Правителството няма намерение да пуска Радев на срещата на НАТО през юли

Официално нито Радев, нито Главчев са коментирали визитата в САЩ
30 май 2024 07:50, Нели Христова
98
Правителството няма намерение да пуска Радев на срещата на НАТО през юли
Снимка: БГНЕС

Правителството не възнамерява да допусне президента Румен Радев да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли, съобщават от "24 часа".

За участие в срещата на върха традиционно се изпращат покани както до държавния глава, така и до министър-председателя. Решението кой да ръководи българската делегация се взема от Министерския съвет.

Две покани - до Радев и до Главчев, има и в момента, като засега служебният премиер е по-вероятният представител на срещата на върха.

Главчев и Радев влязоха в задочен конфликт през уикенда заради заседанието на парламентарната асамблея на НАТО в София. Въпреки че е главнокомандващ, президентът тогава бе извън България - първо в Будапеща, а после в Швейцария, и пропусна среща с шефа на алианса Йенс Солтенберг.

От Унгария в съзвучие с Виктор Орбан първоначално Радев заговори за изпращане на войски на държави от НАТО в Украйна. Последваха отговори както от премиера Главчев, така и от политици, че никой не възнамерява да праща войски във воюващата страна. И че по принцип такова решение може да вземе единствено Народното събрание.

В понеделник асамблеята на НАТО прие софийската си резолюция - да се разреши на Киев да ползва дадени от съюзниците оръжия и на руска територия с цел предотвратяване на атаки срещу Украйна. Последва ново изявление от Радев. Той предупреди от Швейцария, че така Русия вече може да счите, че има право да нападне страни от НАТО. И тогава ще бъде въвлечена и България.

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава, член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как и риториката, и действията в тази посока непрекъснато ескалират, каза още президентът.

В отговор Главчев и генералният секретар на НАТО Столтенберг отново увериха, че няма да пращаме военни на фронта в Украйна.

Премиерът в допълни и детайли от личния си разговор със Столтенберг в Министерския съвет - шефът на НАТО му заявил, че "изкуството и целта е как, помагайки на Украйна, да не въвлечем НАТО".

Една от основните теми на срещата на върха в САЩ ще е именно декларацията от София, с която натовските парламенти дадоха зелена светлина на Украйна да обстрелва Русия със западни оръжия. За това настоява и самият Столтенберг. Предложението е заложено в проектодекларация, която предстои да се гласува във Вашингтон през юли, а в София мина с 24 гласа “за” срещу 9 "против". Подкрепа дойде от Канада, Великобритания, Франция, Нидерландия, Литва, Швеция, а единственото изказване срещу предложението засега е от Италия.

По всичко изглежда, че и партиите биха предпочели Главчев да ни представя във Вашингтон, а не Румен Радев. Именно такова мнение изрази бившият военен министър от "Промяната" Тодор Тагарев - отбеляза, че президентът не би отразил добре позицията на България. това той обясни още преди коментара на Радев. А председателят на ДПС Делян Пеевски директно обвини президента, че плаши хората, думите му са несъдържателни, поведението му е недопустимо, а той самият мисли само за "собственото си политическо оцеляване".

Засега официално нито Радев, нито Главчев са коментирали визитата в САЩ. В сряда обаче вицепрезидентът Илияна Йотова заяви твърдо - Радев да пътува, защото трябва да се чуват и мнения като неговото.

Традиционно България се представлява на срещите на върха на НАТО от президента си. Миналата година обаче Николай Денков прекъсна тази практика. Тогава отново имаше разнопосочно говорене от "Дондуков" 2 и евроатлантическото мнозинство в парламента.

Сега Йотова обясни, че Радев има лична покана за конференцията. Но такава по принцип се изпраща на всички държавни глави, а крайното решение е на правителството. То може да предложи на Радев да е член, но не и ръководител на делегацията, което обаче той едва ли би приел.

Радев вече веднъж бе изместен от Димитър Главчев, но за среща на върха на ЕС. Там България се представлява от премиер, освен ако той не е служебен. При всички служебни кабинети на Радев досега пътуваше самият той. На 17 и 18 април обаче Главчев отиде в Брюксел едва 8 дни след като се бе заклел като служебен министър-председател. Темите там отново бяха войните в Украйна и Близкия изток и отношенията на ЕС с Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Главчев е назначен, а не е избран.
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
счетоводителят главчев не разрешава на военния летец Радев среща на НАТО, ако всички там са като него ...
2
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствено Президента Радев отразява позицията на българският народ. НЕ на войната!
1
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парадефф да ходи на червения плошчад да прави набирания и коремни. .