Добрев скочи на Василев: 45 г. соц - $10 млрд. дълг, при Асен - $11 млрд. за 3 г.

Обновена: 23 юли 2024 18:17 | 23 юли 2024 17:30, Александър Попов
171
Добрев скочи на Василев: 45 г. соц - $10 млрд. дълг, при Асен - $11 млрд. за 3 г.
Снимка: БГНЕС

За 45 години комунистическа власт България натрупа 10 милиарда долара външен дълг, за 32 години преход от 1989 до средата на 2021 г. всички демократични правителства натрупаха 6 милиарда долара дълг, а само за три години от средата на 2021 г. до края на 2024 г. Асен Василев ни „оправи“ с нов дълг за 11 милиарда долара. Кой сега е номер 1? Това попита депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, като насочи коментара си към "хора без розови очила" и е по повод на изявление на ПП-ДБ, според което кабинетът „Денков“ е оставил България с най-ниския дълг в целия ЕС – 22% от БВП.

Добрев цитира данните от Стратегията за управление на държавния дълг на Министерството на финансите за периода 2024-2026 г. От нея става ясно, че дългът на България ще нарасне само за няколко години от 36 млрд. на 65 млрд., а лихвите от 600 млн. лв. на 2,2 млрд.

„Тоест само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала Хемус на година. Който иска да си носи розовите очила - това е въпрос на личен избор“, почерта Делян Добрев.

По-рано от ПП-ДБ се похвалиха, че кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС.

"Според последните данни на Евростат България продължава да бъде страната с най-нисък държавен дълг като процент от БВП в целия Европейски съюз – 22,6% от БВП, следвана от Естония (23,6%) и Люксембург (27,2%)", заявиха от партията и изброиха ключови точки:
 

  • През първото тримесечие на 2024 г. дългът на страната намалява с 0,5 процентни пункта спрямо края на 2023 г.
  • България е една от само седем страни в ЕС, които отбелязват намаление на дълга си през този период.
  • За сравнение, държавите с най-голям дълг в ЕС са Гърция (159,8%), Италия (137,7%) и Франция (110,8%).


Самият Асен Василев, съпредседател на “Продължаваме Промяната", коментира тези резултати във Фейсбук: “Редовното правителство остави България с най-нисък дълг в целия ЕС. Евростат срещу лъжите, злобата и завистта."

И даде допълнителни данни:
 

  • 20 държави членки регистрират нарастване на дълга си спрямо последното тримесечие на 2023 г.
  • На годишна база дългът на България се повишава минимално с 0,5 процентни пункта, което е значително по-малко от увеличението в много други страни.
  • Средното съотношение на държавния дълг към БВП в еврозоната е 88,7%, а в целия ЕС – 82%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Добрев е един жалък ***.
150
0
 
1
 
! Отговори
Аня от Горна Баня преди 1 месец
Делянчо , леля , как е родАта ,набутана до девето коляно в Община Аскию ? На нея колко процента от дълга на Асен й се падат ?!
149
0
 
3
 
! Отговори
Топчо преди 1 месец
До млад мафиотТози не трябва ли да е в затвора? А Влади Горанов? Другите няма да ги изброявам.
148
1
 
5
 
! Отговори
млад мафиот преди 1 месец
ГЕРБ е мафия тотална!
147
0
 
0
 
! Отговори
Не виждам преди 1 месец
разлика между ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП, ДБ. За 2.5 г. инфлация при храни е над 60%. 30% при ГЕРБ, още 30% при ДБ, ПП. Като заплати са вдигнати с 30%. При други стоки и услуги инфлацията е сто процента. Като цяло българите са обеднели с между 30% и 70%. За погасяване на дългове, изобщо не се говори. За безобразните Концесии също, без концесионна такса. Увеличени местни данъци, акцизи, ток, вода. А предстои борса ток, освен борса газ. А с евр зоната и унищожена енергетика, забиват последният пирон.
146
1
 
