Авторитетът на Доган под въпрос, ще се разцепи ли ДПС?

Политолози отговарят какви са шансовете за редовен кабинет
3 юли 2024 12:36, Инна Ангелова
81

Трябва да се прави ясно разграничение какво е партия и какво парламентарна група. Както виждаме -  все още се поддържа сплотеност на парламентарните групи. Това тепърва ще го видим. Никой все още не е казал и какъв е резултатът от заседанието на "Величие", те все пак са се опитали да вземат групово решение. Там има единици, които се разграничават. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

“Докато при "Величие" думата "партия" е доста условна, там може да говорим за парламентарна група. Засега "Има такъв народ" се държат по-стабилно, но когато става въпрос за ПП-ДБ, там има различни визии за това накъде трябва да върви. Виждате Радан Кънев, който казва, че трябва да се тръгне в съвсем различна посока", добави проф. Коларова.

Коларова е на мнение, че в  ДПС не може да се твърди, че "нещо доминира отгоре". При тях партийните процеси в момента са най-интересни. В партията е имало достатъчно трусове и разцепления през годините. Днешните събития обаче поставят под въпрос авторитета на почетния председател Ахмед Доган.

“Очевидно е, че има конфликт между двамата, ако се позовем на думите на Аталай от тази сутрин и изказването на Пеевски, че Доган е посъветвал депутатите на ДПС да не гласуват за проектокабинета "Желязков". Докато Пеевски заявява, че ще има такава подкрепа", коментира политологът доц. Милен Любенов.

"От днешния ден ще зависи как ще се развият процесите в партията. ДПС има много ясна идентичност, която е изградена на базата на определени ценности, които стоят в основата на това обединение. Пеевски остава едно външно тяло за партията, не мисля, че той би спечелил тази война, ако се говори за конфликт между него и Доган. Има два сценария - или партията да се разцепи, или Пеевски да бъде изключен от партията", подчерта доц. Любенов за Bulgaria ON AIR.

Доц. Любенов не изрази надежда, че днес ще се гласува правителство. Той коментира трусовете в ДПС и това, че постепенно партията се е превърнала във "фирма".

"Аталай днес е достигнал до този извод, но той твърди. Пеевски е водещ фактор в ДПС повече от 10 години. Той беше създаден от тези хора, които сега част от тях се разграничават от него. ДПС имаше водеща роля за членството на България в НАТО и ЕС, но тя постепенно се превърна в бизнес формация. Ако тя успее да се изчисти, тогава ДПС ще има важно място в българския политически живот. Но виждаме, че партията има репутационен проблем", добави доц. Милен Любенов.

Коларова допълни, че ДПС е затворена партия. Доц. Любенов пък определи “Величие” като “партия-фантом”. Те са в парламента заради ниската избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Политика
НС не успя да избере председател на временната комисия за Нотариуса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пеевски ще отстреля доган, но няма да се задоволи с това, ще подгони перпелкащият сокол в нивата и ще го довърши в тила.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 20, ами като говори с депутатите от ДПС, сред които очевидно има силно влияние! Или трябва да ти го нарисувам че да го разбереш?
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Електората на ДПС е много верен и добре организиран, но те мразят Пеевски повече отколкото българите го мразим. В този смисъл ДПС ще бъдат губещи ако той е председател. Да видим как ще завърши това, той сам се коронова днес.
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е класически тип овладяване на партия, първо отстрелваш приближените до сокола, после самият него. Във всяка мафиотска организация дебне такова корпоративно преструктуриране. Ако Доган беше умен щеше да се оттегли напълно, само да дава съвети. Бос който не знае кога да се оттегли го отстрелват. Ще го намеят във ваната скоро.
18
1
 
15
 
! Отговори
Цирк преди 5 дни
Как още не са пуснали вица за етническият мир и възродителният процес,чрез тези вицове 35г.дпс изнудва и убива България.
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Доган си взе беля на главата с Пеевски в ДПС..
16
0
 
7
 
! Отговори
Еер преди 5 дни
До коментара за посланника от Турция : и за оня от ДОСт идваше ама нищо не стана.
15
2
 
4
 
! Отговори
Най-доброто да няма преди 5 дни
ДПС! В България живеят българи и гости (чужденци) т.е. хора! Разликата между тях е, че българите имат право да гласуват за България!
14
3
 
6
 
! Отговори
БАЙДЪН ОТ ДОГАН преди 5 дни
СТАРИ КОНЕ - НИКОЙ НЕ Е ВЕЧЕН......
13
1
 
18
 
! Отговори
Те преди 5 дни
ДПС е пуснало пипала навсякъде и само граби,граби.
12
0
 
25
 
! Отговори
Еер преди 5 дни
Оня ден цирк Балкански сгъна шатрата, сега дойде цирк пеевски.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Посланика на Турция отиде в парламента да подкрепи Пеевски! Мисля че мача е свирен вече
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ДПС е етническа , турска и противоконституционна партия! Тя трябва да бъде забранена. Трябва да се забрани гласуването в Турция. Те не живеят в България, не плащат данъци тук, не говорят български език, а само ползват българските паспорти за пътуване на Запад.Това са атентаторите от гара Буново. Помните ли? Простихте ли? а още 500 години ангария, а?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе и тия подобни на Исторически парк,ама техния Джурасик парк
8
2
 
15
 
! Отговори
Дурдомов преди 5 дни
Още не се е родил тоя дето ще прецака сокола. Това е или игра, или скоро ще видим дебелянчо да се лови за кюлотите на баба си.
7
0
 
3
 
! Отговори
Гено от Грамада преди 5 дни
Политиката писна на народа, като става дума за разцепване, на нормалните хора по-интересен обект е със зеленото сако в кадъра.
6
2
 
17
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 5 дни
Доган гледа като Тодор Живков на пленума 10 ноември. Първо му благодариха, после изключване от партията, арест, и т.н.
5
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 5 дни
Делян Пеевски не е председател на ДПС, а е СЪпредседател заедно с Джевдет Чакъров!!!!
4
2
 
23
 
! Отговори
Иван преди 5 дни
Баце ако и ДПС разцепи сега го признах!
3
3
 
22
 
! Отговори
Жако Фенбах преди 5 дни
Не може да се отрече на янките блестящата операция- хванаха за топпкитте пълното момче, и го насъскаха срещу бащицата му, в такава ситуация всеки избира себе си пред бащицата. Но Ахмед не е казал последната си дума, освен ако не е наясно, и да предпочете статут пред унищожение.