Депутатите работят още 6 дни - приемат спешно 11 закона

След две седмици и половина излизат в лятна ваканция
25 юли 2024 10:16, Петър Бойчев
19
Депутатите работят още 6 дни - приемат спешно 11 закона
Снимка БГНЕС

Осем дни работа има този парламент. 9 август се очаква да е последният им работен ден, стана ясно след заседанието на председателския съвет в сряда. За това време депутатите трябва да приемат спешно около 11 от общо 64-те проектозакона, внесени в деловодството на 50-ото НС от старта му до днес.

Идеята е заседанията да продължат, докато третият мандат бъде върнат на президента Румен Радев. По правилник лятната ваканция на парламента е от 1 до 31 август. За отлагането трябва да се гласува проект на решение, с който да се променят датите. Единствено от ПП-ДБ са предлагали депутатите да работят цял август, но останалите партии сметнали това за популистко, защото НС може да стане трибуна за предизборна кампания.

Така за оставащите малко повече от две седмици депутатите ще опитат да приемат промени в поне 11 закона. Сред тях текстове в закона за тел. 112, внесени от Министерския съвет, понеже това е необходимо по плана за възстановяване. Трябва да минат също предложенията на ГЕРБ в Кодекса на труда и КСО, които да ограничат възможността за източване на помощи при безработица - т.нар. френска безработица, както и да се приеме бащинството за отглеждане на дете до 2 г. Актуализацията на бюджета за 2024 г., която е важна за проектите за общините, вече мина на първо четене, предстои окончателното приемане на текстовете.

Депутатите ще опитат да приемат закона за еврото, в който е описано как ще стане превалутирането от левове в евро и се въвежда период за двойно обозначаване на цените. Както и проекторешението на ГЕРБ за ускоряване на процеса по приемане на еврото. На дневен ред са и законът за кредитните институции, както и инвестиционният проект за купуване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за подобряване на способностите на военноморските сили за борба с подводници.

Очаква се да минат и трите внесени промени на ИТН и ПП-ДБ в Закона за здравето. Хората на Николай Денков вкарват телемедицината, която ще е полезна за консултации, без пациентът да е ходил на преглед, както и олекотени софтуери за прегледи, изписване на лекарства и регистрирането на пациент. Те имат текстове и за проверяването на здравословното състояние на кръводарителите, за да няма риск да се дарява заразена кръв, както и за линейки по малките населени места, където няма болнични заведения.

На 19 юли 50-ото народно събрание навърши един месец. Ако то излезе във ваканция след 9 август, реално депутатите ще са работили едва 24 дни.

Общо 64 законопроекта отлежават в деловодството на този парламент, а по тях все още няма никакво движение, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Започва преди 1 месец
голямото "ваканцуване"....Цялата "държава" е във ваканция - БДЖ, Софийски градски транспорт, самолетен транспорт, почистващите фирми, междуградския транспорт...България е в една голяма ваканция...
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако немаш 1 месец трудов сташ не може да земеш отпуска. Но за тия народните изедници явно нема забрана.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък едни закони! Съчинявани от чалга певци и хора с отпечатани от интернет дипломи!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е като Гадев само тупа топката и бави и сега ще останат още на заплати вместо да ги закрие бързо. Законите са фашиски и само съсипват страната.
15
0
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Лятна ваканция за депутатите?!?!?!?!?!?!? Че те какво работиха тия *************** че да ми почиват сега !?!?!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тотален цирк. Наесен ще гласуват десетина процента окопали се чиновници на герберясалите и купените венценосни на Пеевски.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 6 дни и 3 няма да могат да оправят камоли 11. Те не са спрели да почиват
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мале, какви закони ще приемат толкоз набързо. После пак пълна каша.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей така преди 3 години ИТН работиха извънредно без правителство и приеха набързо 3-4 важни закона, чиито ефекти съсипват държавата.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали щяха да работят без ваканция, защото има важни закони за приемане.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦРУ трябва да влезе в парламента и да арестува терориста Копейкин имащ връзки с Русия държава със санкции.
8
1
 
7
 
! Отговори
НЕ!!! преди 1 месец
Точно преди лятната ваканция м.г. вкараха лгбт текстове в НК. През август пък прокараха поредната порция от Истанбулската конвенция заради Дебора от Ст. Загора.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заслужена почивка, свършиха много ползотворна работа, най-вече свормираха силно стабилно правителство, от голяма полза бяха за народа!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ли ги избирахме, за да могат да излязат във ваканция без да са свършили работа за 5 стотинки :D
5
0
 
12
 
! Отговори
Пак нямали време? преди 1 месец
Тия все много работят, накрая дори времето им не стига и никаква не са я свършили, или някакъв гаф противоконституционен. На некадърници колкото и време да дадеш, все тая. В парламента се събират да се плюят (и буквално), обиждат и обвиняват останалите, че не стават. Този цирк колко по-рано свърши, по-добре.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже вече видяхме доста от техния екшън извън НС, единствено не са ни предложили здрав кютек вътре в залата. Няма да е честно пред настървения избирател да се саморазпуснат без да си разменят по някое круше. Това иска народа - дайте им зрелища хляб и без това още има.
3
0
 
16
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Приемането толкова бързо на тези "закони",ще бъдат и толкова закони. Нещо като бойковите магистрали,след завършването им започнат ремонти.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
първо лятна ваканция ,после предизборна ваканция! Голем животе тва да си депутат.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваканция 1 месец къде го дават така аз в частната фирма я откача 5 дена я не а тези 1 месец.