Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
0
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Кирил и разум е синоним. А оксиморон е дума от гръцки, забранена за русофили
80
0
 
1
 
! Отговори
НЕ СИ ПРАВ КИРИЛЕ преди 1 месец
ЗАПАЛВАНЕТО НА ПОЖАРИТЕ ПОКАЗВА ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ, МУДНОСТТА В ГАСЕНЕТО СЪЩО
79
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
герп запали пожарите предизборно за пиар
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обществените поръчки са едно кранче за корупция. Нагласят определени критерии така че само един да може да ги изпълни и когато това не може да се случи се избира по най-ниска цена, а тя се договаря под масата, например вместо някой да предложи 1000 лева предлага 500 и така останалите няма как да предложат такава цена защото ще са на загуба. А този който подбива цената бива компенсиран по друг начин и така се делят парите между политици и изпълнители.
77
4
 
10
 
! Отговори
Azz преди 1 месец
не тъпчо - липсва техника !!! Тая техника ти подари на наглите укри !!!!
76
0
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 1 месец
Увеличената заплата няма да промени безхаберието и липсата на самоинициатива, само ще увеличи разходите на бедният народ.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕВРОАТЛАНТИК - Киро и разум = оксиморон! С фенер да му търсиш на киро разума, няма намиране, куха работа.
74
0
 
7
 
! Отговори
Пиро Манчев преди 1 месец
Що бре, Кирца, организация на паленето си има?!
73
12
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Кирил Петков е гласът на разума в една оскотяла от диктатура страна.
72
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЪЛПАТА СЕКТАНТИ ГЕРБ ЗАПАЛИХА БЪЛГАРИЯ
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 - Хич не е простичък народът, и по отношението към тоя си личи. Просто е смачкан отвсякъде и му е важно оцеляването, писнало му е от всичко и всички. Но това не означава, че в един момент няма да избухне.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
народът е простичък и такива мошеници като този на снимката се чувстват като риба във вода да лъжат и да крадат за себе си и за чужди държави.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 70 - Герб от три години не управлява. Айде, той не става, ами тия, кадърниците, що не оправиха нещата? Омръзна ми да слушам какво не свършили борисовци, ами кировци какво свършиха?
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ само обещаваше! Това е начина, обещаваш ,но вместо това усвояваш! След това купувашюв Гърция, Македония, Турция ,Сърбия, Босна и в Барселона разбира се!
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма технима, защотот ГЕРБ,ВМРО и ДПС предпочитат и предпочитаха да усвояват пари за тяхните каси! Те Усвоявар всичко, Вяропейско и Българско, но за липна полза, а не за народа!
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ уоравлява над 15 години! Защо нямаше медицински хеликиптери, защо няма противопожарни самолети и хеликоптери?Защов Македония има 4 противопожарни самолети, а те са много по-бедни от нас! Защо ГЕРБ не направи нищо от това което обеща! Защо,защо,.....? Защото народа е *** е затова!
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сержант ТРЯБВА ДА СЕ ОВИЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 - Дали смее Кирото да иде вече за снимки да хване маркуч, след като хората от карловско го изгониха като мръсно коте, че и го овикаха хубаво? Май не му стиска, затова от разстояние ще се прави на разбирач и ще раздава нещо, дет го нЕма, само щото не може да си държи затворена устата.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те са Организирана престъпна група.
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко е при детето в Турция. Да види баща си.