Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка

Според мнозина хората не бива да плащат за глупостта на политиците
28 юни 2024 21:30, Красимир Ангелов
937
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Снимка: БГНЕС

Младите хора в България да получат базова военна подготовка, която да се провежда от запасняци и резервисти. Подобна идея лансира президентът Румен Радев преди 2 седмици по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така", заяви тогава държавният глава.

Още по темата
Думите на президента срещнаха възмущението на председателя на ДПС Делян Пеевски, който отсече, че младежите на България няма да ходят в задължителна казарма.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, посочи Пеевски.

В разгара на дискусиите дали трябва да има военно обучение за всички мъже, които не са ходили в казарма, Dnes.bg ви попита: Готови ли сте да защитавате България с оръжие, ако се наложи? В традиционната ни анкета гласуваха точно 3329 души.

Едва 13% от анкетираните декларират, че ако се наложи ще го сторят, защото това е дълг на всеки българин. Други 26% казват, че ще го сторят, но само и единствено ако има пряко нападение срещу България и са категорични, че няма да се бият в подкрепа или за интересите на чужди държави.

На фона на тези цифри цели 45% са категорични, че няма да хванат оръжие, защото настоящите военни конфликти са единствено плод на глупостта и болните амбиции на световните политици и хората не трябва да плащат заради тях.

Други 5% отчитат, че дори и да искат да защитят страната си няма как да го направят, защото нямат дори и елементарна военна подготовка. А 11% от анкетираните са категорични, че просто ще напуснат страната и ще потърсят спокойствие другаде, ако някога се стигне до такъв тежък момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
778
8
 
31
 
! Отговори
История даге преди 3 дни
Румънците си разстреляха диктатора на улицата . Слугите му се рабягаха и покриха. Ние нашия Тошко за светец го обявихме , а слугите му раздаваха куфарчета и редяха партий , които и до днес са на власт. Сега мрънкаме колко по-добре били румънците...
777
6
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До 760 "Ако ме мобилизират предпочитам първо да си изчистим родината от корумпирани политици и престъпници до девето коляно." - той и Дертлиев 1990/1 вас година искаше това. Но се появиха евроатлантиците Соломон Паси, Александър Йорданов и сие, които подкрепиха БКП срещу него.
776
1
 
6
 
! Отговори
Под дъгата преди 3 дни
До АнонименА мъжа и на теб къде ти бъркаше
775
2
 
24
 
! Отговори
Шарлатанско робство преди 3 дни
Още от римско време роб се става не само след загубена война , но и при неизплатен дълг. ПП ни вкараха в дългова спирала ако не знаете...
774
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На много до сега бранеха родината ПП мушениците ,най красивите и най лъжливите хоря ,като бивши министър на финансите от ПП ,че ще влезем в еврото 2025 г.днес заповяда на фондерлаен )))
773
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Бях на кафе с едно приятелско семейство. Бъpках с пръсти на жената в cливата пред очите на мъжа и.
772
13
 
8
 
! Отговори
вие сте бита карта преди 3 дни
Последната група са най-тъпата. Не може човек само да бяга. Те първи ще станат роби на победителя. Така както Радев лишен от достойнство и чест сега зависи от благоволението на останалите.
771
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колко беше хубаво едно време през комунизма, когато можеше да си купиш чадър и кафеварка само ако си ходил с организирана групова екскурзия до Чехия, Германия, Унгария или Полша.
770
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Бих защитавал териториалната цялост на България, т.е ако Турция, Сърбия или РСМ предявява претенции защото нашите политици няма да ни защитят.Но не се надявайте да се бият за чужди интереси някъде си, ако ме карат да се бият срещу Русия първо ще се разправя с някои посолства и нашите политици.
769
5
 
7
 
! Отговори
Доброволец=камикадзе преди 3 дни
В 21 век войната се води от обучени минимум 3 години войници, доброволци с месец строева подкотвка са за пушечно месо- за да видят профитата от къде ги стреля врага.Да приемат до 55 г на работа в армията не само до 40г. До 40 ги иска и бизнеса след 50 ги изхвърля. Щом до 67 г са годни за работа стават и за армията иначе пенсия...
768
1
 
19
 
! Отговори
И войната е бизнес преди 3 дни
Бизнеса да вкара индийци и за армията не само да подържа заплатите на африкански нива с масов внос на индийци в България.
767
2
 
10
 
! Отговори
Враг пред портата преди 3 дни
Една пушка на на пет левента. Като падне първия . Втория взема. Последния оди да сдава на старшината.
766
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Добрите дела се вършат тихо. Другото е актьорска игра. Същото е и с патриотизма.
765
1
 
5
 
! Отговори
Войн преди 3 дни
Само един маркуч за противогаз е нужен. Главъта да е близо до тялото. Когато свърши войната.
764
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кой допусна този да стане президент? Кой е гласувал за него?
763
2
 
6
 
! Отговори
Васил преди 3 дни
Украинците в булгария . Българите в украйна. Абе кога ше останем само ние ромите да си поправим държавицата.
762
7
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 дни
Комунисти не браня, но поне, на един руски комунист бих пръснал черепа с кеф...ХАХАХА...ЗАЩОТО, ЩОТО ТОЧНО ТЕ НИ ДОКАРАХА ДО ТАЯ ПРОСИЯ И ПРОТСТОТИЯ----НАРЕЧЕНА "КОМУНИЗЪМ"!
761
1
 
4
 
! Отговори
Уч редявам преди 3 дни
Нова партия. Имаше такъв народ . Почвам да събирам подписи . Скпро ще има нови избори.
760
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не мога да повярвам колко неадеквстници коментират тук.Нямало да защитават тая територия?!Ами намерете си друга щом тая не ви харесва.Защо живеете тук?Аз ще я защитавам с цената на всичко,ако се наложи.А сега се запитайте,защо сте такива мизерници,и душите ви също.
759
0
 
4
 
! Отговори
vs преди 3 дни
Първо при т***иквоча, шиши и данчо ментата ще отида пък после ще видим!