Как световната преса реагира на отказа на Радев да води делегацията ни в НАТО?

Медиите го наричат "проруският президент"
28 юни 2024 18:00, Нели Христова
430
Как световната преса реагира на отказа на Радев да води делегацията ни в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Световната преса отрази широко отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация във Вашингтон за срещата на върха на НАТО, предаде БГНЕС.

"Вашингтон Пост" отбеляза, че "решението идва покрай разгорещените дебати между проруските и прозападните партии в България за това дали Радев, като главнокомандващ на армията, трябва да представлява страната на срещата на върха на НАТО."

"Радев често е критикуван от политическите си опоненти за приятелската си позиция към Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна и за публичните си изказвания, че изпращането на военна помощ на Киев ще удължи конфликта. Той е наричал привържениците на военната помощ за Украйна "подстрекатели към война", допълва изданието.

"Проруският президент на България пропуска срещата на върха на НАТО заради позицията си за Украйна", посочи MSN.

"Българският президент няма да участва в срещата на върха на НАТО поради различия по отношение на Украйна", предаде Радио Свободна Европа.

Китайската държавна агенция Синхуа също отрази новината.

АП припомни позициите на Радев в миналото и подчерта, че "президентският пост в България предоставя силна платформа за влияние върху общественото мнение".

"В противовес на рамковата позиция на българското правителство в подкрепа на Украйна президентът Румен Радев отказа да присъства на срещата на върха", написа "Евроактив".

Анадолската агенция отбеляза, че проевропейските партии в България обвиняват Радев, че служи на руските интереси.

"Украинска правда" посочи, че българският държавен глава "отдавна застъпва тези за войната в Украйна, които съответстват на позицията на Кремъл". "Радев казва, че предоставянето на военна помощ на Киев само удължава конфликта, а тези, които се застъпват за помощ към украинската съпротива, са войнолюбци", подчерта украинското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от Политика
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не разбирам защо българите са толкова сбъркани. Живеят добре, благодарение на това, че се приобщихме към запада и постоянно искат да бъдат с Русия. Що никой не мечтае да емигрира в Русия, а всички бягат в прогнилата Англия и Германия?
308
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Rradev ima speshna rabota v rbg, chisti cherno more za nato otpadacite da otivat na chisto tea leopardi i patrioti veee. ;)
307
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Nato e fashistka antichoveshka hunta. Zasto pozvoli na izraelskite fashistki teroristi da izbivat palestinski deca i jeni?!
306
14
 
6
 
! Отговори
Радев е педал преди 3 дни
И обича да свири на путиновия малък корнишон
305
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Рундьо не отиде за да не разстройва свойте фенове, понеже на различни места и хора говори различни неща. Пък то има медедй ще го изпортят и червената баба мара ще плаче.
304
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Toчнo, лoruчнo u cnpaвegлuвo peшeнue нa npeзugeнтa Pageв!
303
19
 
8
 
! Отговори
ясно преди 3 дни
Очаквам Радев Щирлиц в най-скоро време да получи от Путин званието герой на съветския съюз
302
9
 
10
 
! Отговори
Липсват войници преди 3 дни
Селенски каза, че му липсва жива сила. Почвайте да набирате от България. Ние сме евтино пушечно месо
301
18
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 3 дни
Не президент
300
22
 
6
 
! Отговори
Пилона Радев преди 3 дни
Не ми е президент.
299
6
 
14
 
! Отговори
Климент преди 3 дни
До 293.Ти заминавай за Киев.Ние добре си живеем без едните и другите.
298
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пеевски се е доказал единствено за затвора
297
25
 
7
 
! Отговори
Доказал се е преди 3 дни
многократно Г-н Пеевски като верен атлантик и не му е мястото в списъка Магнитски.
296
13
 
5
 
! Отговори
Геле преди 3 дни
Гледайте интервюто на Осман Октай в Свободна Европа, да разберете как Путин е унижил наш ***. Изобщо не го бръсне за слива.
295
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чогунените натовски глави все още са задръстени с отживялото блоково мислене отпреди 40 години. На тях им трябва да имат враг, непрекъснато да се въоръжават, да правят военни планове, да се разширяват и да тероризират мирното население със заплахи за войни.
294
18
 
10
 
! Отговори
Off преди 3 дни
Замириса на ватенка. Мунчовата ватенак. Леко опикана от шубе, ако каже нещо ьсрещу господарите си, дали няма да стане излишен. Ще му спрат не само рублите.
293
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 284, правилно си отбелязал макар и в кавички, президентът Радев е военен, което означава че разбира от военно дело, а Столтенберг, а Рюте, а лайен която е била министър на отбраната имат ли нещо общо с военното дело
292
5
 
18
 
! Отговори
ZZ преди 3 дни
Браво Радев
291
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това нато било много чувствително. Яростно реагира, ако някой не му се подчини. Колко още по-ниско искате да се наведем пред вази? Дните ви са преброени и Радев и Вучич го знаят, затова не си дават зор. И другите го знаят, но още имитират задружно семейство. За пред хората, да изглежда нормално.
290
26
 
10
 
! Отговори
made in Решетников преди 3 дни
РадеФ , котилото му и копейкаджиите да заминават за Москва. Там най-добре ще слугуват, ще носят кафе, ще мият подовете, ще ринат сняг - все приятни за тях работи. А и поклони ще правят на любимия им кремълски джуджак.