Копеечки надо накапливать!
258
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Магарев ,много далече отиде.Ти си пълна скръп.
257
4
 
25
 
! Отговори
July преди 8 месеца
Този умник определено иска да вкара България във война, сигурно ще му дадат още 100 заплати ако го направи.
256
31
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Един от най-добрите военни министри ,които сме имали! Ясно и открито! А не като Корнелия и Фелдфебелът Радев, които скачат, правят се на "независими", а през това време яко износ на оръжие и горива . Копейкаджиите не ги броим . Тяхната работа е да лаят.
255
5
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 8 месеца
Евала на евреите ....... Последните американски президенти много лабави нещо...
254
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Тука Краварче сороско, скрий се някъде, че усмърдя сайта на говеждо