Как световната преса реагира на отказа на Радев да води делегацията ни в НАТО?

Медиите го наричат "проруският президент"
28 юни 2024 18:00, Нели Христова
430
Как световната преса реагира на отказа на Радев да води делегацията ни в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Световната преса отрази широко отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация във Вашингтон за срещата на върха на НАТО, предаде БГНЕС.

"Вашингтон Пост" отбеляза, че "решението идва покрай разгорещените дебати между проруските и прозападните партии в България за това дали Радев, като главнокомандващ на армията, трябва да представлява страната на срещата на върха на НАТО."

"Радев често е критикуван от политическите си опоненти за приятелската си позиция към Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна и за публичните си изказвания, че изпращането на военна помощ на Киев ще удължи конфликта. Той е наричал привържениците на военната помощ за Украйна "подстрекатели към война", допълва изданието.

"Проруският президент на България пропуска срещата на върха на НАТО заради позицията си за Украйна", посочи MSN.

"Българският президент няма да участва в срещата на върха на НАТО поради различия по отношение на Украйна", предаде Радио Свободна Европа.

Китайската държавна агенция Синхуа също отрази новината.

АП припомни позициите на Радев в миналото и подчерта, че "президентският пост в България предоставя силна платформа за влияние върху общественото мнение".

"В противовес на рамковата позиция на българското правителство в подкрепа на Украйна президентът Румен Радев отказа да присъства на срещата на върха", написа "Евроактив".

Анадолската агенция отбеляза, че проевропейските партии в България обвиняват Радев, че служи на руските интереси.

"Украинска правда" посочи, че българският държавен глава "отдавна застъпва тези за войната в Украйна, които съответстват на позицията на Кремъл". "Радев казва, че предоставянето на военна помощ на Киев само удължава конфликта, а тези, които се застъпват за помощ към украинската съпротива, са войнолюбци", подчерта украинското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от Политика
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
23
 
10
 
! Отговори
РАДЕВ ГО Е СТРАХХ преди 3 дни
ВОЕНЕН, А ГО Е СТРАХ ДА ВЛЕЗЕ В БОЙ.... ЗАЩО ТОГАВА ВЗЕМА ВОЕННА ПЕНСИЯ.. НАЛИ ЗАТОВА ИМ ДАВАТ ПО 3000 ЛВ ПЕНСИЯ, ЗАЩОТО ИМ Е ПО РИСКОВА РАБОТАТА...... ДА ВЪРНЕ ВЕДНАГА ПАРИТЕ НА НАРОДА.....
288
21
 
21
 
! Отговори
Мдаа преди 3 дни
Вече целия свят говори, че Радев обслужва Кремъл. Само Радев се прави на неразбрал.
287
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Радев е доста прав.
286
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Значи,който не иска война е "проруски"?Тези нормални ли са въобще?Натъпкайте всички кръвожадни като сардини на някой остров заедно с онзи Борис Джонсън ,Макарона,Еленски и т.н.Там на острова по между си да се бият,а не невинни хора да страдат заради тях.
285
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пропагандата силно се увеличи от както зеленски получи пари от Конгреса. Трроливете се умножиха многократно и са много агресивни. Служебните ги толерират , 21575дюшеч им дойде пропагандата на зеленски с неговите пари.
284
20
 
10
 
! Отговори
крундел преди 3 дни
всички го знаят зеленият чорап, откакто се търти да оближе подметките на трафиканта на цигари, който се прави на руски патриарх, заедно с едрогабаритното вице, т.е. баш русор0б, на който могат да завиждат всички форумни русор0би, щото за разлика от тях е добре подплатен със "зелени хартийки без покритие", а на тях леля им им е обещала рубли, като станат световна валута, т.е. никога, както построиха "светлия комунизъм"...
283
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Киро канадеца да отиде поне е красив и приятел на Зеленски. Да се успокоят сорросоидите че са в кома.
282
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И какво значение има как е реагирала световната преса?Айде стига сме се превъзбуждали от вниманието на чужденците!
281
12
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 дни
До От Закинтос днес НАТО реашава едни неща, но "военния" Радев знае "по-добре" от НАТОвските генерали. Мдааа.
280
17
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 дни
Най-забавни са щатните Копейки! Като им кажеш, че Фелдфебелът Радев е руска метреса ,те скачат, ...ах, не било така! А бе то целият свят го разбраха, а и той самият няма капацитет да го прикрие, и даже парадира с това, ама копейките продължават да циклят..."Не било така"? Забавни са!
279
7
 
17
 
! Отговори
От Закинтос днес преди 3 дни
Като военен президента разбира за какво става въпрос,т.н. ястреби , които оръжие са виждали на картинки я интернет знаят ли за какво иде реч...? Или сънуват маршове на украинците в Москва,добре че е Джо Байдън да ги полива със студена война военнолюбците мечтаещи да превземат Кремъл и Сибир....
278
24
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 3 дни
...Радев бил избран от "народа"??? Да паднеш от смях! И от машинките на Мадуро...! Той за едни Шарлатани спретна едно "аллабала " , камо ли за собственият си избор!
277
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вицепрезидентката да отиде но само тя. Без главчов. Той не представляеа никого !
276
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Радев е избран от народа. Властта е узурпирана от служебния главанавчофф. Радев да изпрати мнение в писмен вид от името на бг народа .САЩ трябва да знаят мнението на народа !Радев е фаворит на народа .
275
12
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 3 дни
До Анонимен 277 Като ударите на камък с руската пропганда и започвате с общите приказки, ясни сте.
274
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Хммм - Това, че ти не следил развитието на конфликта, щото той не е от вчера, не означава, че не го е имало. Началото му не е началото на СВО. Ама ти тогава си разбрал.
273
21
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 дни
Русия отдавна загуби войната ! Още когато не успя да превземе Киев за две седмици! Останалото е агония, докато в самата империя не разкарат Ботоксовия Фюрер ! А нашият ***, ще го следят от цял свят как се пържи на бавен огън!
272
13
 
8
 
! Отговори
Хммм преди 3 дни
До Анонимен 270 "Та хич не е нападал Путин без предупреждение." Това е най-обикновена руска лъжа. Многократно непосредствено преди атаката срещу Украйна всички най-високопоставени представители на руския фашистки режим изрично твърдяха, че нямат никакво намерение да нападат Украйна.
271
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като не съществува Украина и Украинци, кой убива по минимум 100 заблудени Руснаци ,които се на тяхна територия всеки ден!?
270
6
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До 261 "Целия свят го нарича про-Руски орезидент!" - какво ме интересува "Целия свят" бе, про'с'так неграмотен?!