Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам Кирил Петков как организра изречения , си представям как може да организра борба с пожари .
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради този почина човек при ПТП. На другия ден сменили асфалта и замазали уликите. И този същия и другите около него, говорят, че се борили за справедливост.
99
2
 
10
 
! Отговори
емо преди 1 месец
поредният неадекватен политик, влязъл в политиката с лъжа. несправянето от страна на държавата с пожарите, а преди с наводненията и с всякакъв род бедствия, се корени в същността на обществения строй - неолиберален глобален капитализъм, игнориращ напълно обществения интерес и извеждащ на преден план само частния интерес. това е, което следва да се промени.
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Променкаджиите освен че са корумпирани са и ужасно некадърни. Затова се сринаха двете им правителства, защото бяха некадърни.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви имам организацията Кириле. Имаше един снеговалеж в София след който 3 месеца не успяха да съберат падналите клони и цяла София беше като след ... Тогава не питахте вашия кмет , какво се случва нали ...
96
6
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Важното е да се дават пари и техника на зеленски
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро, Кирооо, ти знаеш всичко само, че стопира държавата от 3 години. Коя работа доведе до край? Дали пари по Плана за възстановяване? Дали нещо построи? Дали институциите работят по-добре? Дали ни вдигна стандарта на живот? Кажи Киро, с какво да те запимним?
94
0
 
8
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 месец
Вече не били шарлатани..Радев им прости и пак щял да дига юмрукя...На помирителна среща ще похапнат баклава кадаиф тулумбички,сладка бозичка....въъъх
93
8
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
94, а твоят благодетел от Банкя защо не е в затвора? "Малко" повече прегрешения има от кирето! Да не забравяме че по поръчка на Цеко Минев, Борисов и ЦЦ оставиха половин Витоша да изгори!!! Много къса памет имате някои.
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да управляваш не е шега работа. Изисква се огромен управленски опит и голяма отговорност, бързи реакции. Иначе само да приказваш ала бала е лесно.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕВРОАТЛАНТИК - Толкова сте грамотни езиково всичките, начело с любимия ти Киро! Като заговори на български, трябва някой да обяснява какво е искал да каже!
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този защо не е в затвора??
89
0
 
13
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
Кривчооо, не случайно баща ти правеше задкулисни преговори за Сглобката , ти не ставаш за нищо !!!
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък искем Киро да каже, като гербаджиите не са купили техника, той що раздаде и малкото такава, дето можеше сега да върши работа и не купи друга? И миналата, и по-миналата година имаше пожари, а Герб от три години не управлява.
87
0
 
8
 
! Отговори
отивай доброволец, преди 1 месец
стига си бърборил и си се показвал, все пак не си от най-умните и приятните лица!
86
1
 
6
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
Кривчо, бегай да оправяш САЩ не БГ ... или и от там те изгониха за некадърност ?!?!?!
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Azz Ква техника е подарил на Украйна бе шмъркач, някви бронетранспортьори , дето никога не са използвани. Миналата година дрънкахте що не се използват същите при наводненията и че са ги дали на Украйна, а те си бяха в България. На България и трябва съвременна техника пригодена за това. В прав текст ти го казва че има проблеми с поръчките и че нарочно се бавят, по същите начин се бавеха хеликоптерите линейки и решението за детска болница и куп други неща се бавят нарочно.
84
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ ОКРАДЕ ПАРИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам от ГЕРБ да излязат и да кажат защо след толкова много години тяхно управление няма необходимите машини за гасене на пожари.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я се разкарай бе парапет с мазна коса!