2
 
! Отговори
Цитат преди 1 месец
"Външният дълг от 10 млрд. долара по времето на социализма е БРУТЕН външен дълг, включващ не само този за управление на държавата, а всички задължения на фирмите. Добрев съпоставя БВ дълг на соц. държавата само с държавния дълг на капиталистическа България, без да включва дългът на фирмите. Към м. февруари 2024 г. брутният външен дълг на България е 44,417 млрд. евро". 400 милиарда лева загуби за България от концесии, закриване реактори, Уестинг, ф16, помощи Укр., опростени дългове и др.
145
0
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Добрев ,не скачай много - ти си от тези, които ще възстановят този дълг ,като върнеш заграбеното и ще бъдещ "жертвения агнец" на ГЕРБ - номер едно ,по същия ,като твой съименник ,за секунди ще ти се променят нещата.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП вдигнаха доходите заедно с дълга. Сега всичко изглежда добре, но при една криза за няколко години дълга може да се окаже не чак толкова нисък. Проблема е че той си нараства, но с парите взети както дълг не се гради нещо което да носи доход. Но така е все пак държавниците си ги избираме ние - голяма част от хората ходят с пари от кредит на почивка или си купуват последния айфон с бърз кредит за видят другите колко са "богати"
143
0
 
3
 
! Отговори
Грую преди 1 месец
Делянчо, мама, едно време заплатата на *** беше 200$ по официалния курс, или 50$ по тоя на черно.Сега колко е минималната заплата в доларЕ?
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато ГЕРБ завзе властта през 2009 година, първата му работа беше да изсмуче резервите наследени от тройната коалиция. С други думи не трябва да се гледа само дълга, а и резервите, които има държавата. Гледайки размера на външния ни дълг през годините, само при Жан Виденов дълга спадна с три милиарда долара. През 1989 беше 8 милиарда долара, но имахме около 5 милиарда долара външни вземания, т.е. имахме нетно малък външен дълг.
141
0
 
9
 
! Отговори
Салютин преди 1 месец
Долен,гаден хасковски копой на банкянският милиардер.Отвратителен субект,превърнал се в отстрелян нерез,който тича из гората.
140
3
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Делянчо,Хасковско ромче.Ти наистина Не знаеш кога да спреш! Шефа ти МутроКомуниста другарят Борисов се СКРИ! А ти " лаеш ли лаеш още"?-:( ГЕРБ от чиято партия си Приключи момче! Разбери го вече! Статуквото БСП, ГЕРБ и ДПС е Разбито!! Макар че БСП се Осъзна и престана да ви подкрепя! И ето че и ДПС се Разцепи! Аз лично Не го очаквах за ДПС! И още нещо. ГЕРБ,няма да е това което беше! Борисов Замълча,защото усети Краят на Партийката му! Ти кого защитаваш Чоджум?? Хайде Замълчи!!-:)
139
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хмм, толкова хубаво е било соца, че има мини по границата с Гърция и Сърбия да не се бяга от режима. Седя си и се смея.
138
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ама то така най-сладко и най-харабийската се управлява. Теглиш яко заеми, качваш пенсиите и минималната заплата, пp0cтите ти се кефят и си викат колко си велик, а ти си мислиш: "Нашата партия няма да е вечно на власт, аз няма да съм вечно министър на икономиката, да се оправят другите след мен. След мен и потоп. Важното е сега глупавите да си мислят, че като им качваме леко парите сме много добри управленци". Ами така е, като слагате осъден в UK и САЩ крадец за министър и то баш на финансите
137
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо е давате евроатлантическата *** ? Нали ги видяхме тия че не стават време е за Възраждане и напускане на ЕС и нато и система от референдуми като Швейцария . Точно брюкселските партии ни докараха до тук само 30 % да гласуват . Много недоволни има от брюкселско робство наречено -,,членство,, за усвояване .
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрев много добре знае колко финансово неграмотна е гласуващата публика и за това плещи такива лесно смилаеми глупости.
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Декоративен....не се напъвай толкова да не се изпуснеш...Окрадохте България и питаш къде са парите...мошенници...ниедни...
134
4
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Добрев, далече си от истината. 1980 г. имахме нулев баланс. След 1980 г. дългът започна да расте благодарение на тези които смениха Живков и които направиха партии.
133
1
 
2
 
! Отговори
До 128"до 117&q преди 1 месец
Виж сега пич, нещо се пообърка ! Как ще дадеш катеорично мнение, че няма нитоюедин икономист тук, първо след като не познаваш никого от коментиращите, ВТОРО ПО-ВАЖНОТО е, че след като сам си признаваш, че не разбираш нищо от икономика разбра, че никой не разбира от това което ти не разбираш - ИКОНОМИКА, трето ти си същият като този Добрев когото УЖ не харесваш, но дава мнение по това от което не разбира !
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ачик Ачик в музея на икономическата слава 5 метровото асвалтово парче от пролетните аутубани на Буцата ще бъдело замено с некакъв 3 метров парапет на който ималоследи от оргазми на уткаП от КосМатка (Матка-парче от жена) и адникЗ (тургай ги П-то и З-то дека им е местото)