Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%

23% от българите искат нови избори
28 юни 2024 12:40, Александър Попов
125
Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Доверието в 50-ото Народно събрание е 9% в началото. 68% нямат доверие в парламента. Стига се до ситуация, в която няма политическо решение. Няма политическа перспектива за стабилност. Политическата класа не успява да отговори на базисни очаквания и покриване на ниво, на което трябва да се случват нещата в една нормална и европейска държава. Защо разсъждаме, че ще има купени депутати в Народното събрание? Дори и мисленето за това е проблематично, защото започваме да го приемаме като част от политическия ни живот", заяви пред bTV социологът Добромир Живков.

15% е доверието към служебното правителство с премиер Димитър Главчев. Това сочат данните от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Над половината българи - 56%, смятат, че предизборната кампания е трябвало да завърши с лидерски дебат. Такъв обаче не е имало от десетилетие.
 
"Всеки говори сам за себе си и то в среда, в която не са подложени на натиск. Съвсем различно е, когато опонентите застанат един срещу друг“, посочи социологът.

Фрапиращата оценка е, че 73% от анкетираните посочват, че кампанията не ги е насърчила да гласуват на вота 2 в 1.

„Кампанията по-скоро е отблъснала избирателите. Всеки с добри биографични спомени от политиката преди 20 години – сам ще намери разликите в говореното“, каза той.

Кабинет или нови избори?

Според 20% от анкетираните решението пред 50-ото Народно събрание е излъчване на експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и друга формация. 16% са на мнение, че успешната формула за изпълнителната власт би била кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. 23% мислят, че ще има нови избори наесен.

А проучването засича и интересен нюанс – 59% от избирателите на партия „Величие“ искат нови избори, следвани от 47% от тези на "Възраждане". 32% от избирателите на ПП-ДБ искат нови избори.

Избирателите на Бойко Борисов казват, че не искат избори. Може и да се опасяват от загуба, тъй като е негативна тенденцията при партията“, каза Добромир Живков.

Данните са от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 4 дни
Как върви войната ГЕРБ ДПС? Знаете ли, че Пеевски ще арестува Борисов през уикенда?
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Парламентарна държава означава колективна отговорност. Но у нас колективната отговорност ,за съжаление води до колективна безотговорност, което е и желанието на политическата ни върхушка. За 34 години кражби на обществени средства нито един висш полити осъден!!!
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма логика заплатите в парламента да са по-високи, отколкото в останалите театри.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин с 81 процента доверие . А ние защо така . Даже президентът не знае становището на кабинета за международната среща която трябва да води . А народа вълците го яли ...съвсем не знае
34
1
 
4
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Ане, колега, не си прав за винетките, че не сме видяли нищо. Напротив, видяхме-палати, сараи, джипари, къщи в Барселона...и Алексей на гробищата. Видяхме достатъчно, стига толкова винетки :P
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз викам да опаковаме парламента. Форевър!
32
1
 
14
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 дни
15% одобрение за Главчо??? Немам думи..., на Главчо и 5% са му много, бе!!!! Е, заслужаваме си орисията!!!!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да ви наппомня колко години плащате винетки , нещо насреща да видяхте ? Окрадоха ни до безоразие .Българина най мрази да му бъркат в джоба .Сега се канят да ви правят доживотни абонати на техните фотоволтаици .Имат си 6,5 милиона роби .Аз знам , че дори Римската империя е паднала .Не става вече въпрос за справедливот , а за насочен гняв и мъст .
30
1
 
5
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Абе аз съм за референдумите не на последно място, защото знам, че няма да влязат в сила. Само че ако над 50% искат да излезем от НАТО и ЕС, ще е голям коз за България. Така лично ние, българите, ще можем да диктуваме условия на НАТО и Европа!
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Костя Копейкин и Цомчо/плюнката/ си бъркат по дупките.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Той пушеше "Парламент", но не влезе в парламента. Мажеше си масло "Президент", но не стана президент. Само с бирата "Корона" нещата му се получиха.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен За булекзит от ЕС и нато да. За президенска да, само ако е както до 1989. Защото какъв е смисъла ако президента е от мафията на тия в НС. Същото си е.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Във фейсбук има една страница която всеки ден публикува луксозните коли заснети по пътищата на България. Ако чужденец гледа тази страници би си помислил че България е нещо като Монако а всъщност е най бедната държава в ЕС. Това няма да свърши добре! Тия богаташи нищо не са научили от историята.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те имат имения по целия свят , цели курорти притежават , милиони и милиарди крадени пари по сметките .Вие плащате цял живот ипотека на две стаи и кухня , построени пак от техни фирми .Боя няма да реши нещата , по лошо от бой ще се наложи .
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Така е западната демокрация която не е друго освен мафия и държава в държавата. Населението е ненужно даже за избори.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
74 негласуващи , само чакат искарата и ще започне линча
22
2
 
16
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Вижте, Путин всеки месец разкарва по един негов недоброжелател, има 81% доверие. Тук всичките ни недоброжелатели са в парламента и имат 9% доверие.Забелязахте ли разликата и решението? По един всеки месец да скача от балкона на парламента, след година доверието ще е 50% ;)
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Възраждане искат референдум за излизане от НАТО. ИТН искат референдум за Президентска република. Ще има ли гласуващи за референдумите? Ако няма много желаещи може да поискаме референдум за Да се върне ли бюджетния излишък на данъкоплатците?
20
2
 
9
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
В сравнение с 81-те % към Путин, изглеждаме малко зле.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Величие се гледат под лупа от техните избиратели, подкрепят ли системните , никога повече няма да влязат никъде . Гарантирам ви .