Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

"Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия"
16 юни 2024 12:40, Красимир Ангелов
306
Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света
Снимка: Правителствена информационна служба

"Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", призова премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Главчев направи изказване в рамките на тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна".

Министър-председателят заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага МААЕ.

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години, е в центъра на нашите тревоги, тъй като седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени, посочи Главчев, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност. Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика.

"Не можем да приемем нито едно от двете", категоричен беше Главчев.

Премиерът приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската „Росатом“. "Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички", заяви премиерът.

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Политика
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така се говори ако искаш да имаш и в бъдеще политическа кариера. Разбрахме и че имало още излишно оръжие за даване, че руснаците като си нямат работа обстрелват другарите си в АЕЦ.
242
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Главчев първо да мисли за България, а след това как да помага на фашистка украйна.
241
1
 
11
 
! Отговори
Тоя преди 2 седмици
.......... /сам ще се цензурирам, но ме разбрахте/ да не би да твърди, че руснаците сами си обстрелват ЗАЕЦ. Защото те не са толкова луди. Безглавия да беше посъветвал зеленото нещо да не стреля по централи.
240
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Диверсификация означава няколко различни източника на доставки. Ние само говорим празни приказки, досега бяхме зависими от Русия, сега сме зависими от Америка и за газ и за ядрено гориво и за оръжие.
239
0
 
5
 
! Отговори
До 247 преди 2 седмици
До Анонимен Гл.упа.кът си ти! Знаеш ли, даваш ли си сметка какви ще са последиците за България при гръмване на атомна електроцентрала в Украйна!? Не, защото нямаш ум, а си безмозъчен апарат на пропагандата!!
238
8
 
2
 
! Отговори
До Мин-председателя! преди 2 седмици
Най-важно е службите за сигурност да се задействат да блокират всички сайтове, свързани с пропутинска пропаганда; със милионите и начина на организация на Величие и Исторически парк, които са направо секта, под управлението на КГБ! Ситуацията излиза извън контрол и е крайно време за крути мерки! Всяка проява на слабост ще доведе до връщане на социализма, но в Оруелския вариант!
237
2
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Брей ,Лешояда и от атомна енергетика разбирал......марионетката на Боко.
236
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украинска мутра е тоя Главок.
235
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Главанака се държи като министър-председател на Украйна а не на България. Щели да защитят ядрената безопасност на Украйна? Абе, главанак, първо виж ядрената безопасност на България, после се натискай на посолството с плонжовете си в Украйна.
234
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя наркоман ли е? 2 ракети само - АЕЦ Козлодуй и при румънците АЕЦ Черна вода и цяла Европа я няма...
233
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докога некадърници и неграмотници ще срамят България по света и Европа....??????
232
0
 
12
 
! Отговори
АМА ТОЯ Е ЛУД!!!! преди 2 седмици
Тоя явно е луд. Ама как си подхожда фамилията, а? ГЛАВЧЕВ. С тоя голяма глава това ли успя да измисли? Каква ти ядрена безопасност бълнува тоя? Ние имаме ЕДИН медицински хеликоптер. И все едно Исус посрещаха. То не бяха демонстрации, пъчене, снимки, интервюта. За един медицински хеликоптер... Тоя има ли идея какво значи ядрена безопасност? Един ТОПОЛ-М да ни удари само и ни няма на картата. С какво ще фо спре, Главчо??? Ще се надупиш да поемеш цяла ракета с 9 ядрени бойни глави отзад ли? Психо..
231
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защитавай си я нас не ни занимавай взимай пушката и заминавай ,жалък плазмодии
230
1
 
21
 
! Отговори
Хмм... преди 2 седмици
Вироглавчев, ама и ти почна като Тагаренко- повече говориш за Украйна, отколкото за България! Не е ли по- добре ти като премиер, макар и посочен от Борисов да защитаваш нашата безопасност на първо място. От къде се пръкнахте такива национални предатели бре вироглавчев? В какво се кълнете всички вие бре? Да се ръководите от интересите на България и на Украйна?
229
0
 
11
 
! Отговори
Ъ? преди 2 седмици
Европа и света. Що на второ място?
228
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руските медии го обявиха щом не щете мир по плана на путин ще вземем и одеса
227
0
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
АЕЦ Белене щяло да бъде в земетръсна зона и не може да се строи това не беше ли една от опорките, а Мерсин намиращ се в Южна Турция не е ли.
226
1
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ ЗАЩИТНИК НА ЯДРЕНАТА СВЕТОВНА БЕЗОПАСНОСТ! Е, те тва е! Парите по коя европрограма се отпускат? Не зная, но сигурно са много, трябва да са...
225
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия все повече задава тон в международните организации, както и Китай. Въпреки заплахите и натиска на целият запад и на САЩ, не успяха да откажат Китай от подкрепата към Русия. А провала на швейцарската оперетка е първият акорд на музиката която ще звучи в новия свят.
224
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимна 235 - хайде бегай у анадола. Там ще те "уважат" подобаващо!