Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?

Александър Николов пита къде са парите на гражданите?
2 апр 2024 10:24, Инна Ангелова
80
Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Александър Николов риторично попита защо гражданите продължават да плащат дълга на “Топлофикация” след като Министерството на ергетиката получи 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет. „Изкупуването на дълговете на „Топлофикация“ може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин – няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.“, коментира Николов пред bTV,

„Не чух къде са отишли тези пари, да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. Първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се случи 2021 г.“, допълни Николов. По думите му тези пари са функция от „брутално неефективното управление на двете дружества“.

Николов обясни, че основният разход на “Топлофикация-София” е природният газ, който се фактурира, но не се плаща.

“Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, „Топлофикация“ не плаща на „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“, обясни Николов.

„Изначално големият проблем през последните две години е „Булгаргаз“, който остана в един приятно мълчалив фалит. Това е така, защото предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето. В зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми“, заяви Николов.

„Мисля си, че се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на „Топлофикация София“ ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето“, на мнение е бившият енергиен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
енергетик преди 1 месец
Електрическата мрежа на София няма как да издържи всички абонати - нормални и *** , да виснат само на нея. Просто ще сработи защитата където я има и ще изключва. Сумарния товар на София колко мегавата е ? Дали подстанциите ще понесат целия товар ? В гърция лятото преди години имаха проблеми със тока щото всичките гърци си пуснаха климатици да се охлаждат и системата им клекна като препикано мушкато.
74
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Ню ЙоркВсъчшност по време на пандемията и ограниченията на тока и спекулите по затвяряне на ТЕЦ, редица политици и експерти коментираха, че мрежата, ще може да понесе товара при евентуално преминаване към ТЕЦ. Друг е въпросът, защо тези *** от ТЕЦ работят от 15 години без да алармират, че са в несъстовятелсонст. Защото си спомням добре няколко повишение с цел изчисване на дългове, за да може да имаме ТЕЦ и изведнъж нови 1.6 млрд. лв Това е супер нагло.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То да беа сал Софианье... Цел Бантустан плаща дълговете на Топлофикация...
72
0
 
2
 
! Отговори
Независим преди 1 месец
За пореден път някви набутани неграмотните ръководят без грам проницателност и образованост големи дружества, защото знаят, че държавата или общината няма да ги оставят да фалират. Защо последните 10 години не се направи един ремонт на това дружество... а се плащат по 30 -60 % загуби, защото цялата система а аболютно остаряла и неефективна. Дори не си плащат газта, а крайния потребител плаща, къде отиват тези пари, които всяка година при увеличение твърдят, че покриват задължение....политици
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО НЕ РАЗБРАХ, ЗАЩО СОФИЯНЦИ - БЮДЖЕТНИТЕ ПАРИ НЕ СА ЛИ ПРИНОС НА ЦЕЛИЯТ НАРОД,НИМА САМО ШОПИТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ??!!!...
70
1
 
4
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
До Софийска баница: Това, че най-богатите хора живеят в столицата, не означава, че там се внасят най-големите приходи в бюджета. АЕЦ, Булгартрансгаз, Агрполихим, Дънди, Аурубис и т.н. са в топ 10, но не правят парите в София. Регистрирани са в София, защото така по-лесно се искат рушветите, но не правят там паричките. Ако ще се дели по внесени приходи, в Крумовград и Колзодуй трябва да получават по 10 бона всеки месец....
69
1
 
6
 
! Отговори
as преди 1 месец
При електронно правителство, тия работи няма да се случват! Всички договори, фактури и т.н. ще се побликуват, както и спечелилите ги (договорите)! Да чухте някакво говорене за това ел правителство от герП , ПП, ДБ, ДПС, БСП, ИТН, възраждане? Не! Не защото така е по - лесно да манипулират! Излезе един и каже нещо, излезе друг и каже не е така! Пом.ярщина!
68
3
 
6
 
! Отговори
Ню Йорк преди 1 месец
Всички дето реват да фалират Софийската ТЕЦ трябва да знаят , че ако това стане ще минат на жесток режим на тока . Всеки *** от 2-та милиона софиянци като си включи бойлера по 3 KW плюс климатика и ще ви гърмят трафовете до края на света. Мислете с главите си ако можете иначе си направете задължително Сепуку .
67
2
 
5
 
! Отговори
Ъчко преди 1 месец
Темата ще ше да звучи празнично,вчера на 01.04. Питам се друго,35 години в лъжа,доене и голи обещания,не е ли достатъчно време за родни "СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ"На ахмак,краката му теглят,но главата му пати.След паметници, мавзолей,миризливи политически пръчове, да ви останат и политически катъри за разплод! Сладки сънища и поздрави от ГОНЗО!
66
5
 
4
 
! Отговори
Еми преди 1 месец
Баба ми , имаше мъдра мисъл: "Бомбите да падат,нали София не е в България!" Плащайте,докато годините стигнат 45,стигат ви, после,после ...отначало!
65
3
 
4
 
! Отговори
Зарко преди 1 месец
,"Имал си , дал си, само ми кажи, какъв зор имаше, че плащаш вече, 30 години,на хрантути!"
64
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Този "тумор" отдавна трябваше да е затворен.
63
1
 
1
 
! Отговори
Киро преди 1 месец
За да гласуват.
62
4
 
4
 
! Отговори
Ханк Ром преди 1 месец
за да му е пълно чекмеджето на Боко Банкянски.
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава на крадлив пенсионенотпадък
60
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До АнонименТова е какво беше: Леви резултати с десни мерки
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата май опират до цените, които ДКЕР определя. От 2009 година ДКЕР е на ГЕРБ и определя цени каквито Бойко Борисов им нареди.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудим се на един съсед - кара чисто нов джип за 100+ бона, пък за него знаем, че е "някакъв специалист" в Топлофикация ...
57
3
 
8
 
! Отговори
offf преди 1 месец
Като го плащат софиянци, защо парие не са от бюджета на общината.... Защо се извадиха от държавният бюджет, малко заглавието не е вярно
56
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не само софианците плащат а цяла българия плаща тая баница крайно време е това дружество да се приватизира и нещата ще ди дойдат на място тогава няма ка да плащам на частника загубите