Радев се срещна с партриарх Даниил: Обществото ни разчита на БПЦ

Наша обща мисия е да обединяваме, каза президентът
11 юли 2024 17:15, Нели Христова
55
Радев се срещна с партриарх Даниил: Обществото ни разчита на БПЦ
Снимка: БГНЕС

За нашия народ Българската православна църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго. Някога фактор за постигане на националното ни освобождение, днес обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовните ни устои, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща днес с Негово светейшество Българския патриарх Даниил, в която участваха и членове на Светия синод на БПЦ.

Във времена на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът Радев и поздрави патриарх Даниил с избора му за предстоятел на БПЦ. "Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи", каза още Румен Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност да насърчава вярата, укрепва единството на Българската православна църква и отстоява нейната независимост.

Обща бе позицията, че преодоляването на духовната криза в България и единението на българския народ изискват общи действия на държавните институции и на Българската православна църква. Гарантирането на сигурността и благоденствието на българските граждани трябва да върви заедно с нравственото ни и духовно израстване като народ, подчертаха и президентът Радев, и патриарх Даниил. Държавният глава отбеляза също така значимия принос на БПЦ за съхраняване и пренасяне през поколенията на българските национални традиции, език и култура, за опазване на националната ни идентичност и историческото ни наследство.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за въвеждане на учебния предмет "Религия" като част от задължителната подготовка в българското училище. Бяха откроени позитивни примери от подобна практика в съседни на страната ни държави. Румен Радев и Илияна Йотова откроиха също така значението на сътрудничеството на институциите с Българската православна църква за развитието на връзките със сънародниците ни зад граница, за образованието на децата от българските общности в чужбина и опазването на българския език.

Негово Светейшество патриарх Даниил открои голямото значение на Българската православна църква за българския народ както в исторически план, така и за укрепване на нравствените устои на обществото ни днес. Като институция, посветена на спасението на човешката душа, Българската православна църква има и огромна роля за личностното развитие и изграждане, за подобряване на отношенията между хората, за отстояване на традиционните за православието семейни ценности, за отговорността на родителите и обществото към възпитанието на децата и за укрепването на обществения морал.

След края на срещата патриарх Даниил подари на президента Румен Радев колекция сребърни медали „Манастирите на България“, а той от своя страна дари на Негово Светейшество иконата „Добрият Пастир“.

Интегрирането на нови и модерни технологии в начините за популяризиране на българското духовно наследство, църковната дипломация, както и ролята на държавата в намирането на успешни модели за финансиране и опазване на собственост, която принадлежи на БПЦ, също бяха обсъдени по време на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съвременното общество позволява икономически контакти по цял свят. Лесният трянспорт обаче не значи еднаквост на мисленето. Наивно е да се мисли, че езикът на парите и келепира е еднакъв. Затова е полезно всички да имат фундаментални понятия за различнията в подхода по повод организацията на света и живота, изразени в религиите Те не са атракция и форма на индивидуална креативност. ..Отнася се И за по-старото пололение, защото масово е доволно невежо. от което страдаме всички.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, вие трябва да вземето отношение към заплахите на младите в ДПС към целостта на отечеството.Доган ги призова на джихад и да не се страхуват вчера, а те му отговориха днес, че са готови на ВСИЧКО, НА ВСИЧКО, ЗА ДА ОСТАНЕ СУЛТАНАТА В БГ.Лесно е да се знае историята ни, още по - лесно е да се четат речи за делото на апостолите от възраждането ни.Трудно е да си държавник, когато иде момент да се брани народа, вярата ни и държавата ни! Пожелавам ви успех, защото вече вие сте единствен на борда.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двуличници , защо заградихте народа за който толкова сте загрижени като овче стадо пред Александър Невски на двеста метра от храма при Интронизацията на Новия патриарх а тези които продадоха и погребаха България се скъсаха да се снимат със Даниил и да му се лигавят ? Какво търсеще самозванеца самопроизвелсе Вселенски Патриарх / Вартоломей / на тази служба ?Иначе намираме време да се срещнем със Кенет.. Страно как Неофит / Бог да го прости / като се срещтна със Кенет и скоропостижно ритна камб
10
5
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
До там ли я докарахме обществото да разчита на БПЦ да ни реши проблемите ?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първият предмет, който се записва в списъка на изучаваните учебни дисциплини в Германия, е религия, съответно за тези, които не са с родители католици или протестанти - етика. Трябва също да се знае, че религия се учи и сред палстинците в Израел, Учат както Корана, така и Новия завет (естествено също Стария завет). Важно е политици и въобще гражданите да знаят, че религиозната радикализация по света последните години се свързва, НЕ с бедни, а с имотни, доста материално осигурени хора.
8
9
 
14
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 1 месец
Срам ме е от тях!
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както винаги, добра работа на генерал Радев.
6
7
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Това ви чака ако Русия спечели войната: чернодрехи комунисти с кръстове и петолъчки. Руските служби и използваните от тях руски учени повече не можаха да измислят. Уви! Толкова си могат.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С Русия или с Бог.
4
7
 
11
 
! Отговори
до 8-ми преди 1 месец
Престаравате се с ругатните по патриарха и президента.
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРСКАТА ПУТИНИСТКА ЦЪРКВА НАЧЕЛО СЪС САТАНАИЛ
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПУТИНИАРХ САТАНАИЛ И РУМЕН ДЯВОЛОВ
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакво уважение към православието то е политическо мотивирано копие на католицизма.