Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пуделът жив ли е още? Да не са го премахнали като свидетел?
60
2
 
21
 
! Отговори
Йордан преди 2 месеца
Петков и другите от ППДБ ни управляват вече 3 години и половина, и все някой друг им е виновен. Време е да си носят отговорността и да влязат в затвора.
59
0
 
14
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
Като човек, участвал в потушаването на много пожари потвърждавам , че цари пълен хаос. Струпва се техника и личен състав, но наистина след това е хаос. Всеки вика ' еб.. съ... Му . ***.. м. Та' като изгори ще спре. Това съм го чувал многократно и то от пожарникари. Не твърдя, че всички са така. Има едни 20%, които се блъскат, а тарикатите само си викат ' тези са големи буда...ли' и те така. Много хора са на държавна заплата, но ги боли мура за държавата.
58
6
 
3
 
! Отговори
Под всички преди 2 месеца
Статии за пожарите ,коментарите са едни и същи-липса на организация и техника.Половината партии искат оставката на Калинк.ата Стоянов.Но щом Киро каже нещо,веднага се появяват троловете и пишат всичко друго ,но не и истината.Какво общо имат Канада и Кена с пожарите?Но вие си пишете.
57
2
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
Пожарите са нищожно бедствие в сравнение на тези, които един психично болен британски агент и един кокорещ се крадец докараха на тази държава. Тепърва ще плащаме за щетите, които тези създания нанесоха на енергетиката и националната сигурност.
56
4
 
15
 
! Отговори
Шундьо от Посолство преди 2 месеца
В една нормална държава, това лице щеше да е в затвора за държавна измяна!
55
2
 
17
 
! Отговори
Малее преди 2 месеца
тоя некадърник седнал акъл да дава! Ходи си продавай вкисналия сок от моркови и не се мешай у държавните дела, че всичко съсипваш, Кире!
54
5
 
8
 
! Отговори
Питам се преди 2 месеца
Защо бащата на нацията Бойко го няма никакъв? Нито един коментар,нито един! Легнал е като калкан на дъното,докато войната Пеевски-Доган поутихне ли?
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оффф, и тоя тесен специалист се изока по темата, понеже в Харвард подготвят специално за противопожарна защита и много ги знае нещата. Сега го очаквам да иде за 1 час да се снима как държи един маркуч или лопата, та да видим колко голям огнеборец е. ***, това не ти е парапета на Ленчето.
52
2
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 2 месеца
Карловските села се наводниха при служебното правителство на Гълъб.Даже Деса президеншата ходи да разчиства терена.
51
2
 
7
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 2 месеца
Тоя още ли си води своето оскотяло съществуване?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поръчката към правилния изпълнител..и след това + няколко анекса и кат при бай Сали 20 милиона в същи под миндера със 30 000 патрона за 67 оръжия за самоотбрана..Ей така няма грижи- случват се нещата..Сега платил 10 000лв "гаранция" - срещу 20 000 000 откраднати пари и си бара у ЯИ това е само от една "обществена" поръчка..за ученически автобусиА помислите и се сетете що се случват нещата у нас през "обществена поръчка"...Алоу в интернет ги има данните на фирмите производители и цени..
49
1
 
11
 
! Отговори
Това преди 2 месеца
*** да се скрие някъде, а не да бръщолеви небивалици по медиите!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Канадеца е луд,по Ленчето
47
2
 
13
 
! Отговори
... преди 2 месеца
А по твое време като се наводниха карловските села, всичко беше перфектно.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разликата Кире е само в това от какво оглупявате , едните от алчност , при теб от друго , но алчността пак си е на лице , съхранила се е , устойчива бе .
45
1
 
1
 
! Отговори
абв преди 2 месеца
До Анонимен пред всяка секция има окачени чаршафи-списъци с кандидати. тъй ли не се припознахте в някого, който познавате, и за който знаете, че е читав човек? Без значение от коя партия е? Затова има префернциално гласуване, след като не сме достигнали още до персоналното, а не партийното. Оправдания за мързеливците, които не си мръдват задниците от дивана/бюрото, и пръстите от клавиатурата. Бунтари, ама на приказки и то само по форумите. действия-никакви.
44
3
 
0
 
! Отговори
Прасчо преди 2 месеца
Шиши трябваше да организира гасенето.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно така. Липса н организация и опит. Кирчовците проспаха Последните 3 години и никаква подготовка за действие бедствена ситуация. Правителството на Главчев също не мисли адекватно при такава ситуация. Но са първенци в изпразване на военните складове от техника. Да си на власт се изисква изключителна отговорност и подготовка. Не е майтап
42
1
 
9
 
! Отговори
Точка на кипене преди 2 месеца
Пълен ***.Каква организация като нямаме елементарна техника и професионално обучен персонал.Ние сме пропаднала държава с демотивирани хора.