Добрев скочи на Василев: 45 г. соц - $10 млрд. дълг, при Асен - $11 млрд. за 3 г.

Обновена: 23 юли 2024 18:17 | 23 юли 2024 17:30, Александър Попов
171
Добрев скочи на Василев: 45 г. соц - $10 млрд. дълг, при Асен - $11 млрд. за 3 г.
Снимка: БГНЕС

За 45 години комунистическа власт България натрупа 10 милиарда долара външен дълг, за 32 години преход от 1989 до средата на 2021 г. всички демократични правителства натрупаха 6 милиарда долара дълг, а само за три години от средата на 2021 г. до края на 2024 г. Асен Василев ни „оправи“ с нов дълг за 11 милиарда долара. Кой сега е номер 1? Това попита депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, като насочи коментара си към "хора без розови очила" и е по повод на изявление на ПП-ДБ, според което кабинетът „Денков“ е оставил България с най-ниския дълг в целия ЕС – 22% от БВП.

Добрев цитира данните от Стратегията за управление на държавния дълг на Министерството на финансите за периода 2024-2026 г. От нея става ясно, че дългът на България ще нарасне само за няколко години от 36 млрд. на 65 млрд., а лихвите от 600 млн. лв. на 2,2 млрд.

„Тоест само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала Хемус на година. Който иска да си носи розовите очила - това е въпрос на личен избор“, почерта Делян Добрев.

По-рано от ПП-ДБ се похвалиха, че кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС.

"Според последните данни на Евростат България продължава да бъде страната с най-нисък държавен дълг като процент от БВП в целия Европейски съюз – 22,6% от БВП, следвана от Естония (23,6%) и Люксембург (27,2%)", заявиха от партията и изброиха ключови точки:
 

  • През първото тримесечие на 2024 г. дългът на страната намалява с 0,5 процентни пункта спрямо края на 2023 г.
  • България е една от само седем страни в ЕС, които отбелязват намаление на дълга си през този период.
  • За сравнение, държавите с най-голям дълг в ЕС са Гърция (159,8%), Италия (137,7%) и Франция (110,8%).


Самият Асен Василев, съпредседател на “Продължаваме Промяната", коментира тези резултати във Фейсбук: “Редовното правителство остави България с най-нисък дълг в целия ЕС. Евростат срещу лъжите, злобата и завистта."

И даде допълнителни данни:
 

  • 20 държави членки регистрират нарастване на дълга си спрямо последното тримесечие на 2023 г.
  • На годишна база дългът на България се повишава минимално с 0,5 процентни пункта, което е значително по-малко от увеличението в много други страни.
  • Средното съотношение на държавния дълг към БВП в еврозоната е 88,7%, а в целия ЕС – 82%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На вниманието на " скочилия " , на Асен на главата да скача , нема да му се разсърдя , но при Буци над 500 млд. бюджетни , евросубсидии , еврофондове , глоби , санкции ... абе края им не мога да хвана и за 15 години от това видно какво ?! , ами съизмеримо нищо .
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Харвардиите се, дай бройка на фалиралите през последните 2 години. След това на 4 години преди това и най-важното дай бройка на частните фирми по време на любимия ти соц.
109
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо, по-добре да живеят внуците ни на Запад. При алтернативата да съжителстват с такива изкопаеми като теб :) Щом не ти харесва демокрацията отивай в руския или кндр! В тази страна пътят е избран и ще се следва!
108
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джуката отново ръси глупости
107
8
 
3
 
! Отговори
Харвардиите се преди 1 месец
Провалиха тотално! Хиляди фирми фалираха,а сал за 2 години Кокорята докара инфлацията до 30% и стопи спестяванията на милиони достойни българи!!АНАТЕМА !!
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато ги има ПП-ДБ, Боко и Шишо ,власт няма да видят!
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 101, абсолютно си прав, че не е проста наука. Огледай обаче коментарите тук... почти всеки си позволява да дава мнение.... и се чудя кога хората загубиха усещане за кръга си от знания, които абсолютно липсват? И защо всеки(или почти всеки) се опитва да надприказва някого по тема, от която не отбира. Тук едно мнение няма на икономист! Едничко няма!
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономиката на ромеина е сбъркана!! Иска да ни въведе в заблуждение!!
103
2
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Платените медии като тази продължават да ви"облъчват"със стъкмистики на измамници като този от снимката които дори самата мутра Борисов преди години беше елиминирал заради кражби и измами!Василев не зная дали както казва този измамник е задлъжнял държавата с 11 млрд.,но ГЕРБ с Тиквата удвоиха над 100 млрд. за 10 години, това не го казвам аз, а испанският periodico"El Mundo"на когото вярвам,но не и на този доказан измамник и лъжец Добрев!Предизборната манипулация стартира на ГЕРБ !
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оффф делянчоо, делянчо. Със този изтеглен дълг са погасени стари дългове на които им е идвал падежа бе делянчо. Така, че дългът реално не се е увеличил. Ти ли си финансово неграмотен или мислиш всички останали за неграмотни?
101
2
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
ГЕРБ не спират да лъжат и плюят по ПП-ДБ!
100
7
 
5
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Гърците имаха острови и продаваха ,ние ще продаваме земята си....те затова и сега я палят и подготвят да им дойде ефтинийка...Един ден нашите внуци няма да имат и покрив над главата си ,но ще трябва да връщат пари и на шарените гарги.Честита ви демокрация дами и господа и слава кокаине.
99
2
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Делян Довбрев е евтин мазен манипулатор, лъжец и интригант, изключително некомпетенген и със съмнително образование!
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе то всичко хубаво, но икономиката не е толкова проста. Значение има какъв е продукта спрямо дълга, просто някакви числа в нищото, нямат никаква стойност. Освен това, много опростено покупателната стойност на 10млрд. от 1989 се равняват на над 25млрд. днешни пари. Популистни глупости от политик, не икономист. ПП-ДБ имат много кусури, но "Асеновият" дълг не е един от тях.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрев, а нали се сещаш колко струваше ЕДИН сегашен ЛЕВ през 1998 г.?1000 лева!
96
1
 
10
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
При Бойко Борисов и ГЕРБ 16 милиарда дълг за 1 месец 2015 г.!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на този още ли от плащат от НС на майка му по 1000 лева на месец за наем, че живеел при нея
94
0
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Делян Добрев е много противен човек! Прилича на дълбоко комплексирана личност, която се опитва да прикрие комплексите си с фалшив непукизъм, арогантност и недопустим за народен представител цинизъм. Изразните му средства са хейтърски и деструктивни!
93
0
 
5
 
! Отговори
Делянчо Кумгейтов е преди 1 месец
Не разбирам фиксацията на Делян Добрев единствено срещу ПП-ДБ?! Такава злоба, завист и комплексарщина го тресе горкия, особено към съгражданина му Асен Василев, направо е обсебен от него в манията си да го обижда и подронва авторитета му. Явно Делян Добрев има някакъв комплекс за малоценност, който се опитва да компенсира с агресия, обиди и клевети срещу по-умните и успелите от него. Методите му будят съжаление и отвращение към Делян Добрев, който е един неудачник, посредствен човечец и некадърник!
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още има хора, които си реват за соца. Или това е предизборно говорене пак, за да гласуват пенсионерите